Cristian Ghinea: PNRR nu se blochează, dar reformele nefăcute vor costa bani. Guvernul trebuie să se trezească înainte să pierdem miliarde

Data:

spot_img

USR avertizează că România pierde cel puțin 1,4 miliarde de euro dacă nu finalizează urgent două jaloane din PNRR – legea avertizorului de integritate și jalonul privind decarbonizare.

Comisia Europeană a clarificat recent mecanismul prin care se pot reține bani, sute de milioane de euro pentru un jalon sau țintă neîndeplinită dintr-o cerere de plată din PNRR, dar și cum poate fi modificat PNRR.

Ce arată calculele făcute de USR

Din calculele făcute de USR pe baza mecanismului prezentat de Comisia Europeană rezultă că României i se pot suspenda și chiar tăia cel puțin 1,4 miliarde de euro din tranșa de 2,8 miliarde din Cererea 2 de plată. Legea avertizorului de integritate și jalonul privind decarbonizarea au un coeficient ridicat de evaluare în procesul de suspendare/tăiere a banilor dintr-o tranșă.

„Suntem în întârziere majoră”

În ceea ce privește renegocierea PNRR, Comisia Europeană a anunțat că nu vor putea fi eliminate reformele majore, corelate cu recomandările de țară și cu țintele de verde și digital. Această precizare se repetă de câteva ori în cuprinsul ghidului Comisiei. Concluzia este că nu se poate renunța la niciuna dintre reformele importante, arată USR.

„Ne aflăm într-un moment de cotitură pentru viitorul celui mai amplu proiect de modernizare a României. Guvernul și administrația centrală au încercat, până acum, mici șiretlicuri prin care să încerce vigilența Comisiei Europene. Este evident că această practică nu merge. Suntem în întârziere majoră în ceea ce privește fluxul de bani pentru a alimenta șantierele PNRR. Este nevoie să ne apucăm serios și cinstit de muncă, PNRR încă mai poate fi un succes, în întregime”, a declarat coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea.

„Guvernul României nu a purtat niciun fel de discuții cu Comisia pe acest subiect”

În acest moment, Cererea de plată numărul 2, depusă cu o întârziere de trei luni, a ieșit din termenul prevăzut de două luni de evaluare. Comisia

Citește și: Parlamentul European își prezintă prioritățile pentru Consiliul European de primăvară

„Europeană a trimis deja două rânduri de scrisori în care cere cu insistență MIPE și Guvernului să ofere lămuriri și documente justificative pentru mai multe dintre ținte și jaloane, rămase încă nefinalizate în concordanță cu cerințele PNRR.

În același timp, România ar fi trebuit să înceapă discuțiile, cel puțin informale, cu Comisia Europeană, privind structura componentei RePowerEu din PNRR, care aduce în plus 1,4 miliarde de euro României pentru investiții în energie verde. Deși termenul pentru prezentarea planului este luna aprilie, Guvernul României nu a purtat niciun fel de discuții cu Comisia pe acest subiect”, precizează USR.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO Facebook Cristian Ghinea

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Responsabilitățile și impactul portofoliului Roxanei Mînzatu în noua Comisie Europeană

Roxana Mînzatu a fost numită în funcția de Vicepreședinte...

De ce a fost achitat evazionistul milionar Răzvan Petrovici, parte a grupului de la Monaco

Un judecător de la Tribunalul București a decis că...

Friedrich Merz, nominalizat de CDU drept candidat la funcția de cancelar pentru alegerile din 2025

Uniunea Creștin Democrată (CDU), cel mai important partid conservator...