CSM vrea să amâne legea grefierilor și pune judecătorii șefi să semneze, după ce a aprobat o normă cu „deficiențe majore”

Data:

spot_img

CSM vrea să amâne legea grefierilor. Președinții celor 16 Curți de Apel din țară, reuniți la Constanța, au semnat, la finalul lunii trecute, o scrisoare prin care cer Guvernului și Parlamentului să amâne intrarea în vigoare a actului normativ, invocând „deficiențe majore”.

Din analiza datelor word al documentului rezultă că scrisoarea semnată de cei 16 judecători a fost creată pe calculatorul unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Astfel, scrisoarea prin care se cere amânarea intrării în vigoare a legii a fost creată pe 31 mai la ora 9.13 pe calculatorul lui Claudiu Drăgușin (foto principală, în stânga), membru al CSM, și salvată ultima dată de Ioana Stăncioi, purtător de cuvânt al Consiliului.

„A rezultat din discuții că preconizata intrare în vigoare a Legii nr. 11/2024 privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal care ocupă funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești, al parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Național de Expertize Criminalistice generează îngrijorări profunde, prin imprecizia normelor juridice şi prin soluţiile legislative confuze şi contradictorii, care afectează caracterul clar şi previzibil pe care trebuie să îl aibă orice reglementare la nivel de lege, potrivit art. 1 alin. (5) din Constituția României, cu consecințe imediate în efectuarea serviciului public pe care instanțele sunt obligate să îl asigure.

Citește și: Luptăm pentru pace și alte bazaconii de la extrema dreaptă

CSM vrea să amâne legea grefierilor. Captură cu autorul și cine a salvat ultima dată scrisoarea
CSM vrea să amâne legea grefierilor. Captură cu autorul și cine a salvat ultima dată scrisoarea

În concret, s-a reliefat imposibilitatea obiectivă de punere în aplicare a legii, cel puţin în ceea ce privește soluțiile legislative care sunt prezentate în anexa la prezenta scrisoare deschisă.

În consecinţă, președinții curților de apel solicită Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi Ministerului Justiţiei și Parlamentului, să inițieze procedurile şi demersurile necesare pentru amânarea intrării în vigoare a Legii nr. 11/2024 până la corectarea acesteia şi armonizarea ei cu ansamblul actelor normative care reglementează funcționarea sistemului judiciar”, se arată în scrisoarea semnată de președinții Curților de Apel din țară, dar scrisă pe calculatorul unui membru al CSM.

Citește și: Împrumuturile bizare făcute de Hubert Thuma, liberalul care țintește un nou mandat la șefia CJ Ilfov

CSM vrea să amâne legea grefierilor. Răzgândirea Consiliului

Paradoxal este faptul că CSM și ministerul Justiției au conceput legea grefierilor, lege care acum prezintă „deficiențe majore”. Actul normativ a fost publicat pe 12 ianuarie 2024, iar termenul de intrare în vigoare este stabilit pentru șase luni după publicare, adică în luna iunie.

Demersul șefilor Curților de Apel nu s-a rezumat exclusiv la această scrisoare în încercarea de a bloca intrarea în vigoare a legii grefierilor.

Unii dintre ei, cum ar fi cei de la Curtea de Apel Ploiești, au dat în judecată CSM și au cerut sesizarea Curții Constituționale (CCR) privind neconstituționalitatea legii grefierilor. Procesul a fost înregistrat la secția pentru achiziții publice, special pentru a prinde un termen cât mai rapid. După cum era de așteptat, Curtea de Apel București a sesizat CCR.

Ce spune legea grefierilor

Legea privind statutul grefierilor şi al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al Parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice a fost promulgate pe 8 ianuarie 2024 de preşedintele Klaus Iohannis.

  • Grefierii şi celelalte categorii de personal cu funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al Parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate pot beneficia de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 luni consecutive de activitate, prevede un amendament adoptat de Senat, în calitate de for decizional, la proiectul iniţiat de Guvern.
  • Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
  • Conform unui alt amendament admis, de pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare, şi personalul cu o vechime în specialitate între 20 şi 25 de ani, în acest caz cuantumul fiind micşorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea în specialitate integrală.
  • Potrivit actului normativ, recrutarea în vederea ocupării posturilor de grefier judiciar se realizează prin concurs organizat la nivel naţional de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Şcoala Naţională de Grefieri.
  • Organizaţiile sindicale reprezentative în domeniu pot lua parte la desfăşurarea concursului, în calitate de observatori.
  • Grefierii judiciari nu pot fi delegaţi, detaşaţi sau transferaţi cel puţin doi ani de la data numirii în funcţie.
  • Grefierii şi a alte categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor de pe lângă acestea pot fi eliberaţi din funcţie inclusiv din motive de incapacitate profesională, ca sancţiune disciplinară, în urma unei condamnări definitive, după amânarea aplicării pedepsei sau renunţarea la aplicarea pedepsei, dispuse printr-o hotărâre judecătorească definitivă, precum şi renunţarea la urmărirea penală confirmată de judecătorul de cameră preliminară, cu excepţia situaţiilor în care, la solicitare, Secţia pentru judecători, respectiv Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că infracţiunile, săvârşite din culpă, nu afectează prestigiul justiţiei.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related