ÎCCJ a decis: afirmațiile judecătoarei activiste Adriana Stoicescu au afectat reputația procurorilor

Data:

Instanța supremă a respins cererea de anulare a unei hotărâri a Secției pentru procurori a CSM care a stabilit că judecătoarea Adriana Stoicescu de la Curtea de Apel Timiș a afectat reputația procurorilor. Fosta parteneră a unui polițist condamnat pentru luare de mită a afirmat despre anchetatori că sunt în slujba politicienilor corupți și că amenință cu violul femeile gravide pentru a obține mărturisiri.

În mai 2020, asociația „Inițiativa pentru Justiție” a solicitat apărarea reputației profesionale a procurorilor după ce judecătoarea Adriana Stoicescu, pe atunci președinta Tribunalului Timiș, a prezentat procurorii pe pagina personală de Facebook ca fiind în slujba unor politicieni corupți și a unor infractori sponsori.

Adriana Stoicescu a mai susținut că procurorii care nu au fost de acord cu înființarea Secției speciale de anchetare a magistraților că sunt „securiști”.

În plus, judecătoarea Stoicescu a susținut că anumiți procurori se dedau la obținerea de mărturisiri de la inculpați prin amenințări cu violul soției însărcinate.

Orbul găinilor la IJ

La momentul respectiv, președintele CSM a sesizat Inspecția Judiciară care a făcut verificări în baza celor reclamate de „Inițiativa pentru Justiție”.

Inspectorii judiciari coordonați de celebrul judecător Lucian Netejoru au ajuns la concluzia că „afirmațiile inserate în cuprinsul postării nu sunt de natură să producă un impact negativ asupra reputației procurorilor”, chiar dacă postarea a fost preluată de mai multe publicații antijustiție.

Procurorii din fostul CSM nu au fost de acord cu concluziile lui Netejoru și au stabilit, printr-o hotărâre a Secției, că afirmațiile judecătoarei Stoicescu „au avut drept efect dezinformarea opiniei publice cu privire la activitatea Ministerului Public, cu un impact profund negativ asupra justițiabililor, de natură a le afecta încrederea în actul de urmărire penală”.

Judecătoarea Stoicescu a atacat, la Curtea de Apel Timișoara hotărârea procurorilor din CSM care o privea și a cerut anularea ei, lucru care s-a și întâmplat.

Pe 27 ianuarie 2023, un judecător a decis următoarele: „Admite acţiunea formulată de reclamanta Stoicescu Adriana Petronela, în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Superior al Magistraturii şi Secţia pt. Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Dispune anularea Hotărârii nr.424 din 05.05.2020 şi a Hotărârii din 03.09.2020 adoptate de CSM – Secţia pentru Procurori”, se arată în decizia instanței.

Citește și: Presiuni tot mai mari ca profesorii să iasă din grevă. Inspectori, directori de școală, lideri de sindicat lucrează pentru a opri protestul

Casare și rejudecare

Secția pentru procurori a contestat hotărârea la instanța supremă și, pe 6 iunie a decis, definitiv, că decizia din 5 mai 2020 a CSM rămâne valabilă, ceea ce înseamnă că afirmațiile judecătoarei Adriana Stoicescu au afectat reputația profesională a procurorilor.

„Admite recursul principal declarat de recurentul-pârât ConsiliulSuperior al Magistraturii împotriva Sentinţei civile nr. 35 din 27 ianuarie 2023 a Curţiide Apel Timişoara – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând: Respinge contestaţia formulată de reclamanta StoicescuAdriana Petronela, ca nefondată.

Respinge recursul incident declarat de recurenta – reclamantă Stoicescu Adriana Petronela împotriva aceleiaşi sentinţe, ca tardivformulat. Definitivă.”, se arată în decizia ÎCCJ.

Cine e judecătoarea Stoicescu

De-a lungul timpului, judecătoarea Adriana Stoicescu s-a remarcat printr-o serie de atacuri dure la adresa oamenilor politici și nu numai, deși statutul de magistrat nu-i permite acest lucru.

A fost cercetată de Inspecția Judiciară după ce l-a catalogat pe Stelian Ion „un personaj trist care ocupa functia de ministru al Justitiei”, dar același Lucian Netejoru și inspectorii din subordine nu au considerat că această afirmație ar constitui abatere desciplinară.

Adriana Stoicescu, în prezent judecător la Curtea de Apel Timișoara, a început să atace DNA  după ce procurorii anticorupție l-au anchetat și trimis în judecată pe partenerul acesteia.

Fostul polițist DIICOT Timiș, Fiat Mihăițoaia a fost condamnat la 6 ani închisoare pentru luare de mită și trafic de influență. Dispărut de la domiciliu înainte de pronunțare, fostul partener al judecătoarei a fost prins de polițiștii din Germania în decembrie 2021.

Urmărește PressHUB și pe Google News!

FOTO: Adriana Stoicescu, Facebook

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII
  1. Întrebați ÎCCJ, de ce a acceptat ca procurori să iasă la proteste publice, încălcând constituția, dar unui judecător cu experiență nu-i dauvoie să-și spună părerea despre cum încalcă procurorii codul de procedură penală?

  2. caz interesant, problema care trebuie transata este daca -in declaratiile ei- se regaseste adevarul*, adica daca unii procurori chiar sunt abuzivi, altfel si ea -ca cetatean- are voie sa comenteze ce vrea si cum vrea, insa -iarasi – o alta problema, ” insotirea cu persoane nelegiuite”( cum zice chiar Biblia), ridica un semn de intrebare asupra caracterului acestei „judecatoare” si asupra legitimitatii demersului ei, care -evident- a devenit activista, dupa ce „omul” ei, -la fel, din tagma legistilor- a fost dovedit a fi-in realitate- talhar …(* fiind evident ca diversele instante i-au dat dreptate , altele nu, reclama ca ancheta -presupusa- sa fi fost initiata de o functie mult mai inalta-poate chiar de catre pres-edinte- iar echipa respectiva( ” special prosecution”) sa fi fost compusa din mai multe persoane , cu diverse profesii-legist, ziarist , social worker, sa zicem- care – la randul lor, trebuie sa fi fost gasiti dintre cei care -de’a lungul anilor- au aratat neutralitate si profesionalism autentic, in diversele cazuri, plus neanregimentare politica)…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Măsură radicală luată de Marea Britanie: deportarea imigranților ilegali din Rwanda

Deportarea imigranților ilegali din Rwanda este o măsură radicală...

Ziua Mondială a Libertății Presei. Despre jurnaliștii corecți și despre propagandiști

Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită în fiecare...

Cum a reușit Turcia să atragă 50 de milioane de turiști într-un an

Cum a reușit Turcia să atragă unu număr impresionant...