Epidemiolog: „Clujul culege deja roadele organizării unor evenimente de zeci de mii de oameni în plin val Delta”

Data:

Octavian Jurma, cercetător și medic, a explicat de ce efectele festivalului Electric Castle se văd prin numărul de cazuri COVID-19, care la Cluj se află pe o pantă ascendentă.

Tocmai de aceea, folosesc un indicator la 3 zile numit DM3 (densitatea medie la 1 milion) care urmăreşte evoluţia pe termen foarte scurt (3 zile). Aşa cum se vede, Clujul culege deja roadele organizării unor evenimente de zeci de mii de oameni în plin val Delta-4 şi a ajuns fruncea la infectare pe acest indicator. De două zile Clujul se menţine pe locul 1, cu cea mai mare densitate de cazuri la 1 milion de locuitori din România.

Incidenţa la 100,000 de locuitori (calculată după standardul internaţional) s-a dublat în ultimele 8 zile şi aproape s-a triplat în ultimele 14 zile. Incidenţa oficială la 1,000 (calculată după standardul românesc) s-a dublat în ultimele 10 zile, dar aceasta este cu 3 zile în urmă şi include perioada dinaintea festivalului.

Pentru moment putem remarca doar că tulpina Delta este atât de infecţioasă încât produce un efect pe curba reală a infectărilor la 4-5 zile de la un eveniment. Aşa cum se vede, limita intervalului de 14 zile (linia roşie verticală) se află încă în interiorul festivalului, deci vom mai avea încă 4 zile până efectul său complet se va developa în rata de infectare din Cluj. 

Citește articolul integral în Monitorul de Cluj


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un sucevean aflat în arest la domiciliu pentru trafic de droguri a evadat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din...

Stradă surpată în Slănic Prahova. Geologi și specialişti caută explicații| FOTO

Stradă surpată în Slănic Prahova. Specialişti din cadrul Institutului...