Gripă aviară, confirmată la 2 lebede moarte în Piatra Neamţ. Se interzice accesul păsărilor domestice la surse de apă

Data:

Gripa aviară a fost confirmată la două lebede moarte, găsite pe Lacul Bâtca Doamnei din municipiul Piatra Neamţ, iar autorităţile locale au anunţat că se interzice accesul păsărilor domestice pe luciuri de apă, râuri, bălţi şi solicită separarea, în gospodării, a raţelor şi gâştelor de celelalte păsări domestice, anunță News.ro.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Piatra Neamţ, Direcţia Sanitar Veterinară Neamţ a confirmat prezenţa virusului influenţei aviare la două cadavre de lebădă prelevate din Lacul Bâtca Doamnei, în municipiul Piatra Neamţ.

Autorităţile locale recomandă mai multe măsuri pentru a evita răspândirea bolii.

Astfel, este interzis accesul păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială. De asemenea, autorităţile locale recomandă separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităţilor, a raţelor şi gâştelor de restul păsărilor domestice şi evitarea creşterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii de cazare special amenajate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu au acces păsările sălbatice.

Totodată, este interzisă adăpărea păsărilor domestice cu apa din rezervoarele de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice, sunt recomandate evitarea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploataţiei), prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie, aplicarea unor măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecţii prin folosirea de încălţăminte diferită în spaţiul de creştere a păsărilor domestice sau utilizarea unui amplasament special amenajat pentru dezinfecţia încălţămintei, prevenirea contactului direct şi indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, şi păsările domestice şi alte păsări, în special raţele şi gâştele, evitarea introducerii în exploataţiile non-profesionale (gospodării) a păsărilor sălbatice indiferent de context (păsări epuizate fizic, rănite, moarte, vânate), informează G4 MEDIA.

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Piedone și cei 46 de interpuși. O „fărție” prosperă | G4Media.ro

Piedone și cei 46 de interpuși. O „fărție” prosperă...

În sfârșit, încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași | Ziarul de Iași

În sfârșit, încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași,...

Motiv de laudă pentru PNL Brăila: 111 PSD-iști au devenit liberali peste noapte | DE BRĂILA

Motiv de laudă pentru PNL Brăila: 111 PSD-iști au...