13 persoane, reţinute de DIICOT pentru trafic de droguri printr-o aplicație criptată. Platforma avea 11.000 de membri

Data:

13 persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT fiind anchetate pentru că ar fi vândut, printr-o aplicaţie criptată de comunicare, droguri către elevi şi studenţi.

Potrivit unui comunicat transmis marți de DIICOT, procurorii Structurii Centrale a Direcției au dispus reținerea a 13 inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive. Un al paisprezecelea inculpat este arestat preventiv într-o altă cauză aflată pe rolul de DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița.

Cauza aflată pe rolul DIICOT, instrumentată împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog, vizează activitatea din perioada mai 2022 – aprilie 2023 a unui grup infracțional organizat și, pentru stabilirea modului de operare al membrilor grupării și a funcționalității platformei, a fost monitorizată îndeaproape activitatea canalului criptat de comunicare, fiind identificați cei mai activi distribuitori.

Potrivit DIICOT, modalitatea de investigare reprezintă o premieră la nivel european la acest moment, fiind preluate și închise trei piețe online folosite pentru distribuția de droguri.

Ulterior efectuării activităților de urmărire penală, organele de cercetare penală au preluat luni controlul asupra canalelor de mesagerie criptată pe care se vindeau droguri și le-au oprit activitatea.

În cursul zilei de marți a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă a inculpaților pentru o perioadă de 30 de zile.

(Sursa foto: DIICOT)

Citește și: Depoul promisiunilor. Cum ar fi trebuit Craiova să aibă transport public modern. Dar nu are

Cum acționa gruparea de trafic de droguri

DIICOT a anunțat luni că a pus în aplicare 17 mandate de percheziție domiciliară, în Capitală și județele Brăila, Ilfov, Galați, Mureș și Dâmbovița, într-o cauză privind săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive.

Potrivit procurorilor, anul trecut s-a constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat mai multe persoane, în scopul intermedierii legăturii între dealeri de droguri și consumatori, inclusiv minori, prin intermediul unei aplicații criptate de comunicare, platformă ce înregistrează în prezent aproximativ 11.000 de membri activi, în România.

Distribuția drogurilor ar fost îndreptată, cu predilecție, spre consumatori tineri, din categoria elevilor și studenților, sub protecția anonimatului.

În urma perchezițiilor, care au vizat în principal dealerii, au fost identificate și ridicate sumele de 17.500 de lei, 110 dolari și 100 de euro, cantitatea de 3,5 kilograme de canabis, 20 de telefoane mobile, 2 cartușe de 9 mm, 20 de grame de substanță pulverulentă de culoare albă (NSP), 228 de comprimate de ecstasy și 48 de timbre LSD.

Drogurile identificate aveau ca destinație în special, comercializarea stradală.

„Gruparea ar fi fost structurată pe paliere și nivele de acces și ar fi asigurat distribuția de droguri de risc și de mare risc, la nivel național, în majoritatea marilor orașe. Ca mod de operare, clienții, utilizatori ai unor terminale mobile, contactau distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, erau îndrumați către cel mai apropiat dealer local, în funcție de localitate, tipul de drog solicitat și alte criterii stabite la momentul interacțiunii. Distribuitorii își promovau ofertele de droguri pe această platformă și astfel se să împărțeau zonele de distribuție, în scopul acaparării a câtor mai mulți clienți. Administratorul platformei modera discuțiile și selecta componența membrilor grupului. Platforma de comunicare avea capabilitatea de a genera în jur de 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind legate despre modalitățile de distribuție a drogurilor, consum, zone de distribuție, dar și despre efectele drogurilor”, a transmis DIICOT.

Actiunea a beneficiat și de suportul de specialitate al Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice, Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București și al Brigăzii Speciale de Intervenției a Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citește și: Doi foști magistrați și un comisar șef de poliție s-au înscris în PSD

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: DIICOT)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

După ce și-a angajat ginerele în primărie, Piedone e verificat de ANI. Averea lui Șerban Andrei Bogdan

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, este acuzat de...

Interzicerea energizantelor la copii. Nicotina + energizante, o combinaţie cu potenţial letal

Interzicerea energizantelor la copii. Preşedintele României are pe masă,...

Bicicleta Trekking – ce trebuie să știi despre acest tip de bicicletă?

Bicicletele Trekking sunt potrivite pentru o varietate de condiții...

Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile în bloc după ce Voineag a delegat un șef contestat

Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile în bloc după...