De câte sisteme Patriot dispune România

Data:

De câte sisteme Patriot dispune România, după decizia, anunțată joi, de a dona Ucrainei unul dintre ele. Țara noastră a comandat şapte sisteme Patriot, în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari.

Până acum au fost furnizate doar patru dintre sisteme, dintre care doar două sunt operaţionale în acest moment, al treilea putând fi utilizat de la sfârşitul anului, iar al patrulea la începutul anului viitor.

Primul sistem Patriot a fost livrat Forţelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 execută misiuni specifice de apărare aeriană şi împotriva rachetelor a spaţiului aerian al României şi al NATO, relatează HotNews.ro, potrivit The Epoch Times-Romania.

Citește și: Posibila miză în cazul rejudecării lui Iorgulescu: prescrierea. Soluția ICCJ nelegală

România va cumpăra 200 de rachete PAC-2 GEM-T

Al doilea sistem Patriot a fost livrat în cursul anului 2022, testarea de acceptanţă şi recepţia au fost realizate în luna decembrie a anului trecut şi a intrat deja în înzestrarea Regimentului 74 Patriot unde a devenit operaţional.

De asemenea, sistemele al 3-lea şi al 4-lea au fost recepţionate în 2022 şi 2023.

Pe lângă acestea, continuă sursa citată, România a intrat şi într-un program de achiziţie gestionat de NATO prin care va cumpăra 200 de rachete PAC-2 GEM-T la un cost estimat de circa 1 miliard de euro.

Citește și: Condamnarea lui Mario Iorgulescu anulată. Procesul va fi reluat, a decis un complet din care face parte Lia Savonea

În luna februarie, Ministerul Apărării a afirmat că termenele de livrare pentru unele tipuri de tehnică militară de ultimă generaţie au devenit foarte lungi, un fenomen global ca urmare a situaţiei de securitate generată de războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

Pentru România asta înseamnă că unele achiziţii militare au un termen mai îndepărtat de livrare decât s-ar fi dorit.

Continuarea în The Epoch Times-Romania

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Captura YouTube / US Military News)

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related