Camere video în toate clasele, fără acordul părinţilor şi profesorilor

Data:

Camere video în toate clasele, fără acordul părinţilor şi profesorilor. Înregistrările vor putea fi folosite doar pentru cercetarea eventualelor cazuri de violenţă, nu pentru evaluarea profesională a cadrelor didactice.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, luni, 25 martie, decizia de modificare a legii.

Camere video în toate clasele pentru combaterea violențelor

Sistemele de supraveghere audio-video ar urma să monitorizeze activitatea din sălile de clasă, însă înregistrările ar putea fi folosite numai pentru investigarea cazurilor şi sesizărilor de violenţă sau chiar a cazurilor care privesc protecţia bunurilor. Întrucât este o interdicţie prevăzută în lege, înregistrările nu vor putea servi la evaluarea profesională a profesorilor.

Şcolile vor fi obligate să furnizeze înregistrările audio-video organelor de control şi organelor de cercetare penală atunci când va fi necesar. Accesul se va obţine pe baza unei cereri scrise şi motivate, adresate directorului unităţii de învăţământ, fie de către părinţi, fie de către reprezentanţii instituţiilor responsabile cu soluţionarea cazurilor de violenţă.

Citește și Cine controlează firma care a livrat două remorchere de 7 milioane euro, afacere anchetată de Parchetul European

Măsură pentru toate şcolile sau doar pentru şcolile problemă?

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă, este de părere că această măsură ar trebui impusă doar în unităţile de învăţământ unde sunt probleme, cu acceptul cadrelor didactice.

„Noi nu ne opunem unei zone de siguranţă în unităţile de învăţământ, pentru că, din păcate, ştim foarte multe cazuri, dar această intruziune trebuie să ţină cont şi de tot ceea ce se cheamă intimitatea elevilor şi profesorilor.

Am înţeles că ele vor fi folosite doar în cazul în care există probleme, dar eu cred că nu toate şcolile se încadrează la capitolul acesta.

Cred că ar trebui să ţinem cont de situaţiile problemă şi să punem camere doar în acele şcoli unde se impune instalarea unor astfel de sisteme de supraveghere. Cred că acest proiect ar mai fi putut fi amendat, pentru că era loc de mai bine”, a declarat liderul USLIP Iaşi.

Camere video în toate clasele, fără acordul părinţilor şi profesorilor

În schimb, preşedintele Filialei Iaşi a Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Constantin Neagu, susţine că această schimbare este firească, în contextul cazurilor de violenţă din unităţile de învăţământ, şi ar trebui aplicată tuturor şcolilor. Singura condiţie de aplicare, potrivit acestuia, ar fi respectarea prevederilor legale cu privire la monitorizarea audio-video.

„Cred că aşa cum toate instituţiile publice sunt monitorizate, iar noi, când intrăm undeva, suntem atenţionaţi că este o zonă supravegheată video, la şcoală, profesorii şi elevii pot suporta aceleaşi rigori. Nu trebuie să stigmatizăm şi să mergem doar pe o nişă, pentru că se poate întâmpla oriunde un incident.

Sunt unul dintre cei care, în cadrul Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, a susţinut introducerea camerelor de supraveghere. Cred că montarea camerelor de supraveghere la care să aibă acces doar persoanele îndreptăţite nu este niciun fel de problemă”, a transmis Constantin Neagu.

Continuarea în „Ziarul de Iaşi”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...