BILANȚ PRESSHUB Ce am făcut în prima jumătate a lui 2023

Data:

spot_img

Vă mulțumim că ne citiți și că ne sprijiniți, inclusiv prin donațiile dumneavoastră. PRESShub încearcă să mențină jurnalismul la cele mai înalte standarde, într-o lume în care acest lucru este, din păcate, tot mai complicat.

Noi credem cu tărie că societatea românească are nevoie de cât mai mulți jurnaliști buni, de cât mai mulți jurnaliști incomozi, la fel cum are nevoie de doctori și profesori buni.

Cum nu îți lași corpul pe mâna oricărui medic, tot așa nu poți să își lași mintea pe mâna oricărui jurnalist.

PRESShub este coordonat la București de o echipă mică și entuziastă, formată din oameni care și-au dovedit până acum integritatea și opțiunea pentru stat de drept, pentru educație puternică, pentru o clasă politică fără incompetenți și corupți: Cristina Guseth, Răzvan Chiruță, Virgil Burlă, Mihaela Balaban. Ne sunt alături două tinere care vor avea multe de spus în viitor: Bianca Iosef și Sabrina Rai.

Dar PRESShub este și cea mai răspândită rețea de presă locală din România, cu 38 de publicații care adună zilnic cele mai bune știri, investigații și reportaje (vezi aici rețeaua completă). Nume importante din jurnalism și societatea civilă colaborează cu noi (vezi aici cine sunt)

Vorbele nu mai sunt suficiente, promisiunile nu mai sunt crezute. Prin urmare, noi vă arătăm faptele. Ce a făcut PRESSShub până la jumătatea acestui an:

Investigații

Cel mai important articol din luna ianuarie a fost dezvăluirea exclusiv despre finanțările pe care le-a primit în trecut Asociația „Onoare și Patria”, unde George Simion era vicepreședinte. S-au remarcat donații de la politicieni precum Vasile Dîncu, Gabriel Oprea sau Viorica Dăncilă, de la companiile RDS&RCS și Luxten, dar și de la unități militare aparținând de SRI și SPP. 

Mai multe detalii aici: https://shorturl.at/jqsJ6

Tot în ianuarie, am prezentat în exclusivitate faptul că un director din cadrul Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice (CNTEE) a sesizat Consiliul de Supraveghere al companiei și Consiliul pe probleme de integritate, după ce presa a publicat că 456 de salariați ai Transelectrica au beneficiat de prime de Crăciun de circa 300.000 de euro de care au beneficiat 456 de salariați.

Mai multe detalii aici: https://shorturl.at/awKPX

Am urmărit apoi îndeaprope subiectul, căci avertizorii de integritate de la Transelectrica au avut de suferit din cauza acțiunilor lor pentru lămurirea situației.

În februarie, am dezvăluit că Ministerul Familiei, condus de către Gabriela Firea, plătește unui privat chirie de 500.000 de euro pentru sediu. Ministra a refuzat ofertele RAAPPS (https://shorturl.at/fhAOY).

De asemenea, am arătat că un funcționar din Ministerul Educației și-a rezervat „pe viață” catedra la două colegii din Focșani, fără să fie angajat al acestora (https://shorturl.at/zFV28).

În martie, am dezvăluit dezmățul pe bani publici de la Secretariatul General al Guvernului, care a angajat 43 de noi directori, cu salarii de minim 2.000 de euro. Dezvălurile, în două articole exclusive (https://shorturl.at/anV79 și https://shorturl.at/gwCL7)

În aprilie, am prezentat în exclusivitate faptul că la Ministerul de Finanțe lucrează cel mai norocos om din lume: reprezentantul acestui minister în Comitetul de Supraveghere al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc a câștigat 3 ani la rând peste 100.000 de euro din pariuri. (https://shorturl.at/cqv56).

Industria jocurilor de noroc a explodat în România în ultimii doi ani, fiind construit atât pe banii și sănătatea unor persoane vulnerabile, dar și prin păcălirea statului român.

În mai și iunie, am scris despre faptul că reclamele la pariuri fac un rău uriaș, dependența de jocuri de noroc este reală (https://tinyurl.com/mhpedacm), dar și despre uriașa evaziune fiscală care este făcută cu ajutorul unui soft special (în articolul 90 milioane de euro pe an, evaziunea fiscală din „păcănele” – https://tinyurl.com/9j7d4sfr)

Integritate pe bune și PRESShub, despre averile unor parlamentari

Tot în prima jumătate a acestui an, PRESShub a continuat colaborarea cu proiectul civic Integritate pe bune, care a analizat CV-urile și averile mai multe persoane importante din statul român.

Colaborarea cu Integritate pe bune a început în 2022, cu o analiză a biografiei și intereselor politice ale membrilor CNA.

Luna ianuarie a fost una plină. Am publicat rapoartele Integritate pe bune despre averea deputatului Nicu Niță (https://tinyurl.com/2e9zvdtb) și a parlamentarului care ar trebui să controleze serviciul secret al Internelor (https://tinyurl.com/98adntz8).

În martie, echipa de la Integritate pe bune a arătat combinațiile lui Predoiu. Anchete oprite convenabil și conflicte de interese (https://shorturl.at/rsDSZ)

Încurajăm cititul. O campanie marca Biblioteca PRESShub

PRESShub nu este doar un site de investigații. Suntem preocupați și de alte aspecte ale societății românești.

Unul dintre proiectele cu care ne mândrim și care a fost inițiat anul acesta este Biblioteca PRESShub, un demers care își propune să încurajeze lectura și să contribuie la readucerea cărților în viața tinerilor, dar nu numai.

Pentru aceasta, am demarat o campanie de promovare a cărții, cu ajutorul unor figuri relevante pentru publicul de toate vârstele, dar care vin din afara lumii editoriale.

S-au alăturat până acum campaniei noastre: actorii Maia MorgensternAnca Dinicu și Tudor Chirilă, jurnalistul Vlad PetreanuRuxi, designerul Alexandra Calafeteanu și cântărețul Connect-R.

Au recomandat cărți și elevi sau studenți pasionați de citit. 

Detalii despre proiectul Biblioteca PRESShub găsiți aici: https://shorturl.at/aqFV6

Combaterea traficului de persoane și a dezinformării

Am dedicat o parte din activitatea noastră editorială luptei pentru combaterea traficului de persoane, dar și pentru combaterea dezinformării.

Traficul de persoane rămâne una dintre cele mai grave probleme ale societății românești, România fiind pe locul I în UE ca țară furnizoare de persoane obligate să ofere servicii sexuale în țările din vestul Europei. În egală măsură, abuzurile sexuale sunt frecvente și în România, iar de prea multe ori autoritățile iau măsuri minime. Sau deloc.

În aprilie, am scris despre faptul că o minoră de 13 ani a fost abuzată sexual constant de un bărbat de 31 de ani, iar autoritățile și comunitatea sunt de partea agresorului (https://tinyurl.com/4s2brzfs).

Dar nu ne-am mulțumit doar cu articole. Jurnaliștii PRESShub s-au întâlnit cu tinerii din România, în mai multe sesiuni de informare. Despre cea mai recentă, puteți aici aici: https://shorturl.at/HLPTU

După apariția articolului, s-a sesizat Avocatul poporului, care a inițiat o anchetă în acest caz, pentru a vedea dacă drepturile minorei au fost respectate. Instituția a solicitat clarificări privind atitudinea autorităților responsabile în acest caz, printre care DGASPC, Poliția sau cadrele didactice. (https://tinyurl.com/5a6t2epx).

Am publicat, în prima jumătate de an, mai multe articole prin care am arătat că mai multe narațiuni care circulă viral în spațiul public sunt false:

Seismul din Turcia NU a fost provocat de undele HAARP. O conspirație demontată – https://shorturl.at/sW289

Țările occidentale NU și-au retras ambasadele din Turcia, cu o zi înainte de cutremur – https://shorturl.at/ADX17

Cum s-a construit o nouă manipulare. Românii NU sunt obligați de UE să renunțe la carne – https://shorturl.at/pzDIJ

3 mari minciuni despre folosirea insectelor în alimente, în UE – https://shorturl.at/sBDV3

O informație adevărată, folosită pentru o știre falsă. Când sunt amendați cei care își acoperă fața cu o mască – https://shorturl.at/byIPR

De ce strigă AUR că „statul ne fură copiii” și unde este minciuna – https://shorturl.at/iyLZ5

Campania PRESShub: Incursiune în lumea donatorilor de organe

Una dintre cele mai importante campanii desfășurate în prima jumătate de an de către PRESShub a vizat un subiect despre care, din păcate, nu se vorbește în spațiul public românesc: oamenii care -și vând organele.

Am găsit 50 de anunțuri numai cu rinichi, alte 30 cu oferte de ficat sau plămâni, toate afișate pe site-uri de anunțuri publicitare foarte cunoscute.

Puteți citi campania noastră aici:

EXCLUSIV Vând urgent organe umane. Incursiune în piața clandestină a rinichilor și ficatului de om – https://shorturl.at/vISW5

Campanie PRESShub | Oaia care a murit la Revoluție și primul transplant renal la Cluj – https://shorturl.at/vyLT5

Sunt „doctor”, vând și cumpăr organe umane | Campanie PRESShub – https://shorturl.at/yCWX6

Profesor de Bioetică despre banii dați pentru donarea de organe. De ce modelul Iran nu este bun | Campanie PRESShub – https://shorturl.at/beAHZ

PRESShub a obținut o reușită importantă în iunie.

La mijlocul lunii mai, o delegație a departamentului pentru petiții (PETI) a Parlamentului European a venit în România, în urma unei plângeri privind exploatarea forestieră ilegală, precum și a unei liste de sesizări privind distrugerea habitatelor protejate.

Delegații au avut o întâlnire cu ministrul Mediului, Barna Tánczos, apoi au făcut o vizită în țară, în zonele cu probleme. Numai că presa nu a avut acces la nici una dintre cele două momente.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului a declarat inițial jurnalistei Crina Boros  că așa ar fi cerut cei de la Parlamentul European.

După ce am făcut public acest lucru, șefa delegației europene a reacționat și a trimis PRESShub o replică în care afirmă că, de fapt, chiar ministrul român al Mediului s-ar fi opus ca presa să aibă acces la discuții.

Am publicat și această replică, dar Crina Boroș a cerut o clarificare și de la minister. Care a susținut că „informația este total eronată, o astfel de discuție (despre accesul presei – n.m) neexistând nici la începutul întâlnirii, nici înainte de aceasta.”

Dar cel mai important, dincolo de toată această pasare de vină, este că, pentru a se disculpa, Ministerul Mediului ne-a trimis înregistrarea audio integrală a discuțiilor până acum secrete cu reprezentanții Parlamentului European.

Și iată că publicul poate să afle ce s-a discutat într-o întâlnire importantă, în condițiile în care România este vizată de un infrigment pe păduri.

Înregistrarea audio, în articolul „EXCLUSIV: Ministerul Mediului a publicat înregistrarea discuției cu delegația Parlamentului european privind tăierile ilegale de păduri” – https://shorturl.at/gxzM0

Noi rubrici video

Tot anul acesta am inaugurat o nouă rubrică video, 5 întrebări în 10 minute, în care un expert este invitat să răspundă în maxim 10 minute la 5 întrebări despre un subiect de actualitate.

Vezi aici toate episoadele de până acum: https://tinyurl.com/35ej7tpw

În paralel, am continuat și rubrica video binecunoscută Interviurile PRESShub.

De asemenea, ne-am adaptat noilor formate video ale prezentului, prin urmare o parte dintre articole sunt prezentate și sub formă de reels și video scurte pe toate rețelele sociale relevante (Facebook, Instagram, Tik-tok).

PRESShub, la Bookfest

În luna mai, PRESShub a participat la Salonul Internațional de Carte Bookfest cu un stand propriu, în care am prezentat activitatea publicației noastre, ne-am întâlnit cu cititorii și am aflat de la ei ce și-ar dori să facem în continuare. (Vezi aici standul PRESShub)

Dacă v-am convins că merităm sprijinul dumneavoastră, ne puteți susține donând aici.

Urmărește PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related