Declarația ministrului de Externe german care a enervat Rusia. Moscova cere clarificări

Data:

spot_img

O declarație a ministrului de Externe german, făcută la Consiliul Europei de la Strassbourg, a stârnit nemulțumirea Moscovei, care acum susține că are dovada că UE și NATO sunt în război direct cu Rusia.

Annalena Baerbock a vorbit despre un „război împotriva Rusiei” dus de țările europene. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a cerut vineri o explicație de la ambasadorul Germaniei la Moscova cu privire la declarațiile „contradictorii” de la Berlin, potrivit dpa.

Germania a declarat în mod repetat că nu este parte din conflictul din Ucraina. Marți,Annalena Baerbock a cerut coeziunea între aliații occidentali la Consiliul Europei de la Strasbourg și a spus : „Luptăm un război împotriva Rusiei, nu unul împotriva celuilalt”.

Citește și: Stalinism în acțiune. Paranoia „agentului străin” în Rusia

Scholz: „Nu trebuie să existe război între Rusia și NATO”

Mass-media de stat rusă a profitat imediat de această declarație, ca frază cheie centrală pentru propaganda de război și pentru a le arăta rușilor că Germania și celelalte țări UE sunt combatante în conflictul din Ucraina și luptă împotriva Rusiei, în ciuda declarațiilor acestora că nu se implică direct, ci doar cu armament.

Miercuri seara, cancelarul Olaf Scholz a răspuns la întrebarea adresată de postul public ZDF dacă nu cumva Germania și aliații săi sunt participanți direcți la război prin livrările de tancuri: „Nu, absolut nu”. Cancelarul a adăugat: „Nu trebuie să existe război între Rusia și NATO”.

La rândul său, Ministerul de Externe de la Berlin a reacționat, după declarațiile lui Baerbock, subliniind că Germania „nu este parte a conflictului”.

Expertul în securitate Claudia Major, de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate (SWP), a declarat vineri pentru ZDF că declarația Annalenei Barbock a fost o „scăpare extrem de nefericită” , care este acum exploatată de propaganda de stat rusă.

Rușii se tem de tancurile Leopard

Germania se confruntă cu critici tot mai mari în Rusia, pentru că folosește arme grele împotriva soldaților ruși pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, ca urmare a angajamentului său de a furniza Ucrainei modernele tancuri de luptă Leopard 2.

Între timp, primii soldați ucraineni au sosit în Germania pentru antrenament pe vehiculul de luptă al infanteriei Marder. Grupul a aterizat joi la Köln și urmează să înceapă antrenamentele în curând, au declarat surse de securitate pentru agenția germană de știri dpa.

La rândul său, Franța nu exclude și livrarea de avioane de luptă în Ucraina. „Trebuie să examinăm cererile de la caz la caz și să lăsăm toate ușile deschise”, a declarat, joi, la Londra, președintele comisiei de apărare a Adunării Naționale Franceze, Thomas Gassilloud.

„Vom vedea în săptămânile următoare ce se întâmplă în continuare, deoarece lucrurile se mișcă repede”, a precizat Gassilloud, după discuții cu omologul său britanic Tobias Ellwood și ministrul Apărării Ben Wallace.

Gassilloud a menționat că o livrare de avioane de luptă nu trebuie să pună în pericol securitatea franceză și europeană și nu trebuie să escaladeze războiul împotriva Ucrainei.

Moscova ar putea răspândi în mod deliberat informații greșite despre progresul propriilor trupe în Ucraina.

În ultimele zile, comentatorii ruși au raportat progrese semnificative în linia de apărare ucraineană în regiunea Zaporojîie și în apropierea orașului Vuhledar din regiunea Donbass, a scris Ministerul Apărării britanic (MOD).

Citește și: Cum contribuie ceașca ta de cafea la schimbările climatice

Trupele ruse au efectuat, probabil, atacuri exploratorii locale în aceste locuri, dar „este foarte puțin probabil ca Rusia să fi realizat efectiv progrese substanțiale”, a transmis Londra.

Între timp, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a reiterat apelul pentru crearea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare de la Zaporojîie, din Ucraina.

O astfel de zonă ar asigura că nu se va trage asupra centralei electrice și că nu vor exista bombardamente de acolo, a spus șeful AIEA, Rafael Grossi.

Cererea a fost determinată de mai multe detonări în vecinătatea celei mai mari centrale nucleare din Europa, joi. Astfel de incidente au fost înregistrate aproape zilnic de experții AIEA la centrala electrică ocupată de ruși, a adăugat Grossi.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Turcia ar putea deveni un partener economic cheie pentru UE, dacă își îmbunătățește statul de drept

Turcia poate deveni un partener economic esențial pentru Uniunea...

Cazul Mario Iorgulescu: „ICCJ își încalcă grav propria jurisprudență”

Cazul Mario Iorgulescu: „ICCJ își încalcă grav propria jurisprudență”....

O angajată a unui aeroport german, acuzată de spionaj militar în favoarea Chinei

Un cetățean chinez este acuzat că a întreprins activități...