În contextul reorganizării organigramelor și intenției de reducere a numărului funcționarilor publici care lucrează pentru Camera Deputaților și Senat, PRESShub a transmis celor două instituții o serie de întrebări, în baza Legii 544/2001, privind foștii parlamentari care s-au angajat la Senat sau Camera Deputaților și numărul angajărilor din ultimii 4 ani.
Este vorba de foștii demnitari care nu au mai prins loc pe listete de partid sau nu au mai fost aleși pur și simplu, dar care au fost angajați în Parlament prin diverse metode.
Senatul ne-a transmis imediat răspunsul la întrebările noastre, în timp ce Camera Deputaților a tras de timp cât a putut, apoi a răspuns superficial.
Astfel, din legislatura 2016 – 2020 un număr de 9 senatori au fost angajați la Senat. Trei au fost angajați de PSD, în cadrul birourilor senatoriale ale parlamentarilor PSD, trei au fost angajați de PNL, unul la birou senatorial și doi în aparatul tehnic al Senatului, alți trei foști senatori ALDE fiind angajați la birourile a doi senatori PNL și unul la grupul parlamentar PSD.
Citește și: Nicușor Dan și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale
141 de noi angajați în 4 ani la Senat
Începând cu data de 1 ianuarie 2021, au fost angajate în structurile de specialitate ale Senatului 141 de persoane pe perioadă determinată. 50 de persoane la membrii biroului permanent al Senatului, 57 de persoane la grupurile parlamentare ale Senatului, 27 la grupul PNL, 12 persoane la grupul USR, 6 persoane la grupul PSD, 5 persoane la grupul AUR, 5 persoane la grupul UDMR și două persoane la grupul SOS.
În aceeași perioadă, au fost aprobate 34 de detașări din alte instituții în aparatul tehnic de specialitate al Senatului.

În perioada 1 martie 2022 – 1 octombrie 2022, nouă contracte de muncă care aveau perioadă determinată s-au încheiat și au fost transformate în contracte de muncă pe perioadă nedeterminată.
Între 30 decembrie 2022 și 1 octombrie 2023, alte 13 posturi de muncă au fost transformate din perioadă nedeterminată în determinată, iar în perioada 1 martie 2024 – 27 ianuarie 2025 alte 7 posturi au fost transformate din perioadă deterninată în perioadă nedeterminată.
La momentul transmiterii acestor date, președinte al Senatului era Ilie Bolojan, fiind numit ulterior președinte interimar al României.
Camera Deputaților ține secret numărul piloșilor din ultimii 4 ani
La Camera Deputaților, condusă de Ciprian Constantin Șerban de la PSD, răspunsul a necesitat 30 de zile lucrătoare.
La prima întrebare, Camera Deputaților ne-a transmis că 20 de foști deputați din mandatul 2016 – 2020 au fost angajați ulterior „în structurile politice ale Camerei Deputaților și la birourile parlamentare”.
La întrebarea numărul 2, adică câte persoane au fost angajate din 2021 și până la data prezentei cereri în baza unor contracte pe perioadă, Camera Deputaților ne-a transmis că „potrivit legii privind statutul funcționarului public parlamentar, angajările la Camera Deputaților pe perioadă determinată se fac de regulă, în structurile politice, respectiv la grupurile parlamentare și membri Biroului permanent precum și la birourile parlamentare ale deputaților”.
Altfel spus, a refuzat să facă spună numărul posturilor nou create pe lângă birourile deputaților.
Cât despre numărul de angajați care au avut contract pe perioadă determinată și apoi au rămas la Camera Deputaților pe perioadă nedeterminată, conducerea Camerei Deputaților răspunde cu totul altceva. Noi am cerut un număr și ei ne asigură că „în structurile de specialitate ale serviciilor Camerei Deputaților schimbarea duratei raportului de muncă/ raportului de serviciu se face prin concurs, organizat conform legii, în condiții de transparență”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO)