Farmecul discret al micro-istoriilor

Data:

Volumul Anei și a lui Filip-Lucian Iorga – „Cartea curajului și a candorii. Ce afli despre viață din îndrăznelile bunicului Radu și din caietul secret al bunicii Ana (Corint Books, 2022) – face parte din ceea ce, generic, numim în câmpul istoriografic ca fiind o micro-istorie.

Farmecul acestui gen rezidă tocmai în a se insera în „marea istorie”, contextualizând, accentuând, nuanțând și adesea, adăugând o tușă de culoare unor lumi pe care, altfel, ne-ar fi mai dificil să le reconstituim. Dincolo de detalii uimitoare, micro-istoriile aduc adesea și acea notă de sensibilitate, recompunând tabloul unei epoci și din perspectiva sentimentelor – fie ele dezamăgiri sau așteptări – precum și a faptelor trăite.

 În esență, cartea este povestea de viață a bunicilor Anei Iorga – co-autoarea volumului – respectiv Radu C. Mihail, cavaler al Ordinului Mihai Viteazul, militar devotat pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial și Ana Vasilescu, educatoare în perioada interbelică, Miss Ciuc în 1930, o gospodină și o familistă desăvârșită.

Bunicii, oamenii din acest volum, sunt, intrinsec vorbind, acei bunici din amintirile multor cititori: oameni hotărâți, credincioși valorilor în care au fost crescuți și educați, fermi în deciziile lor, familiști și demni, care, din nefericire, au fost nevoiți să se confrunte cu pierderi, cu atrocitățile războiului, cu despărțiri, cu virulența totalitarismului, cu urmăririle de la Securitate.

Impresionantă rămâne puterea lor de a rezista, de a se situa cu demnitate în toate aceste șarje ale timpului lor și, nu în ultimul rând, capacitatea lor de a se contura ca modele susceptibile de a transmite urmașilor valorile în care au crezut.

Paginile introduc cititorul într-o lume dispărută, cu multe provocări, în care doar principiile și credința îți pot asigura situarea într-un cadru al valorilor tradiționale. Este o lume dură, care este nevoită să treacă prin război, peste care se instalează cu brutalitate comunismul și care luptă prin eleganță și seninătate pentru a supraviețui ca o oază de firesc, enclavizându-se discret împreună cu sutele de fotografii în sepia.

De remarcat la acest volum este și excelența editorială – este conceput sub forma unui album cu fotografii (color, alb – negru și sepia), cu copii ale documentelor, cu imagini de epocă, ba chiar – ca un arc peste timp și ca mărturie a supraviețuirii unor simboluri – cu reprezentări ale unor obiecte (ceșcuțe de porțelan, bijuterii, caiete secrete, brevete) care au aparținut celor doi protagoniști și care continuă să fie admirate și purtate mai departe de cei care trăiesc acum.

În documentarea lor, deloc facilă – pentru că, nu este ușor să reconstitui și să documentezi viețile unor oameni, fie ei și parte din familie – autorii coroborează surse dintre cele mai diferite: scrisori, jurnale, fotografii, cupaje din presă, arhive publice și private, documente din cadrul instituțiilor de învățământ, interviuri și istorie orală.

Altfel spus, orice amănunt, pe care l-au putut documenta și a lăsat urme, devine un moment analitic asupra căruia Ana și Filip-Lucian Iorga zăbovesc interogându-l cu ochi profesionist. Poveștile de viață ale celor doi bunici se împletesc, sunt relatate în paralel până la momentul întâlnirii lor și reprezintă un episod al memorialisticii – cu lumini și umbre, dat fiind că provocările nu au lipsit – specific secolului trecut.

Impresionează în mod deosebit și pasiunile acestor oameni – fotografiile realizate de bunicul Radu și caietul de rețete culinare al bunicii Ana – care au darul de a-i aduce mai aproape de noi, cei care aflăm despre viețile lor de altădată răsfoind paginile. Nu în ultimul rând, această carte-document este și o delicată declarație de iubire, un omagiu adus valorilor și principiilor care i-au determinat pe unii oameni încercați să reziste și să meargă mai de parte.

„Cartea aceasta este o lucrare de nonficțiune pe care am scris-o cu gândul la bunicii noștri și cu plăcerea nebună cu care mănânci dulceață adevărată de vișine. Pe pâine cu unt. E prea reală ca să fie o poveste, dar vă îndemn să o citiți ca pe o poveste. E prea personală ca să fie un studiu științific, dar se bazează pe surse documentare pe care le-am tratat cu toată rigoarea și onestitatea”, afirmă, cu gentilețe și duioșie, autorii volumului.

Ana Iorga, Filip-Lucian Iorga, Cartea curajului și a candorii. Ce afli despre viață din îndrăznelile bunicului Radu și din caietul secret al bunicii Ana, Corint Books, 2022, 346 p.

spot_imgspot_img
Simona Preda
Simona Preda
Simona Preda este istoric, scriitoare și jurnalist cultural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu liderii de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...

Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Românii și micii 1 Mai. Această zi deține recordul...

Al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus în ţară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii...