Nu degeaba Harvard este cea mai veche, mai bogata dar si prestigioasă universitates americană, cu o renumită facultate de drept: Harvard a dat în judecată administrația Trump vineri, la mai puțin de 24 de ore după ce Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) a anunțat că revocă dreptul universității de a mai avea studenți străini.
Decizia radicală a guvernului și reacția imediată a universității marchează o escaladare dramatică în conflictul dintre Harvard și Casa Albă, comentează New York Times.
Într-o scrisoare adresată comunității academice, rectorul universității, Dr. Alan M. Garber, a denunțat măsura ca fiind „ilegală și nejustificată”, avertizând că aceasta „pune în pericol viitorul a mii de studenți și cercetători” și transmite „un semnal de alarmă pentru toți cei care vin în America pentru a-și împlini visul educațional”.
Harvard a acuzat administrația de o „campanie de represalii” menită să pedepsească universitatea pentru că și-a exercitat drepturile constituționale privind autonomia academică, controlul asupra curriculei și libertatea de exprimare.
În plângerea depusă, se afirmă: „Printr-un singur gest birocratic, guvernul încearcă să elimine un sfert din studenții Harvard – studenții internaționali care contribuie esențial la misiunea universității. Fără ei, Harvard nu mai este Harvard.”
Procesul vine după ce administrația Trump a revocat, joi, dreptul universității de a găzdui sau înscrie noi studenți străini. În paralel, Harvard a cerut și o decizie judecătorească de urgență, care să suspende temporar aplicarea deciziei administrației, până ce plângerea este judecată pe fond.
Administrația Trump acuză Harvard că refuză să predea autorităților o serie de documente solicitate în aprilie, inclusiv înregistrări video cu proteste, informații despre sancțiuni disciplinare și dosare care vizau studenții internaționali.
În prezent, Harvard este vizată de cel puțin opt anchete federale lansate de șase agenții guvernamentale diferite, în contextul unei campanii mai ample duse de administrația Trump împotriva universităților private de elită din așa-numita„ Ivy League”, acuzate de „ideologie de stânga” și toleranță față de „antisemitism” și „marxism”, termen folosit adesea de Trump în discursurile sale.
Conflictul ridică semne serioase de întrebare privind autonomia academică, libertatea de exprimare și viitorul studenților internaționali în Statele Unite.
În acest moment, patru dintre cei nouă judecători ai Curții Supreme a Statelor Unite au absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea Harvard:
- Președintele Curții, John G. Roberts Jr. – Diplomă în Drept, Harvard Law School
- Judecătoarea Elena Kagan – Diplomă în Drept, Harvard Law School
- Judecătorul Neil M. Gorsuch – Diplomă în Drept, Harvard Law School
- Judecătoarea Ketanji Brown Jackson – Diplomă în Drept, Harvard Law School
Ceilalți membri ai Curții Supreme au urmat alte instituții de învățământ:
- Judecătorul Clarence Thomas – Diplomă în Drept, Yale Law School
- Judecătorul Samuel A. Alito Jr. – Diplomă în Drept, Yale Law School
- Judecătoarea Sonia Sotomayor – Diplomă în Drept, Yale Law School
- Judecătorul Brett M. Kavanaugh – Diplomă în Drept, Yale Law School
- Judecătoarea Amy Coney Barrett – Diplomă în Drept, Notre Dame Law School
De-a lungul istoriei, Harvard Law School a fost cea mai frecventă alma mater pentru judecătorii Curții Supreme, cu 22 de foști studenți și 18 absolvenți care au ajuns să ocupe această funcție.
Dintre cei trei judecători pe care Donald Trump a avut șansa sa-i numească în primul mandat, numai unul este absolvent la Harvard, Neil Gorsuch.
Citește și: Donald Trump amenință Uniunea Europeană cu taxe vamale de 50%
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Harvard University / Facebook)