COVID 19 – Topul aberațiilor

Data:

Despre orice subiect cât de cât relevant un mare număr de oameni țin să-și spună public părerea. Mai mult decât atât, să afirme că dețin informații importante, preferabil în exclusivitate. Era așadar de așteptat ca un fenomen de amploarea mondială a pandemiei de Covid 19 să genereze un torent de fake news-uri. Unele dintre ele au fost infirmate de surse serioase, de specialiști ai domeniilor respective, altele nici nu pot fi contrazise, pentru că vorbesc despre intenții secrete. Oricum, și aici funcționează sistemul „Calomniați, calomniați, ceva tot va rămâne!”: nu toți cei care citesc „știrea” citesc și dezmințirea. Sau o citesc, dar o refuză.

Locul VIII: Cifrele sunt umflate.

Această afirmație nu va putea fi niciodată nici confirmată, nici infirmată în mod credibil pentru toată lumea.

În primul rând, dacă ar exista vreun motiv – oricare – pentru care s-ar fi umflat cifrele, singurii care ar putea verifica asta sunt cei care n-au interesul s-o facă. Nu există aici ceva similar observatorilor de la alegeri.

În al doilea rând, sistemele de raportare a cifrelor sunt diferite de la stat la stat, chiar de la regiune la regiune, și au existat cel puțin două cazuri de state (China și Marea Britanie) care și-au schimbat sistemul din mers, actualizând cifrele retroactiv.

În al treilea rând, este evident că în unele locuri a domnit și încă domnește haosul.

Nu în ultimul rând, în ciuda definițiilor stabilite de OMS, pentru destui dintre cei care elaborează statisticile nu e nici acum clară dinferența dintre „mort de Covid” și „mort cu Covid” în condițiile existenței unor comorbidități severe. Așa cum am arătat într-un articol anterior, consultând surse medicale super autorizate, pe Certificatul Medical de Constatare a Decesului (CMCD) cauza directă a morții poate fi stopul cardio-respirator, provocat de pneunomie, provocată la rândul ei de Covid 19, pe fondul unui cancer, diabet avansat, precedente de AVC etc.

Întrebarea este însă „Cât de umflate?” Se schimbă ceva esențial dacă n-au murit strict din cauza pandemiei 1,5 milioane de oameni, ci „doar” un milion? Cu siguranță că nu.

Să mai notăm în treacăt că, așa discutabile cum sunt, cifrele actualei pandemii sunt singurele documentate cu adevărat. Moartea Neagră (de care ar fi murit o treime, dacă nu chiar o jumătate din populația Europei; după un istoric, chiar o treime din populația globului!), Tifosul (3 milioane de morți), Gripa Spaniolă (între 50 de milioane și 100 milioane de victime) au avut loc când nu exista OMS, nici institute naționale de sănătate, nici institute de statistică, nici posibilitatea unor raportări cât de cât exacte.

Locul VII: Căzutul pe stradă.

Primele informații șocante, venite din China, au fost vizuale, nu textuale: în februarie, au circulat pe internet filmulețe cu oameni care cad pe stradă. Firește, nu aveam cum să știm nici dacă sunt adevărate, nici dacă sunt din China, nici dacă au vreo legătură cu noul coronavirus – oamenii pot leșina din varii motive – nici de ce ar ajunge cineva într-un asemenea stadiu al bolii în afara unui control medical. Nimic din ceea ce a urmat de atunci încoace în întreaga lume nu a validat o atare situație: nimeni n-a căzut pe stradă nicăieri altundeva ca urmare a bolii Covid 19. Dar imaginile acelea au produs o vie impresie. Ca și cea a unui vagon-cisternă pe care scria „Covid”. L-au adus cu trenul…

Locul VI: Tratamente miraculoase.

Este domeniul în care au circulat cele mai multe „știri”, începând cu prevenția. Rând pe rând, diverse voci, inclusiv medicale, au afirmat că măștile sunt inutile sau insuficiente, că numai anumite tipuri de măști (care nu se găsesc) ar avea vreun efect, că trebuie/nu trebuie să dezinfectăm (frecvent) suprafețele din casă, că trebuie/nu trebuie să turnăm clor sau alte dezinfectante pe preșurile de la intrarea în casă, că e extrem de important să bem multe lichide (asta, cel puțin, e adevărat și fără pandemie) etc.

Cât despre tratamente, primul care a venit cu o idee halucinantă (ce-i drept, sub formă de interogație) a fost Donald Trump, care a întrebat dacă substanțele dezinfectante n-ar putea fi injectate…

În recomandările sale pe bună dreptate panicate, Uniunea Europeană atrage atenția asupra „afirmațiilor false, precum cele care îi îndemnau pe oameni să bea înălbitor sau alcool pur pentru a se vindeca de infecțiile cu coronavirus. Dimpotrivă, înălbitorul și alcoolul pur pot fi foarte nocive”. Deși pare la mintea cocoșului, avertismentul a devenit obligatoriu după ce Centrul belgian de control al toxicologiei a înregistrat o creștere cu 15% a numărului de incidente legate de utilizarea înălbitorului…

În România, pe rețelele de socializare și nu numai, a plouat cu indicații privitoare la utilizarea unor medicamente – mai banale, ca aspirina, antitermicele, vitaminele, sau mai pretențioase, precum baricitinib, remdesevir, colchicină, hidroxiclorochină, dexametazonă etc. Ca de obicei, românii s-au apucat să cumpere ce puteau și unii și le-au administrat fără să mai întrebe medicul. E bine de știut că există o listă oficială stabilită prin Ordinul 1418/14.08.2020 al Ministrului Sănătății și că, evident, orice tratament trebuie stabilit de un doctor.

De asemenea, am fost asaltați cu sfaturi strămoșești privind calitățile de panaceu ale usturoiului, palincii și tuturor soiurilor de tării alcoolice…

Locul V: Virusul e artificial.

Crearea și răspândirea unui virus poate însemna două scenarii. Primul este acela că a fost creat, împreună cu vaccinul, pentru a-l vinde în exclusivitate pe acesta – similar cu modul în care suspectăm că apar virușii și antivirușii IT.

Este scenariul optimist, pentru că presupune existența vaccinului. Din păcate, nu pare să fie cazul. Antivirusul se putea vinde demult; în plus, nici vorbă de vreo exclusivitate, sunt deja 74.

Al doilea scenariu: virusul a fost creat ca armă biologică sau cu scopul de mai sus, dar, înainte de a i se face și antivirusul, a fost scăpat accidental din laborator.

Această variantă, spune Forbes, e susținută de cercetătorul norvegian Birger Sørensen, care a realizat împreună cu profesorul englez Angus Dalgleish un studiu în care arată că proteina din compoziția coronavirusului conține secvențe care sunt introduse artificial. Varianta a fost confirmată de Sir Richard Dearlove, șef al serviciului britanic de informații MI6 între 1999 și 2004, care a sugerat că eliberarea coronavirusului a fost accidentală. Dearlove susține că studiul a fost respins de mai multe publicații științifice pentru a evita furia Chinei.

Cum știm, și Donald Trump a invocat vinovăția Chinei, susținând în plus că, prin conducrea ei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este aservită acestui stat, iar în opinia publică a circulat insistent informația că laboratorul din Wuhan este finanțat de miliardarul american Bill Gates.

Uniunea Europeană s-a văzut nevoită să dea un comunicat în care se spune: „Dezinformarea pe tema coronavirusului ia în continuare proporții. Bazați-vă doar pe informații de actualitate publicate de surse oficiale! Vă sugerăm să urmați recomandările autorităților de sănătate publică din țara dumneavoastră și să consultați site-urile relevante ale organizațiilor internaționale și ale UE: ECDC și OMS. Și dumneavoastră puteți combate dezinformarea! Nu distribuiți conținut neverificat, din surse dubioase! Lupta împotriva dezinformării este un efort comun, care implică toate instituțiile europene. UE conlucrează cu platformele online pentru a le încuraja să promoveze surse oficiale, să penalizeze conținutul care se dovedește fals sau înșelător și să șteargă conținutul ilegal și pe cel care ar putea dăuna sănătății sau integrității fizice a oamenilor (…) Lupta împotriva dezinformării și a inducerii în eroare pe tema coronavirusului salvează vieți. Comisia Europeană folosește toate instrumentele disponibile și finanțează cercetarea pentru a susține această luptă” .

UE combate „Teoriile conspiraționiste, cum ar fi afirmația potrivit căreia coronavirusul este «o infecție cauzată de elitele lumii pentru a reduce creșterea populației». Dovezile științifice sunt clare: acest virus provine dintr-o familie de virusuri răspândite de animale, printre care și SARS și MERS”. De asemenea, este respinsă afirmația fantezistă potrivit căreia instalațiile 5G ar răspândi virusul. „Aceste teorii nu au nicio bază și au dus la acte de vandalism asupra antenelor 5G”.

Locul IV: E doar o gripă.

SARS-CoV-2 e un coronavirus, în vreme ce gripa e produsă de un virus gripal. Chiar dacă unele dintre efecte sunt similare, sunt două specii diferite de virus, lucru limpede descris științific.

În primele luni ale pandemiei, s-a  invocat insistent fatul că și gripa omoară, într-un an, până la 250.000 și chiar 650.000 de oameni. Aceste cifre, din păcate, nu mai pot fi comparate nici în glumă cu cele ale Covid 19, care sunt contorizate de numai 9 luni.

Din nefericire, mesaje liniștitoare, contrazicând realitatea și mimimalizând pandemia, au lansat de la înaltele tribune ale instituțiilor prezidențiale, cu puterea de influență respectivă, cel puțin trei șefi de stat.

În 27 februarie, președintele Klaus Iohannis scria pe pagina sa de Facebook (textul există și acum): „nu există niciun motiv real de panică. Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală”.

O lună mai târziu, Jair Bolsonaro, președintele Braziliei, susținea că noul coronavirus este doar o gripă, acuzând presa că produce isterie și cerându-le concetățenilor să se întoarcă la viețile lor normale. El a adăugat că trecutul său sportiv îl face să nu se îngrijoreze de coronavirus. „În cel mai rău caz, voi avea o răceală”, a zis Bolsonaro.

În fine, președintele Donald Trump a afirmat în repetate rânduri, fără nicio bază, că virusul va slăbi odată cu vremea caldă și că în Statele Unite situația e sub control (SUA se află pe primul loc al cazurilor, cu peste 14 milioane de infectări și aproape 300.000 de cazuri). În 26 februarie el spunea „Aceasta este o gripă. Este ca o gripă. Este oarecum ca o gripă obișnuită pentru care avem vaccinuri împotriva gripei. Și vom avea foarte repede un vaccin”. Trump a insistat că mor anual mulți americani de gripă „dar nu oprim țara din cauza asta”, în ciuda faptului că Anthony Fauci, șeful departamentului de boli infecțioase din Institutul Național de Sănătate, declarase că nou coronavirus „este de 10 ori mai letal decât gripa sezonieră”.

Locul III cu felicitările juriului: Virusul nu există.

Deși nu există, el a fost identificat și izolat în laboratoare din lumea întreagă, drept care la ora redactării acestui articol sunt în diverse faze de testare nu mai puțin de 74 de vaccinuri, dintre care 38 în prima etapă (siguranță și dozaj), 17 în teste extinse, 13 în testarea pe scară largă a eficienței și 6 aprobate pentru utilizare timpurie și limitată.

De asemenea, deși nu există, a produs până acum peste 64 de milioane de infectări și 1,5 milioane de decese (despre autenticitatea cifrelor, mai jos).

Conform agenției australiene de știri AAP, la sfârșitul lunii octombrie (!), chiropracticiana (!) australiană Jennifer Barham-Floreani, autoare de best-seller-uri, a postat un video în care o oarecare doamnă O’Doherty afirmă că virusul nu există, aducând drept „dovadă” faptul că nici nu ar fi fost vreodată izolat. Chiropracticiana are 19.000 de urmăritori pe Instagram.

În realitate, virusul a fost izolat încă din decembrie 2019 (de unde și numele bolii) și oamenii de știință au cercetat doar în februarie 10.022 de exemple pentru a-i înțelege variațiile.

Cu toate acestea, aflăm de pe Euronews, care citează un sondaj, că în septembrie o treime dintre croați erau convinși că SARSCov-2 este o făcătură.

Site-ul Foreing Policy News a publicat în 25 iulie un editorial cu titlul tranșant „COVID-19 nu există: Campania de teroare a elitei globale împotriva umanității”, în care se afirmă că toate cifrele sunt minciuni, fabricate și din interese materiale, și din ignoranță, și de frică. Se enumeră dramatic efectele privind șomajul, prăbușirea economiei mondiale, „încarcerarea” oamenilor în case, creșterea violenței domestice (dacă tot stăm în casă…), presupusa obligativitate de a te vaccina, irelevanța testelor, urmărirea de tip Big Brother și „accelerarea celor patru moduri de a obține extincția umană”: războiul nuclear, catastrofa climatică, colapsul biodiversității și, firește, comunicațiile 5G. Este un articol foarte lung și foarte detaliat din care nu reiese totuși ce va face elita globală după extincția umanității…

Foarte interesantă și semnificativă pare opinia doamnei Irene Hewitson, consilier independent al comitatului Durham, din Carolina de Nord, care, conform Daily Mail, a declarat că va crede că există coronavirusul „când vecinii mei, rudele, prietenii și oamenii muncii vor muri în jurul meu”. No comment.

Locul II și Premiul de popularitate: Bill Gates vrea să ne cipeze și să depopuleze planeta.

Ciparea ar urma să se producă prin vaccinare, iar scopul ei ar fi – în varianta modestă – să ne poată urmări permanent unde suntem (ceea ce desigur ar presupune o personalizare a fiecărui cip) sau, mai avansat, să ne dirijeze ca pe roboți.

Termenul „plandemie” a fost inventat (ingenios, să recunoaștem) pentru teoriile conform cărora pandemia Covid-19 este fie inexistentă, fie creată intenționat pentru scopuri mercantile. Termenul a fost popularizat de un videoclip care a fost ulterior eliminat de pe mai multe platforme de socializare, inclusiv Facebook și YouTube.

Afirmaţia că Gates vrea să reducă masiv populaţia lumii (deci să aibă mai puțini cumpărători pentru produsele și serviciile sale!) pleacă de la interpretarea greșită a unui lucru pe care l-a spus într-o conferință TED din 2010: „Astăzi, lumea are 6,8 miliarde de oameni și se îndreaptă spre 9 miliarde. Dacă facem o treabă grozavă în ceea ce privește vaccinurile noi, îngrijirea sănătății, serviciile de sănătate a reproducerii, am putea scădea asta cu, probabil, 10 sau 15 la sută”. Gates se referea la faptul că foarte mulți copii se nasc în familii sărace, cu mortalitate infantilă ridicată, tocmai din cauza insuficienței vaccinărilor.

La rândul ei, afirmația că Gates și fundația sa au ajutat proiectarea noului coronavirus provine din interpretarea greșită a activității unui centru de cercetare din Anglia, „Pirbright Institute”, finanțat de Fundația Melinda și Bill Gates.

Fundația falsă vs Fundația adevărată

Până aici am vorbit despre bănuieli, suspiciuni, interpretări greșite. Dar există și fake news infracționale, adică intenționat false. Cum ar fi o imagine a Fundației Melinda și Bill Gates care a fost modificată în PhotoShop, adăugându-se „Centrul pentru reducerea populației umane globale”! De parcă Gates sau oricine altcineva care ar avea intenția asta și-ar sculpta-o pe ușă, să de dea singur de gol!

Aflăm de pe site-ul Type Investigations că un videoclip Infowars sugerează că Gates ar fi succesorul eugeniştilor, de la Margaret Sanger (activistă pentru controlul nașterilor) la naziști, și întreabă spectatorii dacă vor permite guvernului lor să impună vaccinări forțate. Într-o predică virală, reverendul Danny Jones, pastorul unei biserici din Georgia, a afirmat că Gates va folosi vaccinurile pentru a introduce o nouă ordine mondială în care creștinii ar putea fi obligați să accepte tatuaje biometrice.

S-a ajuns la zvonuri potrivit cărora Gates ar fi mituit parlamentarii nigerieni să adopte un proiect de lege privind vaccinarea obligatorie, ceea ce a declanșat o anchetă, iar influencer-ii africani l-au legat  nu doar de controlul populației, ci de întreaga istorie a violenței colonialiste! S-a folosit și termenul de genocid…

Dincolo de nebunie, există explicații prozaice. Nancy Rosenblum, autoarea cărții „Noul conspiraționism și asaltul asupra democrației”, consideră că sunt oameni care în felul acesta își promovează propria agendă, exploatând revolta anti-Gates, iar pentru Quassim Cassam, care a scris „Teoriile conspirației”, aceste atacuri reflectă tendința globală spre populism, bazată pe neîncrederea în instituții și experți.

În acest timp, Fundația Gates a cheltuit peste 300 de milioane de dolari pentru combaterea coronavirusului și găsirea unui vaccin. Ceea ce n-a împiedicat ca o treime dintre americani, conform unui sondaj, să spună că vor refuza vaccinarea.

În fine, BBC semnalează că într-un videoclip care a fost vizionat de peste 700.000 de ori pe Facebook, Stefano Montanari, cercetător italian licențiat în farmacologie, susține că scopul final este de a vaccina pe toată lumea. Epidemia „va continua să fie complet inventată” până când va exista un vaccin care „va aduce bani și corupție în buzunarele deja pline ale unora. Aceasta este o farsă senzațională, dar foarte reușită”.

Locul I cu coroniță: Vaccinul poate produce leucemie.

Apariția și distribuirea masivă a unuia sau mai multor vaccinuri trecute prin toate fazele de testare nu va pune capăt problemelor, căci – ni se spune, inclusiv de către unii medici – vaccinul ar putea avea, pe termen scurt, mediu sau lung, cumplite efecte secundare.

„Categoric nu mă voi vaccina și nici nu voi da vreun sfat cuiva să se vaccineze atâa timp cât acest vaccin e facut in 3 luni”, a declarat Monica Pop, un ilustru oftalmolog. „Dacă faceți leucemie, Doamne ferește!, dupa vaccinul ăsta?!”, s-a adresat ea moderatorului unei emisiuni TV, adăugând ulterior „Că vă mai spun încă o dată, peste 3 ani face leucemie unul care face vaccinul. Și fac toți…”

Vaccinurile n-au fost făcute în 3 luni, dar asta pare să nu conteze, căci după medicul Monica Pop, „Peste 5 ani ne putem vaccina! Categoric!” Afirmațiile sale nu au rămas fără reacții. Psihiatrul Gabriel Diaconu a reacționat dur, într-o postare pe pagina sa de Facebook, calificându-le drept „pure inepții”.


Acest articol a fost publicat pe PressHUB în cadrul proiectului
“COVID-19 FactsNotFake -The Emergency Newsroom. Infodemic Lie Detector”, un proiect Freedom House Romania, în parteneriat cu Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina și Agenția de Știri Basilica, finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Marii Britanii. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
spot_img
Tudor Călin Zarojanu
Tudor Călin Zarojanu
Este absolvent al Facultății de Matematică, secția Informatică, Universitatea București, 1980, programator principal, jurnalist din 1992, în prezent redactor la Ziarul Lumina, redactor de carte, traducător de cărți din engleză și franceză, realizator din 2010 al rubricii TVR “De ce-aş citi?”. Ca jurnalist, a lucrat la Zig Zag (șef de secție), Revista X (redactor-șef adjunct), Flacăra (redactor-șef), Cotidianul (șef de secție), Mediafax (șef de secție), TVR (consilier PDG, editor coordonator), Biroul de presă al Patriarhiei (consilier patriarhal). A colaborat la Radio România şi la numeroase publicaţii. A fost membru al Juriului Premiilor Clublui Român de Presă 2011, secţiunea Jurnalism cultural, şi al Juriului de scenarii CNC (2014). A publicat 15 cărți: romane, proză scurtă, memorialistică. A fost director editorial la Corint și Paralela 45.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related