România, condamnată de CEDO pentru că nu a protejat o femeie hărțuită sexual de șeful ei

Data:

Monitorul Oficial a publicat vineri hotărârea CEDO dată în cauza nr. 47.358/20, prin care România a fost condamnată pentru neprotejarea vieții private a unei românce.

„În anul 2017 doamna C. era angajată la o firmă de curățenie și a fost repartizată la Gara Timișoara Est. Ea susține că timp de doi ani șeful gării a hărțuit-o sexual: i-a propus să întrețină relații intime și a încercat să o dezbrace, gesturi făcute numai când de față nu erau alte persoane; ea a refuzat, drept pentru care el a început să o șicaneze, acuzând-o că nu își îndeplinește bine sarcinile de serviciu.

Femeia și-a informat managerii firmei, apoi a depus plângere la Parchet. În cele din urmă, doamna C. a demisionat”, explică Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDemJust.

După pângerea depusă atunci de femeie, la Parchet au fost audiate persoane care au declarat că nu au văzut personal asemenea acte, însă au observat o atitudine de teamă la C., că este deseori plânsă, altora ea le-a mărturisit că este hărțuită sexual de șeful său și chiar le-a dat să asculte înregistrări unde apăreau propunerile acestuia.

„Șeful gării a afirmat că a întreținut o singură dată relații intime cu femeia, că apoi ea nu a mai prezentat interes, dar că ea era cea care îl provoca și venea în biroul său îmbrăcată „sexy”, că a pipăit-o de câteva ori pe sâni cu acordul ei.

Într-o înregistrare prezentată se aude cum inculpatul îi cere lui C. să îl lase să o pipăie, iar ea refuză; într-o altă înregistrare, el îi spune că vrea să îi facă ceva frumos, fără a descrie.

Procurorul a închis cauza pe motiv că nu ar fi vorba de o faptă penală. Plângerea făcută la prim-procuror a fost respinsă, pe motiv că fapta nu a fost comisă cu vinovăție. O altă plângere făcută la judecător a fost, de asemenea, respinsă pe motiv că C. nu s-a simțit stânjenită de discuțiile cu autorul, condiție impusă de textul de lege”, se mai arată pe pagina VeDemJust.

Citește și: Ce trebuie să faci dacă ai poliță RCA la Euroins

„Ordonanța procurorului conține o reluare a declarației grosolane a presupusului autor”

CEDO a condamnat România pentru încălcarea art. 8 din CEDO, care protejează viața privată, concept care acoperă psihică și viața sexuală.

„Statul are obligația să protejeze aceste valori, inclusiv la locul de muncă. Pe de o parte, doamna C. și-a informat managerii, care nu au desfășurat o anchetă internă, deși compania de căi ferate este una de stat.

Pe de altă parte, motivările procurorilor și judecătorului nu sunt complete, nu fac referire la starea victimei așa cum a fost percepută de martori, la raportul de putere dintre ea și autor, victima nu a fost supusă unei evaluări psihologice și nu se fac referiri la eventuale motive de a minți autoritățile cu privire la agresiuni.

Mai mult, în mod inacceptabil, ordonanța procurorului conține o reluare a declarației grosolane a presupusului autor, care face referiri la viața privată a doamnei C, inclusiv relații anterioare cu alți bărbați”, mai artă sursa citată.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related