După un an și jumătate de hărțuire, CSM a respins sancționarea judecătorului Mihai Ghica

Data:

Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins acțiunea Inspecției Judiciare în cazul judecătorului Mihai Ștefan Ghica, fost candidat pentru un post în CSM.

Inspecția Judiciară (IJ) a deschis acțiune împotriva lui Ghica de la Tribunalul Cluj în timpul mandatului lui Lucian Netejoru, actual pensionar special.

Acțiunea a demarat în luna mai 2022, după ce Ghica și-a anunțat candidatura pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), lucru care nu a fost pe plac fostei conduceri a Consiliului. Ales în primul tur, Ghica nu a mai ajuns în CSM deoarece fosta conducere a inventat un nou regulament și a decis reluarea alegerilor pe motiv că judecătorul nu ar fi obținut 50% +1 din totalul voturilor.

Citește și: Cum a încercat Secția Specială să o acuze pe șefa Freedom House România de șantaj și legături cu Soros

Presiunile lui Buda

Într-o primă fază, IJ a clasat sesizarea pe numele lui Ghica făcută de fostul CSM, dar a fost nevoită să redeschidă dosarul după ce președintele de atunci al instituției, Marian Buda, a trimis o scrisoare amenințătoare inspecției, iar șefa instituției, Roxana Petcu s-a conformat și a redeschis dosarul.

Trimis în judecată disciplinară în fața judecătorilor din Consiliu, aceștia au stabilit să respingă acțiunea. „Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtului Ghica Mihai Ștefan – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit.h) teza I și art. 99 lit.t) teza a II a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în decizia Consiliului.

Mihai Ghica este judecătorul care l-a condamnat pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, în primă instanță, la 5 ani de închisoare pentru fapte de corupție.

Cel mai probabil, schimbarea de atitudine din partea CSM vine în condițiile în care se apropie raportul Comisiei Europene pe Statul de drept privind România.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...