DNA a capitulat în dosarele prescrise ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale

Data:

O adresă transmisă de Irina Cornelia Munteanu, procuror șef al Secției judiciare penale din DNA, către toate structurile din subordine, solicită procurorilor să ceară încetarea proceselor penale în cauzele în care este împlinit termenul general de prescripție „inclusiv în acele cauze, în care, până în prezent, se invoca aplicarea directă a jurisprudenței de drept comunitar”.

În același timp, Munteanu ordonă procurorilor DNA să nu mai formuleze căi de atac – apel sau recurs în casație- „exclusiv pe greșita încetare a procesului penal în acele cauze în care, până în prezent, se invoca aplicarea directă a jurispriudenței de drept comunitar”.

Directiva lui Munteanu

„În acele cauze în care s-au formulat deja căi de atac exclusiv pe greșita încetare a procesului penal, invocându-se aplicarea directă a jurisprudenței de drept comunitar, se vor formula concluzii de respingere ca nefondat a apelului/recursului în casație anterior formulat pe considerentul că ulterior formulării căii de atac, au fost publicate Concluziile avocatului general în cauza C-107/23 PPU de pe rolul CJUE”.

Procuroarea Munteanu invocă faptul că această decizie a fost luată „la nivelul conducerii DNA”.

Avocatul general al CJUE a stabilit că „instanța nu este obligată să lase neaplicate această reglementare și această jurisprudență națională în cazul în care acestea sunt justificate de aplicarea principiului retroactivității legii penale mai favorabile, consacrat la art 49 ultima teză din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Euroepene”, după ce a fost sesizat de Curtea de Apel Brașov cu o serie de întrebări privind continuarea proceselor penale.

Citește și: Demisia lui Hellvig, începutul sfârșitului puterii lui Iohannis

Rolul lui Morar

Astfel, DNA nu a mai așteptat hotărârea definitivă a CJUE, ci s-a hazardat să aplice decizia avocatului general. Hotărârea CJUE este așteptată în câteva zile.

Mii de dosare penale cu infracțiuni dintre cele mai grave s-au prescris după ce Curtea Constituțională a decis că între 2018 și 2022 nu a existat nicio situație de întrerupere a termenului de prescripție și a dat vina pe Parlament că nu a reparat această lacună legislativă. Raportor pentru această sesizare de neconstituționalitate a fost Daniel Morar, fost șef al DNA și fost judecător CCR, în prezent avocat.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tenerife pentru bugete mici și planuri mari

Tenerife pentru bugete mici. Insula situată în arhipelagul Canarelor...

Măsură radicală: Marea Britanie deportează imigranții ilegali în Rwanda

Marea Britanie deportează imigranții, indiferent de originea aceastora, în...

Ziua Mondială a Libertății Presei. Despre jurnaliștii corecți și despre propagandiști

Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită în fiecare...