Europarlamentarul Vlad Gheorghe a solicitat sesizarea Comisiei de la Venezia pentru decizia CCR privind prescripția penală

Data:

Europarlamentarul de la Renew Europe, Vlad Gheorghe, a solicitat Comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei să sesizeze Comisia de la Veneția pentru decizia Curții Constituționale a României privind prescripția faptelor.

„I-am scris Comisarului Dunja Mijatović exact cât de nocivă este această decizie, cum afectează sute de dosare în diverse stadii procedurale, cum deschide o cale excepțională de atac pentru infractorii deja condamnați, cum favorizează efectiv infractorii în loc să protejeze victimele și dreptul lor la justiție.

Când vorbim despre întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale nu ne referim doar la infracțiuni de corupție, ci și la dosare privind traficul de ființe umane, pornografie cu minori și abuzuri, înșelăciune, jaf etc. Am atenționat Comisarul despre încălcarea expresă prin această decizie a dreptului Uniunii și am amintit hotărârea anterioară a CJUE din 21 decembrie 2021 conform căreia supremația dreptului Uniunii este clară, mai ales când decizii precum cea mai recentă hotărâre a CCR pot duce la impunitate.

Este dreptul instanțelor să NU aplice această decizie fără ca magistrații să riște sancțiuni disciplinare, dar pentru Inspecția lui Netejoru și CSM-ul lui Savonea, nu va conta în vreun fel decizia CJUE.

L-am informat și pe Comisarul European pentru justiție, Didier Reynders despre această decizie a CCR – ultima cu Dorneanu președinte și doar una dintr-un lung șir de hotărâri care ne-au adus critici în MCV și continuarea mecanismului pentru țara noastră, că deh, nu progresăm și nu ne facem temele pe justiție. Păi cum să ni le facem, dacă-avem USL 2 la guvernare, pe Predoiu ministru la justiție și un nou PSD-ist șef la CCR?!”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune.Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale.Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare.A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Aktual24 | Țările române, ținute în sărăcie extremă secole la rând din cauza birurilor uriașe

Țările române, ținute în sărăcie extremă. Fiscalitatea uriașă –...

Medic de la Maternitatea din Botoșani, concediat după moartea Alexandrei Ivanov

Medic de la Maternitatea din Botoșani, concediat la patru...

G4Media: Triunghiul periculos Negoiță-Docuz-Ciolacu din licitația de 27 de milioane de euro de la Sectorul 3

Triunghiul periculos Negoiță-Docuz-Ciolacu din licitația de 27 de milioane...

Descinderi ale DNA şi DGA la Serviciul Permise şi Înmatriculări Bihor

Descinderi ale DNA şi DGA la Serviciul Permise şi...