Exodul masiv al tinerilor și consecințele asupra economiei. Exemplul portughez | Aktual24

Data:

spot_img

Exodul masiv al tinerilor și consecințele asupra economiei. Exemplul portughez. Problemele economice cu care s-a confruntat Portugalia și măsurile aplicate pentru diminuarea acestora reprezintă un exemplu pentru statele estice care se confruntă cu situații similare.

La zece ani de la plecarea „bărbaților în negru” – managerii internaționali ai Comisiei Europene, ai Fondului Monetar Internațional și ai Băncii Centrale Europene care au făcut ordine în conturile Portugaliei cu maceta, țara a devenit cel mai sârguincios elev din sudul Europei.

În 2023, pentru prima dată, datoria publică a coborât sub 100% din PIB (era de 98,7%) și s-a înregistrat un excedent bugetar istoric, cel mai mare atins de la căderea dictaturii din 1974.

Moment de aur pentru economia portugheză

Portugalia și Irlanda sunt singurii membri ai fostului club al înjuraților PIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia și Spania) care au reușit să își aducă datoria publică sub nivelul de dinaintea Marii Recesiuni, notează El Pais, potrivit Aktual24.

Citește și Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Economia portugheză traversează un moment de aur datorită exporturilor, iar turismul bate, de asemenea, recorduri: 2023 a fost cel mai bun an din istorie, cu peste 30 de milioane de vizitatori și venituri de 25 de miliarde de euro (24,8 miliarde de dolari).

Șomajul se menține la niveluri scăzute, cu o rată de 6,5% în martie. Iar inflația s-a redus mai rapid decât în țări precum Germania, Franța, Olanda, Spania sau Grecia, fiind acum de 2,29%.

Pe de altă parte, țara se confruntă cu o criză imobiliară gravă, cu prețuri galopante care nu sunt la îndemâna salariilor mici din Portugalia, unde salariul mediu lunar în 2023 era de 1.505 euro (1.620 de dolari), față de 2.128 de euro (2.290 de dolari) în Spania.

Agențiile internaționale au salvat țara de la faliment cu un plan de 78 de miliarde de euro (84 de miliarde de dolari) (al treilea pachet de ajutor solicitat într-o jumătate de secol de democrație), dar au cerut măsuri de austeritate care au ruinat viețile multor oameni, aceștia și-au pierdut casele și locurile de muncă.

Au luat calea străinătății

În cei trei ani ai programului de ajustare (2011-14), peste 330.000 de locuri de muncă au fost distruse și 90.000 de companii au dispărut. Șomajul a crescut vertiginos în rândul tinerilor și a ajuns la 42%.

Citește și 10.000 de lei amendă pentru RTV, după o reclamație a Freedom House România. Realitatea Plus, somație publică

Singura cale de ieșire pe care mulți portughezi au găsit-o a fost vechea și cunoscuta cale a emigrării.

Diferența era că, în timpul dictaturii, majoritatea muncitorilor necalificați părăseau țara; în secolul XXI, emigranții erau în mare parte absolvenți de universități și profesioniști calificați.

Pierderile sunt, în multe cazuri, ireversibile pentru țara care îi formase, iar acest lucru a dus la un cutremur demografic care condiționează economia și societatea din prezent.

Continuarea în Aktual24

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: https://pixabay.com/photos/tram-train-transportation-tramway-5621647/ Canva )

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. „…un control bugetar strict pentru a combate datoria si deficitul… aceasta rigoare bugetara…”___–__NU si in Romania, unde -DIMPOTRIVA- porcimea conducatoare impulsionata de porcul-sef, cheltuiesc nebuneste, si -culmea!- nimeni nu-i tine responsabili, practic Romania este DEJA vanduta(cel putin 3 sferturi), asa cum si 3 sferturi din populatia f. tanara (18-35 ani) este plecata sau cu intentii serioase de a parasi Romania…Nu sunt deloc de acord cu asasinatele politice(cazul Fico), de acea -repet- iohanis si gunoaiele de prin jur(care distrug tara) trebuie impuscati, INSA NUMAI in urma unui proces echitabil, capetele de acuzare (situatia/ datoria tarii, inflatia, emigratia, etc.) vorbesc de la sine…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Totalitarismul, o amenințare la adresa democrației

Totalitarismul, o amenințare la adresa democrației. Considerat un regim...

Analiză: Kamala Harris și Joe Biden

Analiză: Kamala Harris și Joe Biden. Constantin Dan Cazacu...

Statele UE trebuie să propună candidații pentru noua Comisie Europeană până pe 30 august

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a cerut...