Fost judecător CCR, avocatul unor inculpați analfabeți, acuzați de evaziune fiscală

Data:

Fostul judecător de la Curtea Constituțională (CCR) Augustin Zegrean a apărut săptămâna trecută la Curtea de Apel București ca avocatul a doi inculpați acuzați de evaziune fiscală, comercianți de fier vechi care au folosit firme „fantomă” și facturi în alb pentru a nu plăti taxe către stat. Zegrean a cerut interpret de limbă romanes pentru clienții săi, solicitare respinsă de judecători.

Zegrean a arătat la ultimul termen de judecată că cei pe care-i reprezintă nu știu carte, „nu au fost niciodată la şcoală, înţeleg foarte greu limba română” iar el nu se poate înţelege cu aceştia, motiv pentru care solicită desemnarea a unui interpret de limbă romanes. Fostul judecător a mai menționat că clienții săi nu au înţeles ce au semnat la procuror, declaraţiile nefiind scrise de aceştia. Judecătorii au respins cererea lui Zegrean.

Folosind firme tip „fantomă”, cei judecați pentru evaziune fiscală, originari din Strehaia, au emis facturi în alb susținând că au vândut fier vechi, banii fiind retrași „cu sacoșa” din societățile inactive fiscal.

Citește și: Cine este obligat să deszăpezească. Răspunderea primarului și obligațiile cetățenilor

Fără femei la masă

Operațiunile nereale au fost demonstrate de procurori care au constatat un prejudiciu de câteva milioane de lei. Unul dintre inculpați a declarat în instanță că toate deciziile în firmele pe care le administra erau luate de un apropiat care „însă de cele mai multe ori acesta îmi cerea sfaturi, fiind și nașul lui de cununie, fără a avea vreo implicare soția acestuia, și nici soția mea nu a avut vreo implicare deoarece nu este permis în obiceiurile noastre ca femeile să ia decizii, acestea neavând voie să stea la masă când sunt numai bărbați la masă”.

Tribunalul București, în fond, a anulat 24 de facturi fiscale false și i-a condamnat pe suspecții Ion Mihai, Ilie Mihai și Alexe Mihai, la pedepse cuprinse între 3 și 4 ani de închisoare.

Ion Mihai mai avea o condamnare de 3 ani cu suspendare din 2019, dată de instanța supremă. Odată cu decizia tribunalului, acum are de executat 7 ani cu executare.

Citește și: „Patrioții” de la peluză sau întoarcerea în Evul Mediu

Pensie de peste 4000 de euro pe lună

În 2015, Zegrean câștiga aproximativ 18.000 de lei pe lună, sumă indexată anual de atunci în funcție de salariul judecătorilor în plată.

La alegerile din 20 mai 1990, Augustin Zegrean a obținut un mandat de senator în județul Bistrița-Năsăud, din partea FSN. În legislatura 1990-1992, a fost vicepreședintele Comisiei Juridice a Senatului și membru al comisiei de redactare a Constituției României.

Ulterior, Augustin Zegrean a devenit membru al PD, iar la alegerile din noiembrie 2004 a fost ales ca deputat de Bistrița-Năsăud.

Jurist de profesie și avocat în baroul Bistrița Năsăud, Zegrean și-a încheiat mandatul în 2016, după ce a fost numit judecător de Preşedintele României (2007), pentru un mandat de 9 ani.

A fost ales preşedinte al Curţii Constituţionale în perioada 2010-2016.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Imaginea principală: Augustin Zegrean. Foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
2 COMENTARII
  1. Pensii speciale de mii de euro pentru privilegiații puterii sunt o aberatie, aceste pensii ilegale care nu au în spate contributivității sunt injuste și nedrepte.

  2. Nici astuia nu-i ajunge pensia de trebuie sa mai profeseze la varsta lui ! Sa – l intrebi despre micsorarea cu 1leu a pensiilor speciale va sari de popou in sus ca un copilas . Cum sa-i faci asemenea ” nedreptate ” !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related