Cum reduce cheltuielile Ciolacu: înființează comisii cu atribuții similare

Data:

spot_img

Cum reduce cheltuielile Ciolacu: guvernul PSD-PNL continuă să înființeze instituții, comisii și comitete, care se calcă pe picioare, cu atribuții similare, deși a promis în nenumărate rânduri că va reduce numărul lor.

Promisiuni în acest sens au fost făcute după azilele groazei sau după apariția în spațiul public a problemei legate de traficul și consumul de droguri. În loc să pună în aplicare ce promite, guvernul face însă exact pe dos.

Guvernul Ciolacu a înființat chiar în această săptămână Comisia interinstituțională pentru coordonatea activităților de asigurare a comunicațiilor în unele zone din Delta Dunării, în contextul războiului din Ucraina, care a început însă în urmă cu un an și jumătate.

Comisia se va ocupa de problema comunicațiilor în zonele din Deltă fără semnal pentru telefonia mobilă și internet. Din comisie fac parte președintele ANCOM, ministrul Dezvoltării, ministrul Mediului, și autorități din județul Tulcea.

În hotărârea guvernului se mai menționează faptul că această comisie este coordonată de Marian Neacșu, viceprim-ministru, iar aparatul de lucru al acestuia va fi pus la dispoziția comisiei.

Citește și: „Câștigi 140.000 de euro/an din propriul tău parc fotovoltaic.” Este adevărat?

În plus, aceasta va fi sprijinită de un grup de lucru format din o serie de experți.

După un an și jumătate de la începutul războiului din Ucraina, autoritățile au aflat că în cazul unor situații de urgență, nici locuitorii din Deltă, nici turiștii nu pot cere ajutor la 112, din cauză că nu există semnal.

Reamintim că în ultimele luni, localnicii au sesizat autoritățile, după ce în nordul Deltei Dunării au cazut resturi de drone.

Deși există un mesaj ro-alert pentru astfel de cazuri, situația este de-a dreptul hilară deoarece din cauza lipsei semnalului, localnicii nu recepționează mesajele de atenționare transmise de autorități.

Prima ședință a comisiei guvernamentale de asigurare a comunicațiilor în unele zone ale Deltei Dunării are loc în data de 26 octombrie la Palatul Victoria.

Decizia guvernului de a mai înființa o comisie interministerială este însă surprinzătoare deoarece ANCOM este intituția care ar fi trebuit să rezolve această problemă,pe care o cunoștea de mai mulți ani. Dovadă este și un comunicat postat pe site-ul oficial, în urmă cu doi ani.

ANCOM s-a ținut însă de conferințe, fără să rezolve problema, deși la granița României se desfățoară un război de un an și jumătate.

 „ANCOM  cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea, a organizat astăzi (n.r. 27.05. 2023)  la Tulcea o conferință dedicată informării publicului cu privire la disponibilitatea serviciilor mobile de voce și internet și riscurile de roaming involuntar în zona Deltei Dunării.

Potențialul turistic al unei zone poate fi influențat, printre altele, și de accesibilitatea serviciilor de telefonie și de internet, iar în ceea ce privește Delta Dunării acest aspect este cu atât mai important fiind vorba de zone extinse în mijlocul naturii și zone accesibile doar cu un număr restrâns de mijloace de transport.

Împreună cu reprezentanții autorităților locale, ANCOM a analizat disponibilitatea serviciilor de comunicații în această zonă cu un important potențial pentru România și instrumentele care pot fi utilizate pentru a crește gradul de conectivitate a acestei zone!”, spune ANCOM.

ANCOM promite de doi ani acoperirea cu servicii de comunicații în Delta Dunării

ANCOM se laudă că a desfășurat o campanie de monitorizare  în  2020 și a efectuat măsurători şi pe toate traseele turistice din Delta Dunării.

A identificat localitățile fără semnal și cam atât. Dar acest lucru poate să-l spună orice localnic cu un telefon mobil sau orice turist care trece prin zonă.

„Informațiile colectate și procesate de Autoritate în cadrul unor ample campanii de monitorizare și verificare a acoperirii cu semnal de voce mobilă derulate în ultimii ani sunt disponibile publicului larg prin intermediul unei platforme electronice de informare, www.aisemnal.ro, unde cei interesați pot vedea gradul de acoperire cu servicii mobile pentru întreaga țară.

În cadrul campaniei de monitorizare derulată în anul 2020, ANCOM a efectuat măsurători şi pe toate traseele turistice din Delta Dunării, care au arătat că zonele fără semnal de voce mobilă sunt lacul Puiu și lacul Roșu.

Zonele cu semnal la limita de sensibilitate sunt: Gârla Șontea, canalul Stipoc, lacul Câșla, gârla Somova, lacul Telincea, Chilia Veche, canalul Sulimanca, lacul Matița, canalul Rădăcinoasele, canalul Cardon, Periprava, golful Musura, Letea (Sfiștofca), canalul Sireasa, canalul Mila 35 și parțial Tulcea.

De asemenea, ținând cont de localizarea Deltei Dunării în apropierea granițelor României, există riscul ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, adică echipamentele utilizatorilor să se conecteze la rețeaua furnizorilor care operează în statele vecine – Moldova și Ucraina.

În Delta Dunării, zonele cu risc de roaming involuntar se găsesc cu precădere în partea de nord, la granița cu Ucraina”, mai spune ANCOM.

La soluții, ANCOM precizează că există cadrul legislativ pentru „ extinderea de rețele de comunicații electronice este Legea nr.159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum și pentru stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării rețelelor de comunicații electronice (Legea infrastructurii). 

Acest act normativ a fost conceput în special pentru a veni în sprijinul autorităților și al furnizorilor de rețele de comunicații electronice în vederea dezvoltării și extinderii rețelelor, prin stabilirea unor proceduri transparente și nediscriminatorii de încheiere a contractelor de acces pe proprietatea publică, precum și printr-o mai mare flexibilitate în alegerea instrumentului legal de constituire a dreptului de acces pe proprietatea publică sau private, dar și prin reglementarea unor măsuri destinate facilitării construirii propriu-zise a rețelelor”.

Citește și: Situație tensionată. O localitate cu 41% români are creșa și școala doar în maghiară

Marian Neacșu, pensiune de 4 stele în Deltă

Marian Neacșu, coordonatorul acestei comisii interministeriale, care se suprapune atribuțiilor ANCOM, o companie cu salarii fabuloase, unde ajung doar politicieni cu susținere în partidele politice, are și un interes în zonă.

Din ultima declarație de avere rezultă că deține 50% dintr-un teren intravilan de 1.300 metri pătrați în satul Mila 23, județul Tulcea, cumpărat în 2004 împreună cu Vespasian Purice, pe care un an mai târziu a construit o casă de vacanță cu o suprafață de 242 metri pătrați. Pensiunea de patru stele se află în circuitul turistic .

Nu este clar de ce era nevoie de o comisie interministerială pentru a rezolva problema semnalului telefonic din zona Deltei Dunării, cum nu este clar ce rost mai are o instituție-mamut cum este ANCOM dacă nu este în stare să ducă la bun sfârșit o chestiune simplă.

Se pare că instituțiile din România sunt paralizate, nefuncționale, iar meteahna autorităților de a înființa în continuare comisii și comitete cu atribuții similare rămâne fără rezolvare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CCR a respins contestaţiile împotriva candidaturilor lui Geoană, Orban şi Ciolacu

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, în urma...

Hanul Roșu din Centrul Vechi al Capitalei va fi restaurat

Hanul Roșu din Centrul Vechi al Capitalei va fi...

Turcia ar putea deveni un partener economic cheie pentru UE, dacă își îmbunătățește statul de drept

Turcia poate deveni un partener economic esențial pentru Uniunea...