Atelierul lui Brâncuși va deveni atracția principală a Centrului Pompidou din Paris

Data:

Atelierul lui Brâncuși va deveni atracția principală a Centrului Pompidou, a anunțat Doina Lemny, muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă al celebrului centru din Paris, într-o discuție cu PRESShub.

Doina Lemny a declarat, cu ocazia zilei de naștere a lui Constantin Brâncuși, că atelierul sculptorului va primi mai mulți vizitatori pentru că va fi amplasat chiar pe traseul de intrare în Centrul Pompidou.

„De multă vreme se discuta faptul că trebuie pusă mai bine în valoare una dintre capodoperele din Centrul Pomipidou”, a explicat istoricul de artă.

Citește și: Sculptură de Brâncuși nemaivăzută până acum, adusă în premieră în România

Expoziția lui Brâncuși, Monalisa de la Pompidou

Doina Lemny a menționat că, astfel, Atelierul lui Brâncuși va deveni vedeta centrului și chiar l-a comparat cu importanța pe care o are Monalisa pentru Louvre.

„Bineînțeles că fiecare coleg specialist în Matisse, în Picasso, în Kandinski, mai ales, propune ca operele artistului său să fie considerate vedete, cum este Monalisa la Louvre. Lumea merge la Monalisa fie că o înțelege sau nu o înțelege, o admiră sau nu o admiră, dar merge că este starul de la Louvre”, a menționat muzeografa.

Istoricul de artă a mai explicat pentru PRESShub că transformarea Atelierului lui Brâncuși în punct important de atracție este visul actualului președinte al Centrului Pompidou. Această dorință, după cum spune chiar Doina Lemny, are legătură cu faptul că, până acum, spațiul dedicat sculptorului român nu era foarte vizitat, deși intrarea este liberă.

„Președintele centrului, care este muzeograf, curator de foarte mare calitate și care provine din rândurile noastre, ale oamenilor de muzeu, are un vis pornit de la o realitate mai puțin îmbucurătoare.

Atelierul Brâncuși, care a fost instalat până acum în fața Centrului Pompidou, nu era vizitat, deși era cu intrare gratuită. Se înregistrau maximum 130-140 de vizitatori. Ori este păcat pentru asemenea capodoperă, pentru că atelierul în sine este o capodoperă, să nu fie vizitat”, a explicat Doina Lemny pentru PRESShub.

Atelierul lui Brâncuși, de la Centrul Pompidou. Foto: www.nono.mx
Atelierul lui Brâncuși, de la Centrul Pompidou. Foto: www.nono.mx

Citește și: Un mit demontat: Brâncuși nu a fost niciodată renegat în propria țară. Nici în regimul comunist

Muzeul, închis pentru 4 ani

Centrul Naţional de Artă şi Cultură Georges-Pompidou urmează să fie închis la finalul acestui an pentru restaurări, iar apoi să fie redeschis pentru cel puțin 4 ani.

„S-a anunțat că va fi închis pentru 4 ani, la sfârșitul anului acestuia, după ultima expoziție care va fi despre supra-realism. Dar acești 4 ani se pot prelungi și până la șapte”, a precizat istoricul de artă, specializată în opera lui Constantin Brâncuși.

După cei 4 ani în care muzeul va fi închis, Atelierul Brâncuși ar urma să fie mutat la demisol, în așa fel încât vizitatorii să intre direct în centru prin această expoziție.

„Visul acestui președinte, care se numește Laurent Le Bon, este să introducă atelierul așa cum este în interiorul Centrului Pompidou. Visul a fost să se intre prin demisol, care acum este o parcare publică, pentru a intra direct în atelierul Brâncuși. Vizitatorul când intră în Centru, să vadă în primul rând Brâncuși”.

Doina Lemny crede că acesta ar fi un pas important pentru opera lui Brâncuși, însă urmează să se stabilească cum și dacă o să fie mutată.

„Acest lucru este extraordinar pentru noi, este extraordinar pentru că se readuce și în actualitate și repune în valoare și planurile sunt deja făcute. Acum așteptăm și nu știm când și cum se va realiza”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto principală: Doina Lemny. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Onea se întoarce la DNA

Instanța supremă a anulat ordinul fostului procuror șef al...

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...

LA NOTTE. O lună Mai cu muzică barocă

LA NOTTE. O lună Mai cu muzică barocă. Ansamblul...

Bookfest 2024. Capitala cărților bune

Bookfest 2024 este capitala cărților bune din 29 mai....