Der Spiegel: Regizor austriac celebru, acuzat că a exploatat copii din România pentru un film

Data:

Ulrich Seidl este considerat un regizor vedetă al cinematografiei de limbă germană. Noul său lungmetraj, ce va avea premiera pe 9 septembrie, la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, este și despre pedofilie. 

Publicația Der Spiegel susține că, în timpul filmărilor, copii români au fost aparent expuși violenței și nudității pe platourile de filmare. Investigația a fost realizată de jurnaliști germani împreună cu jurnalista Delia Marinescu.

În timpul filmărilor din România pentru film, Ulrich Seidl nu le-ar fi spus minorilor cu vârste cuprinse între nouă și 16 ani și nici părinții lor despre subiectul pedofiliei pe care l-a abordat în lung metraj și i-ar fi expus violenței și nudității fără o pregătire adecvată, scrie Der Spiegel. Jurnalitșii afirmă că ar fi avut loc cel puțin o confruntare fizică cu un minor pe platou.

Avocații lui Ulrich Seidl au respins acuzațiile, iar unii dintre angajații filmului descriu, de asemenea, unele detalii în mod diferit. Părinții și actorii amatori minori au fost informați despre conținutul filmului, a răspuns avocatul lui Seidl pentru Der Spiegel.

Filmul ce urmează să aibă premiera luna aceasta se numește „Sparta” și face parte dintr-o serie al lui Seidl, din care mai face parte și pelicula „Rimini”.

„Sparta” este despre un antrenor de judo (interpretat de Georg Friedrich) care își descoperă tendințele pedofile. Este programat să aibă premiera mondială pe 9 septembrie la Festivalul de Film de la Toronto, înainte de a fi proiectat în competiție la Festivalul de la San Sebastian, o săptămână mai târziu.

Citește și: Românii și Occidentul. Plus o porție zdravănă de zeamă de varză pentru nuntașii lui Simion

„Înșelați pentru că suntem săraci”

Der Spiegel susține că a cercetat acuzațiile mai bine de jumătate de an. Mai mulți actori și cei prezenți la filmare sunt citați, dar nimeni nu a vrut să-și decline identitatea.

„Cred că ne-au înșelat pentru că suntem săraci”, a acuzat tatăl unui copil. Se spune că un actor neprofesionist a vomitat după o scenă stresantă emoțional. Într-o discuție cu colegii din echipa de filmare, ar fi spus: „Marian încă mai are prânzul în nas. Și în mașina noastră.”

Marian ar fi avut un tată alcoolic și ar fi fost selectat special pentru o scenă cu un alcoolic. Când nu a vrut să continue să mai joace, a fost pus sub presiune. Un asistent i-a spus băiatului care plângea: „Încă puțin, apoi poți să mergi acasă”, dezvăluie Der Spiegel.

„Bănuim că informatorii dumneavoastră v-au informat greșit despre conținutul scenei, dar și despre motivul plânsului copilului”, a replicat avocatul regizorului.

Publicația germană mai scrie că e posibil ca Ulricj Seidl să fie acuzat că a încălcat regulile care trebuie respectate atunci când se filmează cu copii. Părinții care doreau să afle despre conținutul filmării au fost înlăturați de pe platou. A existat și o lipsă de îngrijire psihologică a copiilor.

Un actor adult a primit și alcool, deși se știa că este alcoolic. Apoi ar fi tras un copil de ureche dar nu suficient de tare pentru regizor. „A spus că ar trebui să-i trag mai tare urechea copilului și să-i scutur capul și să fiu mai nepoliticos”, a povestit actorul, potrivit lui Spiegel.

Potrivit lui Spiegel , în timpul filmării au existat investigații ale poliției , care au fost întrerupte.

Citește și: Noile legi ale justiției scot sistemul judiciar în afara UE. Raport EFOR

Copilul a filmat și alte scene care i-au trezit traume

Ulrich Seidl, un cunoscut regizor austriac, a venit în România să facă un film despre pedofilie cu actori amatori minori, fără să îi informeze pe părinții acestora despre subiectul real al filmului, a relatat pe Facebook și jurnalista din România care a colaborat la investigația Der Spiegel, Delia Marinescu

„Unul dintre copii, care avea doar 10 ani la momentul filmărilor, povestește că a filmat o scenă la duș în care actorul principal, actor profesionist austriac, era complet dezbrăcat, se rădea în părțile intime și l-a întrebat și pe el dacă nu vrea să își dea jos chiloții. Copilul a filmat și alte scene care i-au trezit traume și pentru care nu a fost pregătit în niciun fel de vreun specialist. Și nu a fost singurul”, scrie jurnalista.

Copiii, părinții acestora și ceilalți actori amatori adulți nici măcar nu ar fi fost informați de către regizor că filmul va apărea public luna aceasta.

Finanțat de statul austriac. ORF ia acuzațiile „foarte în serios”

Filmul a fost finanțat de ORF, compania publică de radiodifuziune din Austria, a finanțat filmul lui Ulrich Seidl, printre alții. Compania a fost informată despre acuzațiile Der Spiegel, potrivit publicației austrice KURIER.

„Toate instituțiile de finanțare, dar și partenerii de finanțare precum ORF iau acuzațiile grave foarte în serios și folosesc toate mijloacele disponibile pentru a oferi clarificări complete. Deocamdată așteptăm varianta finală a filmului, pentru că analiza proiectului în cadrul instituțiilor de finanțare este încă în așteptare, deoarece producția nu a fost finalizată. Ulrich Seidl a fost imediat rugat să comenteze. În acest sens, el respinge toate acuzațiile”, arată ORF într-un comunicat de presă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Ulrich Seidl. Foto: Kurier / Gilbert Novy

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...

Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Românii și micii 1 Mai. Această zi deține recordul...

Al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus în ţară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii...