EXCLUSIV Guvernul legalizează numirile „din pix”: elimină concursurile pentru funcții publice

Data:

spot_img

Proiectul de ordonanță de urgență care conține măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare publicat de Ministerul Finanțelor – așa numita ordonanță a austerității – conține un articol care încalcă principiile Codului administrativ, dar și recomandările Comisiei Europene.

Guvernul vrea să adopte o prevedere conform căreia „funcțiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri”. Prin această măsură se dorește permanentizarea unui obicei din administrația centrală a ultimilor ani: mandatele temporare.

În prezent, aceste interimate pot fi pentru maximum 6 luni, potrivit Codului administrativ, după care, instituția publică este obligată să organizeze concurs pentru ocuparea definitivă a postului.

Guvernul Ciucă vrea ca, pe perioada existenței noii ordonanțe „a austerității”, mandatele temporare să fie pe termen nelimitat, fără obligativitatea organizării de concursuri.

De atfel, în noul act normativ este precizat clar că „în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau
temporar vacante”, cu câteva excepții.

În traducere, adio concursuri pe perioade doar de șefi știute. În plus, toate funcțiile de conducere vor rămîne în pixul șefilor puși politic, ca atare se deschide larg ușa pentru o căpușare și mai mare a sistemului.

Citește și: Ministerul Finanțelor a publicat „Ordonanța austerității”, proiectul de OUG prin care Guvernul speră să economisească peste 5 miliarde de lei

O portiță pentru menținerea pe funcții a numiților politic

Dacă această ordonanță va trece în această formulă, toți cei aduși politic vor rămâne pe poziții fără emoții, indiferent de CV, indiferent dacă au sau nu calificarea necesară funcției respective.

În această situație sunt nu doar conducerile din structurile guvernamentale, ci și companiile de stat din subordinea sau sub coordonarea acestora.

De altfel, PRESShub a scris recent faptul că cu trei zile înainte de Crăciun, guvernul Ciucă, prin Secretariatul General al Guvernului, a numit cu mandat provizoriu 7 membri în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, mandat care ar fi trebuit să se încheie pe 21 .06. 2023. Iată că aceștia pot rămâne fără probleme la nesfârșit. Oameni politici, foști lideri în PSD și PNL, sau Pro România, apropiați sau rude ale acestora. În situația Translectrica sunt zeci și zeci de companii.

Citește și: Cum se politizează o companie de stat. Un studiu de caz

Iată ce prevede articolul IV, alineatul 5, care va pemite mandate temporare pe termen nelimitat:

„Prin derogare de la prevederile art. 510 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, pe perioada aplicării măsurii prevăzute la alin. (1), funcțiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri, cu notificarea prealabilă a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici cu 5 zile înainte de dispunerea măsurii”.

Cine ar fi beneficiarii din Guvern

Guvernul a decis tot înainte de Crăciun să reorganizeze Secretariatul General al Guvernului și să înființeze 26 de noi posturi de conducere, despre care PRESSHUB a publicat în exclusivitate. În acest moment, toti cei 26 de șefi vor rămâne pe funcții cu mandate provizorii.

Citește și: EXCLUSIV Secretariatul General al Guvernul a mințit cu privire la impactul bugetar al înființării a 48 de noi posturi de directori

Iată câteva exemple de directori cu mandat provizori puși de actualul șef al SGG, Marian Neacșu, care vor rămâne atât cât va dori acesta:

Victor Moraru- director

Sorin Vlad-director

Diana Nodiț- director

Dana Vulpașu- director adjunct

Irina Zamfir-șef birou

Anca Păiușescu- șef serviciu

Daniela Cristea – director

Corina Țăra- director adjunct

Natalia Căpățănă – director direcția ședințe pregătire guvern

Cristian Schink – director adj la Direcția relații publice

Daniela Cristea- director economic

Sergiu Marinescu- director adj la DCIMRI

Iar lista poate continua.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.
4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related