„Excepționalismul românesc”, de la Borșa și Buzău

Data:

Într-o pașnică și pitorească așezare din Maramureș, procurorii descind la câteva gospodării unde persoane cu dizabilități sunt exploatate în condiții de sclavie. În județul Buzău, autoritățile controlează plantații de tomate, după ce la o fermă au fost descoperite legume cu un conținut ridicat de substanțe periculoase. Între aceste două evenimente pare să nu existe vreo legătură. Și totuși…

Să mergem mai întâi în Maramureș.

Potrivit DIICOT şi IGPR, patru persoane, între care un funcţionar public, au fost reţinute și au fost efectuate 19 percheziţii în oraşul Borşa ca şi în judeţul Vrancea.

Potrivit autorităților, „începând cu anul 2009, trei dintre inculpaţi au recrutat, cu ajutorul unor funcţionari publici, 13 persoane vulnerabile cu handicap psihic, internate în Centrele de recuperare şi reabilitare, situate pe raza judeţului Vrancea.

Acestea au fost adăpostite în condiţii necorespunzătoare şi exploatate prin muncă în unităţile de cazare deţinute de inculpaţi în oraşul Borşa, Maramureș.

De asemenea, persoanele vătămate au fost ameninţate, agresate şi injuriate, acte care au terminat o puternică stare de temere în rândul lor”.

Citește și Dosarul sclaviei umane din Maramureș | 4 persoane arestate, printre care șeful centrului din Vrancea de unde erau racolate persoanele cu handicap

Un „secret” știut de toți?

Borșa este o comunitate relative mică din Maramureș, așa cum sunt forte multe în această zonă, renumită pentru frumusețea ei și pentru felul în care își păstrează tradițiile.

Întrebarea vine imediat: cum se face că într-o asemenea comunitate, în care este foarte greu să ții un secret, se întâmplă astfel de lucruri teribile fără ca nimeni să nu afle? Sau avem de-a face cu o veritabilă omerta, de la ultimul gospodar până la primar și șeful Poliției?

Oare ani și ani la rând, membrii acestei comunități ne-au arătat mândri frumoasele lor tradiții, au mers în costumele lor specifice la biserică, au cântat cântecele lor în timp ce în beci trudeau, precum sclavii, persoane lipsite de protecție?

Umbra lui Dragnea

Cât privește problema tomatelor, mai multe controale au vizat bazinul legumicol Glodeanu-Sărat din judeţul Buzău, după ce au apărut informaţii privind utilizarea ilegală a unor produse de protecţie a plantelor. Direcția Agricolă Județeană a solicitat informaţii de la procurori, în legătură cu suspiciunile de introducere pe piaţă a unor substanţe şi produse neconforme, în special destinate coacerii premature a legumelor cultivate în solar.

Cele două evenimente avariază destul de grav două dintre miturile cu care mulți români adorm fericiți, seara, la culcare.

Primul mit: cel al românilor pașnici și evlavioși, mitul tradițiilor noastre blânde și frumoase, călcare în picioare de o Europă trufașă și decăzută.  

Și totuși, iată ce orori se pot sub ochii unei comunități renumite pentru păstrarea nealterată a spiritului românesc.

Al doilea mit: acela că produsele noastre agricole sunt în mod obligatoriu mai bune decât altele. În ofensiva sa care era să coste chiar apartenența României la UE, Liviu Dragnea a folosit din plin acest mit și programul de subvenționare a cultivatorilor de roșii își are originile aici.

Citește și: VIDEO Europarlamentarul român care minte despre UE. Susține că fondurile europene țin România în subdezvoltare

Poate că programul ar fi chiar bun dacă ar fi însoțit și de dimensiunea comercială, Cultivatorii sunt subvenționați ca să producă. Dar ce folos dacă marfa nu ajunge repede la piață…

Desigur, cazurile de la Borșa sau din Buzău nu trebuie generalizate, nu înseamnă că sunt emblematice pentru Maramureș sau pentru cultivatorii români de legume.

Ideea e alta: că n-ar fi rău să o lăsăm mai moale cu excepționalismul românesc, răcnit din toți rărunchii de extremiști și populiști.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

George Simion recidivează: Viktor Orban, exemplul favorit pentru AUR

George Simion recidivează. De ce face no combat AUR?...

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi. Dar sistemul său l-a ucis

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi, consideră agențiile...

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...