Dosarul întâlnirii Dragnea-Trump, întors la DNA de doi judecători

Data:

Dosarul întâlnirii Dragnea-Trump a fost restiuit către DNA, de către Curtea de Apel București, prin judecătorii Adriana Pencea și Laurențiu Modoran.

Cei doi magistrați controversați au constatat nulitatea începerii urmăririi penale față de Dragnea și față de ceilalți inculpați din dosar.

Anterior, Tribunalul București a decis doar excluderea probelor efectuate cu ajutorul FBI.

Adriana Pencea a mai fost într-un dosar privindu-l pe Drangea

Adriana Pencea este judecătoarea care l-a eliberat condiționat pe Liviu Dragnea din închisoare în 2021. Pe atunci era președinta Tribunalului Giurgiu. Laurențiu Modoram e un judecător promovat recent la Curtea de Apel București. El a fost filmat în timp ce îndesa bani în sutienul unei dansatoare.

Dosarul întâlnirii Dragnea-Trump, restituit de judecătoarea Adriana Pencea
Dosarul întâlnirii Dragnea-Trump, restituit de judecătoarea Adriana Pencea

Decizia celor doi judecători este definitivă. „Dispune excluderea mijloacele de probă efectuate de procuror faţă de contestatorii inculpaţii din prezenta cauză, în perioada 19.03.2018-12.01.2021.

Constată nulitatea Ordonanțelor de continuare a urmăririi penale față de suspecții Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel şi Burci Carlo-Robert, din data de 12.01.2021.

Constată nulitatea Ordonanțelor de punere în mișcare a acțiunii penale față de inculpații Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel şi Burci Carlo-Robert, din data de 01.03.2021. Menţine dispoziţia de restituire a cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Citește și: Deficitul bugetar va exploda până la finalul anului. Ce înseamnă acest lucru pentru noi

Bani pentru capital politic

Dosarul întâlnirii Dragnea-Trump îl are în centru pe fostul lider PSD, care este judecat pentru trafic de influenţă în legătură cu prezenţa sa în SUA la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump în anul 2017.

Pe 17 mai 2021, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi folosire a influenţei sau autorităţii în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump de la începutul anului 2017.

Fost dispecer la 112 ajuns judecător, filmat în timp ce introducea bani în sutienul unei dansatoare
Fost dispecer la 112 ajuns judecător, filmat în timp ce introducea bani în sutienul unei dansatoare

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar al lui Florin Iordache, pe vremea când acesta era deputat PSD, dar şi fost consul al României la Bonn, pentru cumpărare de influenţă; precum şi trei oameni de afaceri – Cristian Burci (patronul ziarului ‘Adevărul’), Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci) şi Dan Valentin Belcea, acuzaţi de cumpărare de influenţă sau complicitate la cumpărare de influenţă.

Conform DNA, în perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, constând în asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a preşedintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfăşurate la Washington DC (SUA), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 de dolari, acces obţinut prin intermediul unui om politic şi de afaceri american, vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial de Inaugurare, şi asigurarea, cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby şi consultanţă politică în valoare de 30.000 de dolari în favoarea partidului din care făcea parte.

Dosarul întâlnirii Dragnea-Trump, plăți în firme offshore

„Banii respectivi ar fi fost plătiţi, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice şi conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri)”, arată DNA.

De asemenea, spun anchetatorii, Dragnea ar mai fi acceptat de la acelaşi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalţi oficiali din SUA.

„În acest context, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influenţa reală pe care o avea faţă de prim-ministru şi alţi membri ai Guvernului României, promiţându-i că îi va determina pe aceştia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar şi al intelligence, pe care respectivul le avea în România”, precizează DNA.

Citește și: Cum și-au dublat veniturile angajații instanței supreme, prin „drepturi salariale restante”, anul trecut

Procurorii mai susţin că, în perioada mai – octombrie 2017, Liviu Dragnea şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa ce decurg din calitatea de preşedinte al PSD faţă de Gheorghe Dimitrescu, precum şi faţă de alte două persoane, în scopul de a obţine, în aceeaşi perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, cu încălcarea dispoziţiilor Legii 334/2006 privind finanţarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 de dolari (din care 45.000 de euro ar fi fost achitaţi de Gheorghe Dimitrescu). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea şi perfectarea unor vizite ale lui Liviu Dragnea cu înalţi oficiali americani.

„În schimbul foloaselor primite de la Gheorghe Dimitrescu, în perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia influenţa reală pe care o avea asupra ministrului Afacerilor Externe, promiţând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcţia de consul general al României la Bonn, lucru care s-a şi întâmplat”, afirmă DNA.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related