Fragment din patrimoniul Republicii Moldova. Expoziția „Scoarțe de Căușeni” | Crișana

Data:

Fragment din patrimoniul Republicii Moldova. Expoziția „Scoarțe de Căușeni” din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Republica Moldova are loc pe data de 30 mai.

Vernisajul va avea loc de la ora 12.00, la sediul Muzeului Țării Crișurilor, în sala Barbu Ștefănescu, Oradea.

Piesele vernisate în cadrul acestei expoziții sunt unice în arealul european și fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală Chișinău.

Citește și: Românca închisă în China se stinge în indiferența autorităților române. „Cum să rămâi indiferent știind că i-au căzut dinții din gură din pricina inaniției?”

Acestea sunt țesute în a doua jumătate a secolului al XIX-lea sau prima jumătate a secolului XX și denotă păstrarea unei vechi tradiții locale.

Covorul basarabean

Aceasta se distinge prin tehnica de țesere și prelucrare a lânii de alte piese similare din arealele etnografice ale interfluviului Pruto-Nistrean, constituind o categorie distinctă de țesături decorative de casă ce formează renumitul tip de covor românesc vechi basarabean.

Citește și: Ce caută președintele chinez în Europa. Ștefan Popescu, analist de politică externă: „China are nevoie să nu existe un Occident unit”

Scoarțele au fundalul câmpului central verde, cafeniu sau negru, iar cel al chenarului întotdeauna roșu.

Decorul lor cuprinde motive dezvoltate precum Pomul vieții, omul mascat și spicul de grâu, nemaiîntâlnite în alte părți în aceste ipostaze stilistice, dar și alte motive antropomorfe, zoomorfe, avimorfe, scheomorfe și geometrizante care tind să reprezinte modelul lumii, încadrând scoarțele în modul de gândire tradițional.

Motivul Pomului vieții este realizat într-o formă artistică esențializată, rafinată, având trei ramuri verzi și fructe, iar în vârf – o floare cu boboci.

Continuarea în Crișana

Citește și: PRESShub este la Bookfest 2024, cu stand propriu și trei dezbateri despre minciună în UE, presă și presa culturală

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: crisana.ro)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Crișana
Crișanahttps://www.crisana.ro/
Crișana este cea mai veche publicație de limba română din această parte a țării, cu o apariție neîntreruptă din 1945 și până în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related