Firma din siajul PNL Iași ia bani de la primării cu tarife de 2-4 ori mai mari decât în piață

Data:

Firma din siajul PNL Iași ia bani de la primării cu tarife de 2-4 ori mai mari decât în piață. Compania realizează studii de fezabilitate (SF), proiecte tehnice (PTh), documentații de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) sau urmărește implementarea proiectelor tehnice în șantier.

Aceasta este și ordinea prin care un obiectiv trece de la idee la realitate: prima etapă – SF și DALI, a doua etapă – proiectul tehnic.

În piață, alte firme cu același obiect de activitate, care prind lucrări de la stat, pe fonduri naționale sau europene, merg, din 2023, cu valoarea de 25.000 de euro (124.000 de lei), fără TVA, pe kilometrul de lucrare. 

„Valoarea se împarte în 62.000 de lei pentru SF și DALI, respectiv alți 62.000 de lei pe kilometru pentru proiectul tehnic la un drum de importanță locală sau județeană”, a explicat, pentru REPORTER DE IAȘI, un inginer care proiectează drumuri.

Ca regulă, firma care realizează studiul de fezabilitate și DALI este cea care prevede niște valori aproximative pentru următoarea etapă – proiectul tehnic.

Citește și Camere video în toate clasele fără acordul părinţilor şi profesorilor

Firma din siajul PNL Iași cere 239.000 de lei/km doar pentru proiect

Reporter de Iași a analizat câteva dintre procedurile din portalul de achiziții publice (SICAP) în care a fost implicată firma lui Dragoș Ciopate.

A rezultat că are prețuri de la 140.000 de lei/km la 239.000 de lei/km doar pentru proiecte tehnice executate (de două până la patru ori mai mari decât prețurile menționate de alți proiectanți).

Un al doilea detaliu important: în cazul lucrărilor în care apare și Geo Myke SRL, valoarea estimată a lucrărilor este foarte apropiată de valoarea la care s-au adjudecat procedurile – procente de 90–98% din suma finală.

Cum se procedează: Geo Myke face studiul de fezabilitate în care prinde o valoare mare a proiectării. La alte proceduri, procentul estimat/final este mult mai scăzut – 40 – 80%.

Primar: „Nouă ne-au rezolvat problemele”

Licitație la comuna Balș, în ianuarie 2024, pentru proiectare și execuție pentru 3,2 km de drum. Totalul cheltuielilor de proiectare este de 765.000 de lei, fără TVA – corespunde cu 236.000 de lei/km.

Valoarea contractului, cu tot cu execuție, este de 4,49 milioane de lei, de la o estimare de 4,9 milioane de lei.

Mai multe aflați din publicația Reporter de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Festival Holistic la Iași | Ziarul de Iași

Festival Holistic la Iași, evenimentul va avea loc în...