Cum a fost schimbată judecătoarea din dosarul „2 Mai”

Data:

spot_img

Cum a fost schimbată judecătoarea din dosarul „2 Mai”. Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a găsit o soluție de compromis și a aprobat transferul Ancuței Ioana Popoviciu de la judecătoria Mangalia la judecătoria Constanța.

În acest mod, elegant, a fost schimbat judecătorul fără a se lua în calcul strămutarea dosarului sau o cerere de recuzare.  Popoviciu a fost mutată la Constanța începând cu 1 iunie, ceea ce înseamnă că dosarul șoferului drogat care a accidentat mortal doi studenți se va relua de la zero.

Popoviciu a cerut transferul la judecătia Sector 2 București sau la judecătoria Constanța, fiind aleasă ultima variantă de către judecătorii din CSM.

La ultimul termen, recuzarea judecătoarei a fost cerută de un avocat al familiei victimei, dar solicitarea a fost respinsă de un colegă de magistratură.

Citește și: Leonard Zăicescu despre antisemitismul din România: Antisemiții continuă să rămână pedepsiți

Cum a fost schimbată judecătoarea din dosarul „2 Mai”. Indolența magistratului

După ce presa a relatat că la primul termen de judecată Popoviciu a întrebat dacă una dintre victimele decedate este în sală, lucru care denotă că nu studiase dosarul înainte de ședință, Inspecția Judiciară a anunțat că s-a autosesizat și că face verificări.

La începutul lui aprilie, Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei din dosarul „2 Mai”.

La presiunea opiniei publice, instituția a transmis Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerea de suspendare din funcție a Ioanei Ancuța Popoviciu de la Judecătoriei Mangalia.

Potrivit unui comunicat de presă, „inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare și ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”.

Pe 24 aprilie, CSM a decis respingerea cererii de suspendare din funcție a Ancuței Popoviciu, lucru cerut de Inspecția Judiciară.

Pe 19 august 2023, Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de tineri, drogat fiind, omorând pe loc doi dintre ei.

A fost arestat preventiv o zi mai târziu și acum este judecat pentru ucidere din culpă.

La termenul din 4 aprilie 2024, Judecătoria Mangalia a respins cererea de schimbare a încadrării juridice în omor calificat. 

Următorul termen este stabilit pentru 23 mai.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum urmărea spionul Caraman criticii comunismului și de ce a fost declarat colaborator al Securității

Mihail Caraman, cu numele de serviciu „Mihai Neagu” și...

Comisia Europeană vede în roz statul de drept din România

Comisia Europeană (CE) a publicat raportul pe 2023 privind...