Gheboși vom fi noi, de la taxele lui Ciolacu. Și cu mai puțină cultură

Data:

Disperarea, căci gaura bugetară este reală și masivă, teama de a nu supăra miile de pile de partid înaintea alegerilor din 2024, disprețul față de antreprenori a unora dintre consilierii și membrii guvernului său, plus faptul că oricum clasa medie privată nu face parte din electoratul lui îl imping pe Marcel Ciolacu să arunce în aer șubreda clasă de mijloc reală din România.

Premierul mimează reducerea cheltuielilor bugetare, dar nu mimează creșterea de taxe și impozite.

În plus, lovește consistent și în cele două domenii pe care liderii PSD le detestă: cultura și ONG-urile.

Iată doar câteva dintre datele unui dezastru anunțat.

Marcel Ciolacu a anunțat că va reduce cheltuielile statului prin tăierea a 200.000 de posturi vacante în toate instituțiile publice.

Reacția imediată a fost declanșarea unui val de concursuri pe repede înainte, prin care respectivele instituții vor să umple cât mai multe dintre funcțiile vizate de tăiere.

Sute de anunțuri pentru concursuri în vederea ocupării unor posturi vacante au fost publicate vineri, încă de dimineață, de aproape toate instituțiile statului.

Cumva amunzant, dacă nu ar fi trist de ipocrit, chiar și Cancelaria Primului-Ministru a lansat concurs pentru posturile vacante, la fel ministerele, în frunte cu cel de Finanțe, direcții regionale de Finanțe și ANAF, dar și primării, agenții de control, de mediu sau autorități veterinare.

Citește și: EXCLUSIV Instituțiile de stat se grăbesc să ocupe posturile vacante pe care vrea Ciolacu să le taie

Deci se va reduce, dar nu chiar.

Taxele lui Ciolacu omoară teatrele

O prevedere din ordonanța privind așa zisa „reformă fiscală”, prin care instituțiile publice cu mai puțin de 50 de angajați se comasează sau se desființează, ar putea duce la dispariția unor teatre și muzee mici și a unor instituții de cultură din orașele mici. (Citește aici petiția online împotriva acestui demers)

Premierul Ciolacu lovește exact acolo unde, de fapt, este cea mai mare nevoie de prezența statului: în cultură și, mai ales, în puținele instituții de cultură care mai există în orașele mici și în mediul rural.

Criteriul pur statistic, fără nici o valoare calitativă, este abuziv, nedrept și ineficient. Căci, la urma urmei, nu dimensiunea unei instituții de stat deranjează, ci activitatea pe care o desfășoară.

Taxele lui Ciolacu limitează activitatea ONG-urilor

Dar nu este destul pentru Ciolacu. Tot marea reformă fiscală riscă să lase organizațiile neguvernamentale, cele care acoperă nevoi pe care statul nu este capabil să le rezolve, fără o sursă importantă de finanțare.

OUG-ul schimbă modul cum se fac sponsorizările din redirecționarea de impozit, un mecanism care a funcționat până acum și care a permis companiilor să transfere bani, ONG-urilor să se ocupe de probleme importante ale societății și statului să rezolve, indirect, probleme ale societății.

Dar cunoașteam deja ura PSD față de ONG-uri, demonizarea lor la pachet, deci nu ne miră că premierul Ciolacu și cei din preajma lui le vor răul (paradoxal, unul dintre consilierii săi principali vine din zona ONG-urilor, dar s-au mai văzut cazuri când cei care schimbă tabăra devin cei mai mari dușmani ai taberei din care provin.)

Citește și: 1.200 de ONG-uri cer premierului să nu anuleze mecanismele de sponsorizare

La toate acestea, se adaugă măriri de taxe care vor lovi mai ales în micile firme. Taxele lui Ciolacu.

Premierul și PSD au vândut electoratului său, ani la rând, că luptă cu multinaționalele care sug sângele sărmanului popor român, au propus ba taxe pe solidaritate, ba controale mai dure, ba tot felul de limitări.

Până la urmă, au ieșit cu un proiect care va lovi, de fapt, tot pe români: oamenii care desfășoară activități pe cont propriu (din care nu se îmbogățesc, doar își asigură un salariu decent), micile magazine, firmele cu câțiva angajați, dar care dau o pâine, cum le place pesediștilor să zică, mai multor familii.

Multinaționalele se vor adapta, au resurse financiare, contabile și juridice pentru a trece peste aberațiile lui Ciolacu. Iar dacă nu vor reuși, vor pleca pur și simplu din România, lumea e mare și e largă.

Nu același lucru se poate spune despre puțina clasă medie reală, care și-a găsit totuți un rost aici, în țară, dar care este lovită peste noapte, pentru că Ciolacu are prea multe datorii la colegi și oricum visează să ajungă președinte.

Doar că în timp ce omoară mediul privat, premierul nici nu își va atinge scopul de a aduna mai multe taxe. E cunoscut faptul că atunci când se măresc impozitele, scade gradul de colectare. Și invers.

De schimbarea regulilor peste noapte nu mai zic, a devenit deja ceva banal pe aceste meleaguri. Mă întreb dacă familia lui Ciolacu va mai declara așa profituri fabuloase la patiseria ei din Buzău, de zici că vinde aur, nu covigri.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU
  1. un material extrem de pertinent dar si realist, din pacate pentru noi , cei multi, recomand initierea unui serial din aceeasi viziune , material de analiza va fi permanent …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Bîstroe, nava scufundată și interesul României

Bîstroe, nava scufundată și interesul României. Accidentul naval din...

Un premiu prestigios

Un premiu prestigios. Meritul revine, în primul rând, ziarului,...

Eșecul Marelui Plan PSD-PNL | Revista22

Eșecul Marelui Plan PSD-PNL. Coaliției PSD-PNL i s-a năruit...

Extrema dreaptă, oficial sub controlul serviciilor statului. Se întâmplă în Germania

Planuri privind expulzarea celor considerați insuficient de germani. Vechi...