O clădire simbol are un constructor pentru reabilitare, după 20 de ani sub crăpături şi ruine

Data:

O clădire simbol are un constructor pentru reabilitare. O firmă ieşeană a câştigat licitaţia pentru refacerea Filarmonicii Iași.

Consiliul Judeţean (CJ) a emis raportul de procedură săptămâna trecută şi, potrivit unor surse din piaţă, câştigătorul este Iasicon.

Deocamdată, CJ nu a făcut un anunţ în acest sens, instituţia aşteptând să treacă termenul legal pentru depunerea unor eventuale contestaţii.

La acest moment, nici oferta financiară a Iasicon nu este cunoscută public, dar valoarea estimată de către CJ trece pragul de 60 milioane lei. Licitaţia a stârnit un interes real în rândul constructorilor: peste 30 de firme sunt implicate în procedură, în cadrul a şase asocieri care au depus oferte.

Citește și: Soția judecătorului CCR Gheorghe Stan, promovată cu notă maximă la Tribunalul București

Dacă nu vor fi contestaţii, contractul poate fi semnat

Raportul de procedură şi comunicările către firmele participante au fost emise pe 27 septembrie. Din această zi curge un termen de 10 zile pentru depunerea de eventuale contestaţii. Dacă nu vor fi astfel de sesizări, atunci CJ poate încheia contractul cu Iasicon.

În schimb, lucrările nu vor începe imediat întrucât licitaţia este organizată cu clauză suspensivă: execuţia va demara după ce CJ va accesa o finanţare europeană. Fondurile sunt asigurate în urma unui parteneriat cu Primăria Iaşi: autoritatea locală are rezervate peste 80 milioane lei în cadrul unei priorităţi de investiţii din Programul Regional Nord-Est 2021-2027.

Apelul de proiecte, în noiembrie 2023

Potrivit calendarului orientativ publicat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), apelul de proiecte ar urma să fie lansat în luna noiembrie 2023. Odată deschis apelul, Primăria şi CJ pot depune proiectul, având în vedere că au fost întocmite deja şi toate documentaţiile tehnice necesare.

Lansarea licitaţiei de lucrări cu clauză suspensivă este o practică care reduce considerabil din perioada de implementare a unui proiect. Până în mai 2024, ar putea fi semnat contractul de finanţare UE şi, astfel, dacă va fi finalizată şi licitaţia de execuţie, lucrările pentru restaurarea clădirii Filarmonicii ar putea demara în prima jumătate a anului 2024.

La licitaţia de lucrări au mai participat Conest, Grup Construcţii Est, asocierea Katar Conneg – Mădbeton, asocierea Audiotech Multimedia Group – Constructim şi asocierea EURAS – Construcţii Unu. Primii trei ofertanţi enumeraţi au avut fiecare câte cinci subcontractanţi, în timp ce Audiotec patru, iar EURAS doi. De cealaltă parte, Iasicon a avut un terţ susţinător şi nouă subcontractanţi.

Citește și: OPINIE | Netanyahu a sprijinit Hamas ani la rând. „Acum ne-a explodat în față”

Contestaţie „admisă în parte” la Colegiul Pedagogic

O altă licitaţie importantă organizată în această perioadă vizează lucrări de reabilitare a clădirii Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”.

În acest caz, investiţia este estimată la aproape 70 milioane lei, iar banii sunt asiguraţi de către Guvern prin intermediul unui program naţional.

Iniţial, Iasicon a fost informată de Primăria Iaşi că a câştigat licitaţia, dar municipalitatea nu a emis raportul de procedură şi a decis reevaluarea ofertelor: deşi, în primă instanţă, trei (din patru) oferte fuseseră declarate neconforme, la reevaluare toate ofertele au fost catalogate drept admisibile.

Ulterior, Primăria a emis raportul de procedură şi a desemnat câştigătoare firma Grup Construcţii Est. Iasicon a contestat rezultatul la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC).

Continuarea, în Ziarul de Iași!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dezvoltare prin ştiinţă şi tehnologie | Bihoreanul

Dezvoltare prin ştiinţă şi tehnologie, acesta este obiectivul urmărit...

Cine sunt cei 9 candidați la Primăria Iași. 3 au fost deja respinși | Ziarul de Iași

Cine sunt cei 9 candidați la Primăria Iași. Trei...

Condamnare simbolică în dosarul șpăgii de la UMF Iași | Ziarul de Iași

Condamnare simbolică în dosarul șpăgii de la UMF Iași,...