Filiera rusească. Cine o susține în România?

Data:

Filiera rusească. Statul român le-a dat firmelor din Rusia contracte care au depășit un miliard de euro, doar de când a început războiul din Ucraina. Premierul și președintele știu, dar nu spun nimic.

În paralel, atracția unor politicieni spre Rusia pare să crească, nu doar în zona partidelor radicale. În celebrul interviu făcut de Tucker Carlson cu Vladimir Putin a fost punctată și una dintre temele folosite intens de AUR și de Diana Șoșoacă.

„După cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, pe lângă teritoriile care au aparținut Poloniei înainte de război, și teritorii care au aparținut inițial Ungariei și României” a spus liderul de la Kremlin.

Numărul 2 din AUR, Claudiu Târziu a folosit același discurs la Iași cu ocazia aniversării Unirii Principatelor, repetând că românii „nu vor fi cu adevărat suverani decât după ce vom restabili statul român în granițele lui naturale”.

În enumerarea politicianului radical apar Basarabia, Bucovina de Nord, Transcarpatia. În Ungaria, Viktor Orban se folosește de cei care sunt mai extremiști decât el pentru a lansa subiectul: revendicarea teritoriilor care s-au aflat în administrarea Budapestei înainte de al Doilea Război Mondial sau chiar de Primul Război Mondial.

Această metodă propagandistică folosită de Moscova pentru explicarea invadării Ucrainei este reluată periodic inclusiv în Parlamentul de la București, fără să aibă vreo susținere.

Filiera rusească. Adevărata dezbatere nu se produce la suprafață

Adevărata dezbatere nu se produce la suprafață, ci în măruntaiele rețelelor sociale, în grupurile tot mai extinse ale conspiraționiștilor, pe site-urile finanțate de AUR, care cresc, fără să fie combătute, fără să existe o contrapondere de aceeași dimensiune, în care istoria să fie explicată în paralel cu regulile pe care se bazează relațiile internaționale.

Pare să existe la vârful statului o simpatie față de ideile radicalilor, o ignorare a curentului naționalist lăsat să crească în devălmășie și o tendință de a rămâne în pat cu dușmanul.

Nu e vorba doar despre felul în care premierul Marcel Ciolacu repetă ceea ce vrea Moscova să audă, de pildă că „Federaţia Rusă nu a făcut niciun atac intenţionat asupra României” şi că „nici nu o va face”, iar această temere nu se „justifică”.

În recentul său interviu Putin spune la fel, „Rusia nu are motive, nu are interese, nici geopolitice, nici economice, politice ori militare, să lupte cu ţări NATO”.

Poate că premierul nu e destul de educat să facă declarații despre teme atât de sensibile, dar poate că are și alte motive să asume astfel de poziții în contrast cu șefii de guvern occidentali.

Citește și: Rețeaua Petrea de devalizat bani europeni. Parchetul lui Kovesi a confirmat dezvăluirea REPORTER dintr-o anchetă din 2021

Puterea de la București îi ajută pe afaceriștii ruși conectați direct la Kremlin

În orice caz, dincolo de retorică, puterea de la București îi ajută pe afaceriștii ruși conectați direct la Kremlin să prospere fără probleme, după cum arată o investigație complexă făcută de context.ro.

Mai multe instituții ale statului continuă să cumpere de sute de milioane de euro combustibil de la Lukoil, parte a unui influent grup energetic rusesc, care deține în România rafinăria Petrotel și peste 300 de stații de alimentare.

Americanii au pus pe lista neagră compania internațională, dar Bucureștiul nu pare deloc deranjat de faptul că în Rusia Lukoil livrează kerosen pentru avioanele militare.

Premierul știe cum se împart banii de la buget și câți bani ajung în portofelul unor oligarhi ruși care primesc comenzi publice, dar nu spune și nu face nimic.

Preluare Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Articolul precedent
Articolul următor
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
4 COMENTARII
  1. „Presedintele si premierul stiu…”__–__ Duplicitatea, una din caracteristicile „elitelor” romanesti, cel de al DRM este absolut ilustrativ si reprezentativ, Romania a intrat in razboi impotriva Rusiei si a iesit din razboi, ca si aliat cu Rusia… Practic, si elitele – ca si poporenii- nu vor altceva decat sa-si satisfaca dorintele, exprimate sau nu, exact cum surprindea Ruth Benedict*(antropolog american), in studiul ” de la distanta”( nu a vizitat niciodata Romania), „Cultura si comportamentul romanilor”, in care arata clar ca manifestarea de baza si varf-a romanilor- este hedonismul, indiferent de ce si cum, indiferent de neajunsurile provocate altora, chiar la nivel national…Si asa am ramas…(* practic, femeia care a salvat Casa Imperiala Japoneza si Japonia, si tot printr-o analiza „la distanta”( la fel, bazata pe literatura, ziaristica, filme, proverbe, martori, etc.), _”Crizantema si Sabia”(1946), in care arata ca distrugerea Casei Imperiale(dupa ce au pierdut razboiul) ar insemna distrugerea natiei si culturi japoneze, sau vede cineva o Japonie( sau Anglia) republica ?

  2. Corecte afirmatziile, doar ca indiferent de unde luam combustibil, banii tot la rusi ajung! Priblema e ca actzionariatul la Petrom sa se schimbe iar omv sa vanda actziunile catre firme occidentale sau actzionari romani. Nemtzii ar trebui sa stie ca privatizarile din petrochimie s au facut catre rusi in totalitate cu stiintza gioarsei de Merkel care ne a vandut rusilor fara remuscari!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

George Simion recidivează: Viktor Orban, exemplul favorit pentru AUR

George Simion recidivează. De ce face no combat AUR?...

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi. Dar sistemul său l-a ucis

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi, consideră agențiile...

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...