Corina Crețu: Guvernul României n-a accesat decât jumătate din fondurile UE alocate, mult sub media europeană

Data:

Guvernul României n-a accesat decât jumătate din fondurile UE alocate. Corina Creţu, desemnată comisar european pentru Politică Regională, a atras atenţia, într-o postare pe pagina sa de socializare, că Guvernul României nu a accesat până acum decât jumătate din totalul fondurilor alocate, ceea ce ar înseamnă cu „mult sub media europeană.”

„Se împlinesc azi opt ani de la momentul semnării Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020. Ne aflam la finalul perioadei de programare (2014-2020+3 ani), iar rata de absorbţie a fondurilor europene este puţin sub 80%, după ce am reuşit pentru exerciţiul financiar 2007-2014 să cheltuim 92% din fondurile alocate României.

Pentru e exerciţiul financiar 2020-2027, România a lansat 12 Programe Operaţionale, dar rata de absorbţie este zero. Prin intermediul POIM, România a avut la dispoziţie în jur de 10 miliarde EUR din partea Uniunii Europene pentru finanţarea principalelor priorităţi de dezvoltare în sectorul de transport.

Potrivit fostului comisar european, Programul Operaţional Infrastructură Mare a fost însoţit de realizarea Master Planului de Transport, document care defineşte nevoile specifice ale României.

Citește și EXCLUSIV Instituțiile de stat se grăbesc să ocupe posturile vacante pe care vrea Ciolacu să le taie

„Încă de la semnarea acestui document primordial, mi-am exprimat convingerea fermă că fără o infrastructură modernă, România nu se va putea dezvolta şi nu va putea deveni ceea ce ne dorim cu toţii – o ţară în care oamenii să aibă o viaţă mai bună, economia locală şi cea naţională să prospere, iar tinerii să-şi dorească să rămână, să studieze, să lucreze şi să-şi întemeieze o familie.

Şi în calitate de Membru al Parlamentului European, rămân o susţinătoare a investiţiilor în autostrăzi, căi ferate şi aeroporturi, care să conecteze localităţile României între ele, dar şi ţara noastră la Uniunea Europeană.

Tocmai de aceea, pentru a încuraja proiectele de infrastructură din ţară, în 2018 am modificat POIM, alocând mai multe fonduri europene pentru proiecte de importanţă majoră pentru România (rata de cofinanţare europeană a crescut de la 75% la 85% pentru proiectele privind dezvoltarea reţelei transeuropene de transport, a reţelei de metrou şi a celor de transport multimodal)”, a afirmat Corina Creţu.

Corina Creţu a explicat că este vorba despre o măsură pe care a adoptat-o în timpul mandatului de Comisar European, de care au beneficiat, de pildă, Centura Bucureşti, Podul de la Brăila sau Autostrada Sebeş-Turda. Sursa foto – Corina Crețu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Noi sancțiuni ale SUA pentru companiile care susțin războiul ilegal din Ucraina | Aktual24

Noi sancțiuni ale SUA pentru companiile care susțin războiul...

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...

Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Românii și micii 1 Mai. Această zi deține recordul...