Decizie CSAT: România va cumpăra avioane F-35

Data:

România va cumpăra avioane de ultimă generație F-35, a decis marți Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Membrii Consiliului au aprobat concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.

Marţi, a avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), condusă de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit Administrației Prezidențiale, agenda reuniunii s-a axat, în principal, pe situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi pe implicaţiile pentru România, pe fondul celor mai recente evoluţii, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, al intervenţiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova, precum şi în contextul perspectivelor de continuare a sprijinului NATO, al Uniunii Europene şi al comunităţii internaţionale pentru Ucraina.

În cadrul şedinţei CSAT a fost analizată şi dezvoltarea aviaţiei militare a României.

„Realizarea unor capabilităţi operaţionale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calităţii de stat membru NATO şi UE, cât şi descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României. Spectrul capabilităţilor de apărare menţionate va include, printre altele, capabilităţi sporite de apărare aeriană şi anti-rachetă pentru protecţia forţelor proprii şi capabilităţi avansate şi diversificate de foc şi de lovire cu precizie la mare distanţă”, a transmis Administrația Prezidențială.

Citește și: Depoul promisiunilor. Cum ar fi trebuit Craiova să aibă transport public modern. Dar nu are

CSAȚ a decis că procesul de modernizare a Forţelor Aeriene Militare va continua prin achiziţionarea de avioane de ultimă generaţie F-35.

Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

În acest sens, membrii CSAT au aprobat Concepţia de realizare a capabilităţii operaţionale de apărare aeriană cu avioane multirol de generaţia a V-a.

Citește și: Doi foști magistrați și un comisar șef de poliție s-au înscris în PSD

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: lockheedmartin.com)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Accident rutier grav în Hunedoara. Un tânăr a murit și alte patru persoane sunt rănite

Accident rutier grav în Hunedoara. Un tânăr de 21...

Ziua Mondială a Libertății Presei. Despre jurnaliștii corecți și despre propagandiști

Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită în fiecare...

Program de vară la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

Program de vară la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din...