Fostul ministru Ana Birchall propune eliminarea Camerei preliminare, care tergiversează procesele până la prescrierea faptelor

Data:

Fostul ministru al Justiției Ana Birchall, propune eliminarea procedurii de Cameră preliminară din procesele penale după ce această fază a procesului s-a prelungit tot mai mult, deși legea spune că ar trebui să dureze cel mult 60 de zile. Mai multe procese riscă să se prescrie din cauza acestei proceduri care, practic, dublează procesul penal.

Birchall atrage atenția ministrului Alina Gorghiu că această procedură „a devenit noua rețetă, noua găselniță de tergiversare a dosarelor și de prescriere a faptelor”.

Fostul ministru vine și cu propunerile ca „dacă nu se poate respecta termenul de 60 de zile prevăzut de lege, atunci instituția Camerei Preliminare să fie eliminată din legislație! Simplu! 

Sau trimiterea dosarului la instanța de fond competentă în stadiul în care se află după împlinirea termenului legal de 60 de zile, prevăzut pentru Camera Preliminară și sancțiuni pentru judecătorii care nu își îndeplinesc atribuțiile legale pentru procedura din Camera Preliminară”, arată Birchal pe Facebook.

Citește și: Activista Angi Șerban ridicată de Poliţie din casă, pentru o postare pe Facebook

Eliminarea Camerei preliminare: 4 ani la un prejudiciu de 45 milioane de euro

Fostul ministru dă ca exemplu un dosar care se „judecă” de 4 ani în Cameră preliminară. Este vorba de cazul de fraude cu fonduri europene cu un prejudiciu de 45 de milioane de euro în care sunt judecați Ivan Georgiev Tanev, fiul fostului Ministru al Agriculturii din Bulgaria și Sorin Adrian Găzdac, ginerele fostului senator Cezar Măgureanu.

Dosarul a fost trimis în judecată în 2019, însă de curând Curtea de Apel București a început judecata pe fond, după ce a eliminat toate înregistrările făcute cu aparatura Serviciului Român de Informații (SRI).

„După intervenția CCR speculând deficiența de redactare a articolului din Codul de Procedură Penală (redactat si promovat de Catalin Predoiu) această Cameră Preliminară a devenit o piatră de moară în cadrul proceselor, transformând-o într-un mini-proces cu riscul prescrierii faptelor având în vedere că sunt dosare în Camera Preliminară cu termene care au ajuns să depășească și ani de zile.

Această practică trebuie stopată urgent! Și poate fi stopată printr-o simplă inițiativă legislativă!”, mai arată Birchall.

Citește și: La ce s-a uitat Hubble de ziua ta? Trebuie doar să introduci ziua și luna pentru a afla

Crainicul de la „Sosiri”

Fostul demnitar o caracterizează pe Gorghiu drept „crainic” la aeroport care anunță fugarii condamnați pentru infracțiuni rutiere sau interlopi mărunți.

„Hai Alina fă-te că lucrezi la Ministerul Justiție și spune ceva dar nu din noul rol pe care ți l-ai atribuit de «crainic” la aeroport, pe sosiri, pentru a raporta, la normă, «fugarii” aduși în țară (majoritatea comițând infracțiuni rutiere, sau interlopi care solicită aducerea în țară, deci nu fugarii ăia care au țepuit statul roman de sute de milioane de euro și care, în continuare, huzuresc în vilele achiziționate exact din acești bani furați) și la care oricum contribuția ta de aducere în țară este zero!”, mai susține fostul ministru al Justiției.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto Inquam Photos/Octav Ganea

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Iohannis a pus cruce combaterii evaziunii fiscale

Iohannis a pus cruce combaterii evaziunii fiscale, promulgând legea...

Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia

Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia. Ministrul...