„Decariştii” respinşi. Notele la Limba Română, o disproporţie inexplicabilă la examenul de la Facultatea de Drept

Data:

„Decariştii” respinşi.Testul la limba română, pentru admiterea la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a dat bătăi de cap chiar şi candidaţilor cu rezultate excepţionale la bacalaureat şi în toţi anii de studiu din liceu. 

Din totalul de 678 de candidaţi, mai mult de jumătate (345) aveau medii peste 9 atât la Bac (care a contat în proporţie de 50% din media finală la admitere), cât şi în anii de studiu (criteriu de departajare) şi erau îndreptăţiţi să spere că vor fi admişi fără probleme la facultate.

Însă 17% dintre aceşti candidaţi cu note foarte bune au fost respinşi sau puşi pe listele de aşteptare.

De ce a devenit examenul de Limba Română un obstacol atât de greu de trecut?

Din toată Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, examenul la Limba română s-a dat doar la Facultatea de Drept. Şi asta pentru că, spune rectorul Universităţii, prof. Univ. Tudorel Toader, „Interpretarea corectă a conţinutului normei juridice, înţelegerea spiritului legii şi a voinţei legiuitorului necesită o foarte bună cunoaştere a limbii române.

Fiecare participant la înfăptuirea justiţiei, indiferent de rolul pe care îl are, interpretează legea; în plus, judecătorii o şi aplică.

Perspectivele cunoaşteri diferă, de la nivelul învăţământului preuniversitar faţă de sensul juridic. De aici pot surveni şi unele diferenţe la calificativele obţinute.

Alte diferenţe pot surveni din dificultatea întrebărilor de examen. Ne dorim ca studenţii noştri sa aibă o buna cunoaştere a limbii române, condiţie necesară pentru devenirea lor ca buni jurişti”.

Citește și: Cine sunt judecătorii care i-au scăpat pe securiștii care l-au anchetat până la moarte pe inginerul Gheorghe Ursu

Exceptând olimpicii, doar 28 de candidaţi dintre elevii care, atât în liceu, cât şi la Bac, au avut doar medii peste 9, au obţinut şi la testul grilă de Limba Română note peste 9 (până la 9,60).

Dintre candidaţii excepţionali, zece au fost respinşi, iar 49 au ajuns pe lista de aşteptare – adică 17% dintre candidaţii cu medii peste 9 au avut probleme la admitere din cauza testului la Limba Română.

Continuarea, în Ziarul de Iași!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related