Golgota românească sau Experimentul Pitești

Data:

Golgota românească sau Experimentul Pitești cuprinde povestea lui Lucian Plapşa, care la instaurarea noului regim se afla pe băncile facultății.

Fenomenul Piteşti. Adevărata faţă a comunismului în România

Memorialul Revoluției din Timișoara găzduieşte, în perioada aceasta, expoziţia itinerantă Fenomenul Piteşti. Adevărata faţă a comunismului în România, care prezintă nu doar cronologia procesului de „reeducare” prin tortură făcut de comunişti, la Piteşti, în anii 1949-1951, ci şi mobilier de celulă, zeghe, fișe matricole penale, cărți poștale trimise de deținuții politic.

Citește și „Serviciile speciale” rusești: Unitatea 161

15 tineri din vestul ţării au trecut în acei ani prin monstruosul „experiment Piteşti”. Printre ei, Lucian Plapşa, născut în 1927, la Bucovăţ, decedat în 2010.

Trauma prin care a trecut – urmată de purtarea unui stigmat, teama de Securitate şi încercarea de a-şi proteja familia – a făcut să nu-şi deschidă sufletul cu adevărat nici măcar în faţa celor mai apropiaţi oameni.

A fost nevoie de mulți ani pentru a-și deschide sufletul

Târziu, spre sfârşitul vieţii, Lucian Plapşa a destăinuit ceea ce a trăit la Piteşti, iar mai apoi la Canal într-o carte: Soarele de la nord.

Citește și De ce prinde propaganda rusă în Africa

„În laboratorul experimental de la Piteşti a intrat un om, omul de lângă noi, şi la celălalt capăt a ieşit un cadavru, o epavă, un monstru sau un om ce poartă stigmatul unor cumplite suferinţe”, scria Nicu Ioniţă, un fost deţinut politic trecut prin teroarea de la Piteşti, în articolul Teroarea – psihofiziologie şi psihopatologie, inclus în volumul Anii 1949-1953. Mecanismele terorii , editat de Romulus Rusan în cadrul Analelor Sighet.

Lucian Plapşa (născut în 7 noiembrie 1927, în localitatea Bucovăţ, din Timiş) a fost unul dintre cei aproximativ 1000 de studenţi pe care toamna anului 1949 i-a găsit în Penitenciarul Piteşti.

Acţiunea de „reeducare” a lor prin tortură avea să înceapă în 6 decembrie 1949 şi să se încheie în 1951. Lucian Plapşa era student la Facultatea de Chimie din Cluj când a fost arestat, în aprilie 1949.

„Din nefericire, am gustat din plin acest calvar împreună cu mulţi alţi tineri, anume acela al faimoasei reeducări, adevărată Golgotă românească, ducându-mi crucea, cum de altfel fiecare dintre noi şi-a dus-o pe a lui. Ne-am poticnit uneori sub povara suferinţelor îndurate dincolo de orice limită, pe care, privind retrospectiv, mă întreb cum de le-am putut suporta.”

Continuarea în putereaacincea.ro

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: putereaacincea.ro)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași | Ziarul de Iași

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași...

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă din Olt | Reporter24

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă...

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă | Reporter24

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă....

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de 487.000 de euro | Reporter de Iași

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de...