Eolianul a fost azi prima sursă de energie din România, peste ape. Ne permitem și exporturi

Data:

2.000 de MW eolieni se produceau astăzi, de dimineață, în intervalul 06.00 – 08.00, energia produsă de aici fiind pe primul loc în topul surselor.

Abia apoi urma apa, adică Hidroelectrica, cu până în 1.700 MW, apoi nuclearul, care merge în bandă, la circa 1.400 MW. Cărbunele stă sub 1.000 de MW iar termocentralele pe gaz (hidrocarburile, așa cum apar în diagrama Transelectrica) acontează 1.200 MW. Este o situație foarte rară ca Hidroelectrica să piardă prima poziție în topul producătorilor de energie, compania de stat fiind, de departe, principala sursă de curent a țării.

Este de observat că, pe un vârf de consum intern, pe fondul caniculei, de 7.200 de MWh, totuși suntem capabili de exporturi, în limita a câteva sute de MWh, pentru că avem exces de producție. De asemenea, producție eoliană mare înseamnă energie competitivă la export, pentru că energia regenerabilă este cea mai ieftină dintre toate fiind subvenționată de toți consumatorii români prin sistemul certificatelor verzi.

Citește și Dosarele făcute pe genunchi de DNA: fost primar și fost șef de Poliție, achitați și cu despăgubiri plătite de contribuabili

Acest lucru este vizibil imediat pentru că, analizând structura producție de energie din SEN, tot azi, dar în jurul orei 11.30, vedem că producția de energie eoliană începe să scadă, pe fondul acalmiei atmosferice, moment în care trecem la import net. La o producție eoliană de 1.200 MWh – scădere de 800 MWh față de dimineață, chiar și cu ridicarea producției de energie fotovoltaică, suntem nevoiți să recurgem la importuri.

Analizând structura schimburilor transfrontaliere cu energie, vedem că suntem net exportatori către Ungaria, în prima parte a zilei, apoi începem să importăm de la ei, în a doua parte, cu precădere seara. Cu Bulgaria, a doua țară cu care facem comerț, exportăm aproape pe toate intervalele orare, titrează Economedia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE este în România

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din...

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin, rudă cu moștenitorul lui Omar Hayssam | Aktual24

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin. Fostul primar...

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: Doar PSD rămâne același partid infect

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: „Oamenii se...