Expertul în securitate Iulia Joja: „Declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față cea a SUA”

Data:

spot_img

Iulia Joja, profesor adjunct la Universitatea Georgetown, specializată în securitatea europeană și a Mării Negre, explică pentru PRESShub de ce au fost controversate declarațiile recente ale ministrului Apărării, Vasile Dîncu, privind războiul din Ucraina.

Ministrul a declarat într-o intervenție la postul Prima TV că „războiul din Ucraina va mai continua” și „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”.

„Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a mai afirmat Vasile Dîncu.

Iulia Joja susține că declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față de cea a Statelor Unite ale Americii și față de cea a celorlalte puteri aliate: „Nici Germania, nici Franța nu au spus că ar trebui să se negocieze ceva fără Ucraina. În general, poziția comună a statelor aliate este aceea că nimic nu se va întâmpla fără Ucraina când vine vorba de negocieri în numele ei”.

Cele mai importante declarații ale Iuliei Joja

Nu vorbim despre negocierea unor teritorii ca simple bucăți de teren, vorbim de oamenii care locuiesc în acele locuri.

Declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față de cea a Statelor Unite ale Americii. Americanii susțin că nicio negociere nu va avea loc fără Ucraina.

Iohannis nu clarifică cum de ministrul Apărării are o poziție care deviază radical de la poziția României.

Până în acest moment, România nu a transmis care sunt obiectivele ei în raport cu acest conflict și care e rezultatul pe care îl dorește din acest conflict.

În realitate, conflictul Rusiei este unul proxy împotriva Occidentului, dar, cum nu are puterea să ducă o confruntare militară directă cu Occidentul, face ce poate în Ucraina și în Occident pentru a crește diviziunile existente și a reduce susținerea în Vest față de Ucraina.

Rusia nu se oprește din agresiuni în raport cu Ucraina și în raport cu Occidentul de bună voie. Nu are niciun motiv să o facă.


PRESShub: Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a făcut recent niște declarații controversate referitoare la războiul din Ucraina. A susținut în esență că Occidentul ar trebui să negocieze pace cu Rusia în absența Ucrainei. Cum traduci această poziție?

Iulia Joja: Aceste declarații sunt făcute într-un anumit context politic european în care un număr mare de state din Centrul și Estul Europei susțin că singura cale pentru terminarea războiului este ca Rusia să se retragă de pe teritoriile ucrainene. În acest context, afirmațiile ministrului Dîncu sunt cu atât mai problematice.

Este o problemă de responsabilitate: nu vorbim despre negocierea unor teritorii ca simple bucăți de teren, vorbim de oamenii care locuiesc în acele locuri. Iar acei oameni, ucrainenii, sunt ferm hotărâți să nu cedeze teritorii.

Altcineva să negocieze în numele Ucrainei, în absența Ucrainei, ar deschide multe probleme. Inclusiv istorice, România ar trebui să știe mai bine că nu e în regulă ca alte state să decidă asupra populației și teritoriilor din Estul Europei, așa cum s-a întâmplat în urma Pactului Ribbentrop-Molotov.

Declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față de cea a Statelor Unite ale Americii. Americanii susțin că nicio negociere nu va avea loc fără Ucraina.

Așadar, poziția ministrului Apărării este opusă Casei Albe?

Opusă Casei Albe și celorlalte puteri: nici Germania, nici Franța nu au spus că ar trebui să se negocieze ceva fără Ucraina. În general, poziția comună a statelor aliate este aceea că nimic nu se va întâmpla fără Ucraina când vine vorba de negocieri în numele ei.

Președintele Klaus Iohannis a criticat declarațiile lui Dîncu, probabil a realizat gravitatea lor.

Abia după trei zile, președintele României a luat poziție într-un mod marginal, răspunzând nervos la o întrebare a unui jurnalist. Iohannis clarifică faptul că România se aliniază poziției UE, aceea că nu susținem negocieri în numele Ucrainei fără Ucraina.

Însă Iohannis nu clarifică cum de ministrul Apărării are o poziție care deviază radical de la poziția României.

Până în acest moment, România nu a transmis care sunt obiectivele ei în raport cu acest conflict și care e rezultatul pe care îl dorește din acest conflict. Am văzut la alte state definirea acestui obiectiv, România nu are unul.

Avem poziționări clare, corecte, ale Finlandei, de pildă, ale statelor baltice, Cehiei, Poloniei, Marei Britanii și Statelor Unite. Acestea au fost statele care au fost mai clare în definirea obiectivelor și cum văd să fie încheiat acest conflict.

Citește și: VIDEO Dîncu, ministrul Apărării, crede că Austria e în NATO. De fapt, nu a fost niciodată

Zilele trecute, Rusia a lansat atacuri nejustificate asupra civililor în anumite orașe ucraineni. Crezi că în perioada următoare războiul va escalada?

Rusia încearcă să câștige acest război cu instrumentele limitate pe care le are la dispoziție. Am văzut o reducere a capabilităților militare ruse în teatrul de operațiuni și, în acest context, în lumina acestor eșecuri pe care le-a suferit, Rusia recurge la instrumente asimetrice.

Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat pe Nord Stream 1 și 2, dacă ne uităm azi la atacurile cibernetice asupra unor site-uri guvernamentale americane, dacă ne uităm la spionajul rus care a dus la expulzarea unui număr mare de diplomați, toate aceste metode sunt asimetrice.

În realitate, conflictul Rusiei este unul proxy împotriva Occidentului, dar, cum nu are puterea să ducă o confruntare militară directă cu Occidentul, face ce poate în Ucraina și în Occident pentru a crește diviziunile existente și a reduce susținerea în Vest față de Ucraina.

Ce ar trebui să facă Occidentul ca Ucraina să câștige acest război?

Să dea ajutorul militar întreg și necenzurat, așa cum îl solicită Ucraina. Și pe de altă parte, să amplifice sancțiunile atât de mult, încât să aibă efecte și mai mari pentru izolarea completă a Rusiei din punct de vedere economic și financiar. Ajutorul pentru Ucraina trebuie amplificat mult mai mult decât am făcut până acum.

Singura variantă de terminare a acestui război este înfrângerea Rusiei pe front?

Dacă ne uităm la istoria recentă, cât și cea îndepărtată a Rusiei, nu putem lua în considerare decât această variantă. Rusia nu se oprește din agresiuni în raport cu Ucraina și în raport cu Occidentul de bună voie. Nu are niciun motiv să o facă.

Atâta timp cât nu este oprită și dacă încercăm să oferim Rusiei avantaje și beneficii, așa cum Occidentul a mai procedat în trecut, observăm că strategia a fost un eșec. În lipsa altei variante, nu putem decât să lucrăm pentru a ajuta militar Ucraina și pentru a izola Rusia atât de mult încât să nu mai poată să fie o amenințare directă asupra noastră.

Citește și: Câte gafe trebuie să mai facă Dîncu pentru a fi remaniat?

De ce Occidentul nu livrează armament așa cum și-ar dori Ucraina?

Este frica de escaladare. Rusia este o putere nucleară și nimeni nu vrea să fie în conflict direct cu o putere nucleară. Occidentul s-a forțat singur doar să reacționeze, nu să preia inițiativa.

De fiecare dată când Rusia mai comite o crimă sau un act terorist, Occidentul mai aplică niște sancțiuni, mai oferă ajutor Ucrainei.

Dar avem o listă întreagă de tabu-uri pe care noi am considerat că ar duce la escaladare. Problema e că această strategie nu funcționează și trebuie schimbată.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.
6 COMENTARII
  1. Presedintele Iohannis a inteles , pe deplin, eroarea facuta de catre ministrul Dincu care fara sa vrea a „incurcat borcanele ” . Decizia de a scoate din ecuatia , procesului de pace ,Ucraina nu a fost o greseala asumata ci mai degraba o eroare afirmata in inflacararea retoricii momentului .Dealtfel Presedintele nu a exagerat si nu a „umflat ”subiectul intelegind modelul de gindire , de moment , ce a avut in componenta eroarea respectiva .Mai grave sunt insa zicerile unui alt fost ministru si ale unui fost premier ca se pozitioneaza vizibil alaturi de unele decizii ale lui Putin incercind sa faca din prezentarea unor etape din istoria Rusiei sau din solutiile propuse de Putin un adevar de necontestat (este evidenta eroarea ) cum tot asa un fost Presedinte al unei marete natiuni democratice ne zicea daunazi cit de inteligent politic joaca Putin .Presedintele J.R:Biden ne-a arat intreaga eroare ce a intervenit in luarea unor decizii de catre Presedintele Rusiei incepind cu ”florile din gara ”ce nu au mai venit si terminind cu exacerbarea razboiului prin introducerea existentei ,in viitor, a unei lovituri nucleare tactice, ce acum nu mai este confirmata nici macar de seful diplmatiei Rusiei .Putin nu poate decit sa spere in prelungirea razboiului ce i-ar oferi o ferestra de scapare , ca parte a unor intelegeri viitoare cu Ucraina si Occidentul, reusind totodata, pe acesta cale , prin loviturile asupra unor cladiri oarecare si asupra unor oameni nevinovati , sa multumeasca partea total reactiva a societatii din Rusia si pe cei care cer ducerea la extrem a razboiului .Presedinte Biden si deja Cancelarul Germaniei ofera sisteme antiracheta ,de ultima generatie, Ucrainei sisteme ce vor creste costurile loviturilor viitoare ale Rsiei indreptate asupra oraselor ucraininene . Politic vorbind ,acest razboi nu se poate incheia decit , inainte cu putina vreme de alegerile prezidentiale din SUA anului 2024 la final de an, atunci cind voturile vor curge catre cel pe care Partidul Democrat il va nominaliza ca si candidat .In tara, exceptionalismului deciziilor luate ,in acest an ,catre Presedintele Natiuni i se va adauga si recenta decizie a Presedintelui Macron (decizie luata impreuna cu Iohannis ) de a aduce, in tara , sisteme mecanizate de atac si transport si o brigada de tancuri Leclerc .Practic Romania poseda , in afara numarului de militari evaluat undeva la 80 de mii de soldati , scutul antiracheta de la Deveselu , o brigada aflata sub conducerea francilor , la Cincu, ce impreuna cu noile sisteme Himars si Patriot cu sistemul Mamba si cu brigada de tancuri Leclerc vor face diferenta in orisice forma de confruntare .Sa nu uitam cum nu demult Putin acuza rachetele interceptoare, de la Deveselu, cu distrugerea ele fiind , in imaginatia sefului de stat al Rusiei ,usor de modificat in rachete cu focos nuclear .

  2. Admirabil, dar fără logică. Nu mai departe de ieri, Departamentul de stat a spus prin vocea purtatorului de cuvant Ned Price: „Acesta este un război care trebuie să se termine prin dialog, diplomație. Vom fi acolo să susținem Ucraina când se ivește șansa așezării la masa negocierilor. În cele din urmă va fi o negociere între Ucraina și Rusia”. Tot ieri, ministrul de externe francez Colonna: ”Il est important d’avoir un canal de communication avec le président russe, l’isolement serait la pire des politiques. Un jour la guerre s”arretera, meme si elle sera peut etre longue, et la Russie sera toujours notre voisin.”

    • Diferenta radicala este ca Dincu a zis ca altii sa negocieze pt Ucraina. Negocieri fara Ucraina. “Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii.”

  3. Declaratiile lui Dancu sunt de bun simt, apropiate de realitate.
    Problema e ca noi, occidentalii astia #liberi si #independenti am devenit nesimtiti si vrem sa traim in continuare in #bula noastra perfecta, iar pentru asta suntem disposui sa omoram oamenii care nu se supun vointei noastre.
    In #lumea#libera au ajuns la conducere tampitii si senilii, #academicienii repetenti ai #universitatii#deschise care au un singur principiu: „cine nu-i cu noi e impotriva noastra !”

    • Vai ce rautz ești mă din bula ta de propagandist al aceluiași sistemului care de 30 de ani și a demonstrat nu doar neputință, ci chiar rea voința. Statistica nu e de partea USL la niciun capitol, iar Ciuca este doar vârful eisberg-ului unui monstruos sistem mafiot reprezentat de corupție, parvenism și impostura.

  4. […] Iulia Joja susține că declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față de cea a Statelor Unite ale Americii și față de cea a celorlalte puteri aliate: „Nici Germania, nici Franța nu au spus că ar trebui să se negocieze ceva fără Ucraina. În general, poziția comună a statelor aliate este aceea că nimic nu se va întâmpla fără Ucraina când vine vorba de negocieri în numele ei”, scrie PressHub […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor în care statul român a investit un miliard de euro. INFOGRAFIC

Între 2016 și 2022, statul român, prin Administrația Bazinală...

De ce a fost achitat evazionistul milionar Răzvan Petrovici, parte a grupului de la Monaco

Un judecător de la Tribunalul București a decis că...

Concursul Internațional „George Enescu” – FINALA VIOARA. Sunete eterice au inundat cupola Ateneului

Concursul Internațional „George Enescu” - FINALA VIOARA. Sunete eterice...

Mayumi Kanagawa din SUA a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Vioară

Mayumi Kanagawa din Statele Unite ale Americii a câștigat...