Dezbateri tensionate în Senat privind autonomia Ținutului Secuiesc. Şoşoacă acuză o tentativă de lovitură de stat

Data:

Dezbateri tensionate în Senat privind autonomia Ținutului Secuiesc. Senatorii au dezbătut vineri, într-o şedinţă hibrid, controversatele proiecte legislative iniţiate de UDMR. Ședinţa a fost una tensionată, Diana Şoşoacă acuzând o tentativă de lovitură de stat.

Cele trei proiecte de lege au fost respinse cu104 voturi pentru „respingere”, în timp ce 8 voturi au fost „pentru” proiectul de lege, potrivit The Epoch Times.

Citește și: Salvați Bucureștiul a reușit să strângă din donații suma pe care trebuia să o achite către One Properties

Ce acuze și-au adus partidele între ele

Proiectele au ajuns în Senat după ce ieri au fost respinse de deputaţi într-o şedinţă tensionată în care AUR a acuzat PSD şi UDMR că îşi fac capital electoral, în timp ce USR şi PSD au acuzat AUR că inflamează spiritele speriind degeaba românii cu vechiul „ne fură Ardealul” pentru a mai urca în sondaje.

PSD a anunţat de la debutul dezbaterilor că va vota contra proiectului.

„Senatorii PSD vor vota împotriva acestui proiect legislativ. Ne menţinem poziţia de a respinge astfel de proiecte anticonstituţionale”, a anunţat senatorul PSD Titus Corlăţean.

El a criticat „viziunea” UDMR de autonomie pe criterii etnice şi politice şi a susţinut că judeţele au deja autonomie administrativă.

AUR susține că PSD își păcălește electoratul

Dezbateri tensionate în Senat au fost create mai întâi de AUR, prin Claudiu Târziu, care a susţinut că proiectele sunt „pretextul pentru o piesă foarte proastă scrisă de PSD şi UDMR, cu actori falşi, o piesă care vizează recuperarea electoratului.

PSD încearcă să îşi păcălească din nou electoratul, UDMR livrează ceea ce crede că aşteaptă electoratul propriu, acelaşi stil revanşard, revizionist, pentru că aşa şi-a educat electoratul”, a acuzat Târziu.

„În fapt, cele trei proiecte alcătuiesc un atac triplu împotriva statului naţional care e consfinţit de Constituţie, împotriva comunităţii maghiare şi a celei de secui pentru că promovează segregarea lor pe criterii etnice, căci vor fi ţinuţi sub obroc în interiorul unor graniţe invizibile.

Ei vor rămâne prizonierii UDMR, prizonierii acestei mentalităţi depăşite şi ruşinoase în contextul secolului 21. E şi un atac împotriva armoniei sociale.

România asigură cele mai multe drepturi şi libertăţi din UE şi chiar din lume pentru minorităţile conlocuitoare dar mereu şi mereu există o comunitate care e împotriva majorităţii, asta duce la dizarmonie care uneori duce la forme violente”, a adăugat Târziu, care a precizat că AUR va respinge proiectul legislativ, scrie The Epoch Times.

USR a anunţat, de asemenea, respingerea proiectului acuzând că acesta e o fumigenă.

Citește și: Anchete la spitalul din Deva după ce o femeie acuză că a fost dusă la morgă deși nu murise. A primit bani să tacă.

Dezbateri tensionate în Senat. Șoșoacă acuză o lovitură de stat

Diana Şoşoacă a tunat contra proiectului şi a susţinut că secuii nici măcar nu sunt reprezentaţi de iniţiatorii proiectului şi că sunt bătaia de joc a UDMR.

„Să le spunem secuilor că nu sunt maghiari, nu au fost niciodată maghiari, au fost maghiarizaţi forţat, austro-ungarii au maghiarizat forţat. Secuiul nu are nicio legătură cu maghiarul.

Aceste proiecte au fost depuse cu două zile înainte de Crăciun pentru că se deschide posibilitatea de a schimba Constituţia pentru a regionaliza România, dar nu pe criterii etnice”, a mai acuzat Şoşoacă, conform The Epoch Times.

„Ştiţi cum se fac aceste lucruri, prin lovitură de stat. Aşa s-a schimbat Constituţia, prin lovitură de stat şi în 1989. Vreau să întreb şi eu PSD-ul de când România a ajuns să fie jucată la masa de poker a politicii româneşti, de când românii trebuie să asiste la această cacealma pentru că sunt nişte ordine de undeva din plan european că se doreşte regionalizarea ţărilor.

Avem nişte interese să punem în discuţie Constituţia României? Voi vota contra acestei iniţiative legislative şi puneţi-i pe secui să înveţe istoria adevărată pentru că habar nu au cine sunt şi e păcat”, a adăugat Şoşoacă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

În căutarea planetelor locuibile. Au început lucrările la cel mai mare telescop din lume | Aktual24

Marea Britanie este pregătită să construiască cel mai mare...

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, în apropierea Retezatului, la o nouă ediţie

Festivalul Narciselor va avea loc, sâmbătă şi duminică, în...

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...

S-a clasat dosarul judecătorului Bogdan Mateescu și al tatălui său | G4 Media

S-a clasat dosarul judecătorului Bogdan Mateescu și al tatălui...