CSM apără independența unui judecător și vorbește de filaj ilegal. Nu a reacționat când alți doi magistrați au fost filmați pe ascuns

Data:

CSM apără independența unui judecător, după ce fostul șef al Inspecției Judiciare (IJ), Lucian Netejoru, a fost filmat când l-a vizitat acasă pe magistratul Înaltei Curți de Casaţie și Justiție (ÎCCJ) Cristinel Grosu.

Vizita ar fi avut loc pe 4 octombrie 2023, în jurul orei 19:00, potrivit unor imagini de pe camerele de supraveghere obţinute de G4Media.ro. Netejoru este interesat după ce ÎCCJ și Grosu analizează astăzi excluderea din magistratură a două judecătoare acuzate de IJ.

Ce căuta Netejoru acasă la judecător

În imagini se poate observa cum, la ora 19:37, Lucian Netejoru iese din lift și se îndreaptă spre ieșirea din imobil, urmat de judecătorul Cristinel Grosu. Întâlnirea ar fi durat în jur de 45 de minute și a avut loc la domiciliul din București al magistratului Grosu.

Magistratul Cristinel Grosu face parte din completul de 5 judecători al Înaltei Curți învestit cu judecarea contestației formulate de judecătoarele Curții de Apel București (CAB), Daniela Panioglu și Nadia Guluțanu, împotriva uneia dintre deciziile CSM de excludere din magistratură.

Pe când era șef al Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru a avizat actele din dosarul disciplinar împotriva celor două judecătoare, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Netejoru s-a pensionat la data de 1 iulie 2022.

Întâlnirea dintre cei doi vine cu 5 zile înaintea procesului de azi, 9 octombrie 2023, de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) prin care cele două judecătoare CAB contestă decizia de excludere din magistratură.

Citește și: Soția judecătorului CCR Gheorghe Stan, promovată cu notă maximă la Tribunalul București

CSM sare ca ars

La câteva ore de la publicarea articolului, judecătorii din CSM au venit cu un comunicat în care acuză ingerințe în viața privată a celor doi protagoniști.

„Având în vedere apariția în spațiul public în cursul zilei de 09 octombrie 2023, prin intermediul trustului de presă G4Media, a unei înregistrări video de la presupusul domiciliu al domnului judecător Cristinel Grosu din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, captură realizată în afara activității profesionale, Consiliul Superior al Magistraturii subliniază gravitatea fără precedent a unei astfel de ingerințe la adresa vieții private și a independenței unui judecător, în afara cadrului legal”.

Secția pentru judecători a CSM mai precizează că „obținerea de către mass media a unor capturi video din viața privată a magistratului, de la presupusul domiciliu al acestuia, prezentate sub forma unui filaj realizat fără a exista o anchetă în curs față de judecătorul vizat, reprezintă o gravă ingerință în dreptul la viață privată al magistratului”.

CSM a sesizat Inspecția Judiciară pentru a verifica dacă judecătorului Grosu i-a fost încălcată independența.

Judecătorii din Consiliul nu precizează de unde știe că Netejoru și Grosu nu fac obiectul unei anchete penale în curs, în condițiile în care urmărirea penală este nepublică și susține că imaginile prezentate de G4Media reprezintă un „filaj”, fără să spună pe ce se bazează când afirmă acest lucru.

Citește și: Informatorul Securității Nica „Bratosin” s-a întors la Guvern și evaluează impactul legilor

Precedentul de acum 3 ani

În plus, când alți magistrați au fost înregistrați, inclusiv la toaleta unui restaurant, CSM nu a decis apărarea independenței acestora.

Este vorba de veritabilul filaj făcut în februarie 2020 asupra magistraților Horațiu Radu și Răzvan Păștilă care au fost filmați și inregistrați audio la un restaurant din centrul Capitalei.

Cristinel Grosu a ajuns la instanța supremă la începutul acestui an. Potrivit declarației de interese este membru al asociației „Credendo Vides” Suceava, „asociație a personalului din justiție”.

Asociația a fost înființată în 2014 și potrivit registrului ONG de la ministerul Justiției, la nivelul anului 2020 a fost înființată de Maria Andrieș, obiectul de activitate al asociației fiind „desfășurarea de activități în interes general, în interesul unor colectivități ori, dupa caz, în interesul personal al membrilor săi”.

Maria Andrieș s-a pensionat în decembrie 2022, după ce a fost promovată la inspecția judiciară în 2019 și apoi la instanța supremă de către CSM.

Tot Grosu a încasat anul trecut, pe lângă salariu, 70.620 de lei în calitate de expert în cadrul proiectului POCA 751/129513- „Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar.

Componența de instanțe judecătorești”. Contractul a fost încheiat în ianuarie 2022 și are o durată de 1 an. Venitul lui Grosu de la Curtea de Apel Suceava a fost anul trecut de 411.000 de lei, salariu și restanțe salariale.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...