Iași: Bătaie de joc în cel mai poluat oraş din ţară. O singură staţie de măsurare a noxelor a mai rămas în funcţiune

Data:

Poluarea din Iaşi rămâne un subiect fierbinte, pe bună dreptate: deşi se află pe lista celor mai poluate oraşe din ţară, o singură staţie fixă mai monitorizează calitatea aerului din municipiul nostru.

Mai exact cea din Cantemir (IS-2). Alte două staţii sunt defecte de aproape un an (IS-1 Podu de Piatră şi IS-3 Oancea-Tătăraşi), şi încă nu ştie nimeni când vor fi puse din nou în funcţiune.

“Nu avem contract de mentenanţă”, ni s-a transmis de la Mediu. Totodată, metalele grele, care sunt şi cele mai periculoase, nu se mai măsoară nicăieri. Ca urmare, deşi respirăm un aer tot mai poluat, mai nou nici nu prea mai ştim cât este acesta de periculos.

Citește și: Profesoara care a câștigat la CEDO procesul cu statul român descrie starea sistemului de educație

În tot judeţul sunt 6 staţii de monitorizare, arată Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi într-un răspuns pentru „Ziarul de Iaşi”, dar din rapoartele lor aflăm că sunt mai mereu „pe avarii”: Astfel, în aprilie, pe lângă cele două staţii (IS-1 şi IS-3) care au fost închise din motive tehnice, nici staţiile IS-5 Tomeşti şi IS-6 Bosia-Ungheni nu au funcţionat, pentru că analizoarele au fost defecte. O altă staţie este în Aroneanu (IS-4).

În acest timp, pe lângă PM10 şi PM2,5 (particule asociate cu boli cardiace sau pulmonare), alţi inamici invizibili care nu se mai măsoară în Iaşi de luni de zile pândesc de după staţii: benzen, toluen sau metale grele, care pot provoca la rândul lor printre cele mai grave boli.

Continuare în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„România regală, un răstimp de progres”, conferință dedicată Reginei Maria a României | Bihoreanul

„România regală, un răstimp de progres", conferință dedicată Reginei...

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere | Ziarul de Iași

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere....

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu rotile, voluntar în Ucraina | Info sud-est

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu...