„Cumințenia pământului” a lui Brâncuși expusă ca într-o capelă, la București

Data:

„Cumințenia pământului” a lui Brâncuși expusă ca într-o capelă ar fi o soluție pentru ca opera sculptorului să fie mai bine promovată în România, consideră Doina Lemny, istoric de artă specializat în opera sculptorului. Aceasta trage un semnal de alarmă cu privire la introducerea monumentelor în patrimoniul UNESCO.

Doina Lemny a oferit, într-un interviu pentru PRESShub, câteva propuneri pentru ca România ar putea să profite de moștenirea culturală lăsată de Brâncuși.

Citește și: Atelierul lui Brâncuși va deveni atracția principală a Centrului Pompidou din Paris

„Cumințenia pământului” a lui Brâncuși ar contribui la promovarea operei

Prima propunere se referă la crearea unei expoziții care să conțină o singură lucrare, mai exact, Cumințenia pământului.

„Eu aș vedea chiar un micro-muzeu în care să fie expusă doar Cumințenia în București, ca într-o capelă, se poate face.

Adică se pot investi niște bani pentru a face acest lucru ca un punct de atracție lângă Muzeul Național de Artă și după aia să intri în muzeu, unde să poți vedea lucrările, colecția de acolo, care este foarte importantă”, a declarat Doina Lemny, muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă al Centrului Pompidou din Paris.

A doua propunere: o expoziție aparte

Doina Lemy a explicat că în expoziția curatoriată de ea la Timișoara a încercat să-l aducă pe Brâncuși în atenția publicului printr-un joc între lumină și întuneric prin care vizitatorii să fie expuși direct lucrărilor sculptorului.

„De aceea, eu în expoziția de la Timișoara am încercat să îl prezint pe Brâncuși altfel, adică în acea întunecime care pe unii nu i-a convins, să se pună reflectorul pe opere, pe fiecare operă, ca omul să fie obligat să vadă ceea ce Brâncuși a dorit să se vadă.

Ori aici este o muncă estetică, și o voință de a-l pune în valoare”.

Citește și: Sculptură de Brâncuși nemaivăzută până acum, adusă în premieră în România

„Cumințenia pământului” a lui Brâncuși. A treia propunere

O altă metodă prin care românii se pot bucura de moștenirea culturală lăsată de Constantin Brâncuși este prin sculpturile din Târgu Jiu. Doina Lemny crede că aceste monumente ar trebui să fie în patrimoniul UNESCO.

„La ansamblul de la Târgu Jiu eu m-am uitat foarte mult, să știți. Dar am și eu limitele mele și nici nu am putere de decizie.

Acest ansamblu de la Târgu Jiu trebuia să intre de mult pe lista UNESCO.

Dar planurile, proiectele, s-au făcut fără mine. Într-o primă parte am fost consultată, dar n-au ținut cont de sfaturile mele și au fost respinse de două ori”, a menționat istoricul de artă specializat în opera marelui sculptor român.

Fiecare face ce vrea

Doina Lemny a explicat și de ce este important ca sculpturile să fie introduse pe lista celor de la UNESCO. Astfel, restaurările monumentelor s-ar face în urma consultărilor cu unor specialiști.

„Acum suntem la a treia încercare. Am fost ținută la curent în ultimul moment. Eu sper să se realizeze acest lucru. De ce?

Pentru că în momentul în care este trecut pe lista UNESCO, restaurările care se fac, nici nu este nevoie de multe restaurări, amenajările și parcul se vor face numai cu avizul marilor specialiști ale monumentelor de pe lista UNESCO.

Acum, fiecare face ce vrea, să știți. Deci poarta este în condiții foarte bune, masa și scaunele. Vor să remetalizeze acea coloană care, e normal, alama se înnegrește în timp. Este un procedeu foarte simplu acum pentru că suntem în modernitate, dar vor s-o facă așa”.

Doina Lemny spune că, în acest moment, toate îmbunătățirile se fac aproape la întâmplare, fără o expertiză competentă.

„Nefiind pe lista UNESCO nu știu cu cine se consultă. Apar specialiști peste noapte, fiecare ia hotărâri, de aceea spun că o punere pe această listă, i-ar obliga pe oameni să se consulte cu specialiștii internaționali. și atunci noi am profitat de această moștenire extraordinară pe care a lăsat-o țării”, a declarat Doina Lemny, muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă al Centrului Pompidou din Paris.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
2 COMENTARII
  1. Și de ce folosiți o fotografie a unui actor care îl joacă pe Brâncuși Intr un spot publicitar la CEC Bank? Una cu Brâncuși însuși nu ați găsit?

  2. Nu este adevărat. Au păstrat aceiași amenajare din comoditate și lăcomie ( căci au fost mulți bani la mijloc ) că la expoziția anterioara cea a lui Victor Brauner. Cei doi fiind complet diferiți. Unul dadaist , expresionist us pe demolare și pictor iar Brâncuși explorând arhaicul și fiind sculptor Nicăieri Brâncuși nu este expus în hrube.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Onea se întoarce la DNA

Instanța supremă a anulat ordinul fostului procuror șef al...

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...

LA NOTTE. O lună Mai cu muzică barocă

LA NOTTE. O lună Mai cu muzică barocă. Ansamblul...

Bookfest 2024. Capitala cărților bune

Bookfest 2024 este capitala cărților bune din 29 mai....