Comisia Europeană va monitoriza cazul de hărțuire a jurnalistei Emilia Șercan

Data:

Cazul de hărțuire a jurnalistei de investigație Emilia Șercan va fi monitorizat îndeaproape de Comisia Europeană, a anunțat vicepreședinta Věra Jourová.

Comisia Europeană a reacționat la hărțuirea Emiliei Șercan, exprimându-și îngrijorarea cu privire la acest caz și la implicațiile acestuia asupra libertății presei din România, prin vocea vicepreședintei Věra Jourová.

În luna aprilie, jurnalista Emilia Șercan a denunțat o operațiune de kompromat îndreptată împotriva sa, declanșată la scurt timp după ce a arătat că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este plagiată. Jurnalista acuză Poliția Română că ar fi scurs către un site o probă depusă de ea în dosarul amenințărilor primite după ce a publicat ancheta. 

Comisia Europeană promite că va monitoriza îndeaproape acest caz și că va include concluziile sale în Raportul privind statul de drept pentru 2022, a arătat europarlamentarul Ramona Strugariu. „Comisia Europeană își exprimă îngrijorarea, prin vocea vicepreședintei Jourova, cu privire la cazul de hărțuire prin care trece jurnalista Emilia Șercan.

În urmă cu câteva săptămâni, aduceam în atenția Comisiei Europene presiunile la care era supusă, de către autoritățile statului român, jurnalista de investigație Emilia Șercan.

Ieri am primit răspunsul vicepreședintei Vera Jourova la această scrisoare. Comisia se angajează că va monitoriza îndeaproape acest caz și situația pluralismului și libertății media din România și că va include concluziile sale în Raportul privind statul de drept pentru 2022”, a arătat Ramona Strugariu.

Totodată, Ramona Strugariu își exprimă solidaritatea față de jurnaliștii care se simt cenzurați, intimidați sau amenințați.

„Societățile democratice sănătoase se pot construi doar cu un jurnalism independent, profesionist, liber și de bună calitate. Orice intimidare la adresa jurnaliștilor este o amenințare directă la adresa statului de drept și a bunăstării oamenilor, amenințări pe care nu le vom tolera.

Sunt alături de jurnalista Emilia Șercan și de toți lucrătorii media care se simt cenzurați, intimidați sau amenințați în vreun fel. Jurnalismul independent este garanția unei Românii cu adevărat europene, iar lucrătorii media care veghează asupra respectării drepturilor şi a legii trebuie ocrotiți, nu abuzați. Lupta lor de acasă înseamnă mai mult stat de drept, mai multă democrație, iar a noastră din Parlamentul European trebuie să le asigure un cadrul legal cu instrumente de protecție în desfăşurarea activității lor”, a mai spus europarlamentarul.

spot_imgspot_img
Diana Cimpean
Diana Cimpean
Diana Cîmpean este redactor-șef adjunct la Monitorul de Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ciocolata PNL. Ziua de 1 Martie, folosită electoral de politicieni liberali

Ciocolata PNL. Ciocolate Milka, introduse într-o cutie de carton...