De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed. Motivarea instanței

Data:

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed International. Afaceristul a primit o senință de 4 ani închisoare cu executare, de la Tribunalul București, deoarece probele arată că „faptele pentru care inculpații au fost trimiși în judecată există și au fost săvârșite de aceștia”.

Tribunalul București și-a motivat decizia de condamnare a patronului Sanimed. În document se arată că Robertino Cătălin Hideg a creat un mecanism complex de firme pe care le controla prin intermediari și a încercat să ascundă tranzacțiile bancare, dar fără succes.

Audiat de procurorii europeni a fost și un martor din Cipru care a recunoscut faptul că de-a lungul carierei a înființat peste 3.000 de firme offshore pe care le-a vândut ulterior, aceasta fiind ocupația lui de bază.

Din dosar rezultă că interpușii lui Hideg erau plătiți cu 950 de euro/lună pentru a apărea administrator în firmele controlate de afacerist.

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg. Probe de necontestat

În motivare, un judecător de la Tribunalul București arată că „instanța constată că probele administrate în cauză atestă, dincolo de orice îndoială rezonabilă că faptele pentru care inculpații au fost trimiși în judecată există și au fost săvârșite de aceștia”.

Mai mult, pentru a justifica intoarcerea unor sume in conturile Sanimed Hideg a creat raporturi comerciale fictive intre Sanimed, pe de-o parte și societățile Enterprises Limited din Cipru și Alfabeto Peculiar, emițând in numele Sanimed mai multe facturi fictive către acestea.

Procurorul european delegat asistent din Cipru, la solicitarea procurorului european delegat a audiat mai mulți martori pentru a rezolva acest caz.

Astfel, judecătorul arată că „legătura de cauzalitate este pe deplin dovedită de probele administrate in cauză, transferul sumelor de bani urmărind și disimularea originii ilicite a sumelor obținute pe nedrept din fonduri europene” și a ajuns la concluzia că „mecanismul de fraudare a fost unul complex, ce a implicat rularea sumelor primite din fonduri europene prin conturile mai multor societăți”.

Citește și: Programatorul din Londra care te ajută să verifici tot ce cumpără statul român

Birou la Dubai

Cătălin Hideg este judecat sub control judiciar din aprilie 2022 și are interdicția de a părăsi țara, mai ales că și-a stabilit biroul în Dubai.

„Cu ocazia luării și prelungirii măsurii preventive a controlului judiciar, s-a reținut că aceasta este necesară pentru a asigura buna desfășurare a procesului penal și pentru a împiedica sustragerea inculpatului de la urmărire penală, mai ales prin prisma faptului că in ultimii doi ani inculpatul s-a stabilit în interes de afaceri în Emiratele Arabe Unite, vizitând România sporadic si pentru perioade foarte scurte de timp, astfel încât prin luarea măsurii controlului judiciar se poate asigura participarea inculpatului la desfășurarea actelor de urmărire penala ce impun prezenta sa, aceasta fiind atât in interesul desfășurării cu celeritate a urmăririi penale, precum si pentru a da eficiență maxima garanțiilor si drepturilor apărării”, se mai arată în motivarea tribunalului.

Hideg a fost condamnat pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro. Investiția era intitulată “Crearea unui Centru de Cercetare-Dezvoltare in Recuperare Medicală si Bioconstructie – RECUMED” și urma a se derula in cadrul Programului Operational Competitivitate (POC) 2014 – 2020.

În acelaşi dosar, Sanimed International a primit ca pedeapsă o amendă penală de 500.000 lei şi închiderea unui punct de lucru pe o perioadă de trei luni.

Tribunalul a mai dispus ca Hideg şi Sanimed International Impex SRL să plătească Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene suma de 14.440.459 de lei.

Decizia nu este definitivă şi a fost atacată cu apel. Următorul termen a fost stabilit pentru 23 mai.

Citește și: Măsură radicală: Marea Britanie deportează imigranții ilegali în Rwanda

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg. Primul dosar al lui Kovesi

Acesta este primul dosar investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, dosarul fiind trimis în instanţă în octombrie 2022.

Între 2018 şi 2020, Hideg a obţinut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro, bani europeni. Valoarea reală a echipamentelor şi produselor medicale achiziţionate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată.

Complicea lui Hideg, Raluca Ortensia Aelenei, a recunoscut faptele și a ales procedura simplificată, fiind condamnată cu suspendare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Acțiuni în zona aeroporturilor, pentru verificarea transportului de persoane

Direcția de Poliție Transporturi a organizat săptămâna aceasta o acţiune...

Marinar de pe nava scufundată în Marea Neagră, transportat la spital

Marinar de pe nava scufundată în Marea Neagră, lângă...