IMM-urile spun că nu au bani să mărească salariile: „Salariul nu este un ajutor social”

Data:

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat, în perioada 24-25 iulie, un sondaj referitor la intenția Guvernului de creștere a salariului minim brut garantat în plată, la care au răspuns 887 de antreprenori.

În proporție de 86,9%, aceștia au răspuns că nu au posibilitatea majorării în perioada următoare, iar 35,8% dintre ei au spus că, dacă se va majora salariul minim, își vor diminua numărul de personal cu 10 până la 50%. Dintre cei 887 de antreprenori participanți la sondaj, 54,30% reprezintă microîntreprinderi, 31,5% întreprinderi mici, 13,1% întreprinderi mijlocii și 1,10% întreprinderi mari. 64,7% dintre ei activează în servicii, 18% în comerț și restul de 17,3% sunt firme de producție.

Cum spuneam, într-o proporție covârșitoare, de 86,9%, oamenii de afaceri care au participat la sondaj au spus că nu au posibilitatea să crească salariile minime în perioada următoare. Printre motivele invocate de ei (în răspunsuri multiple) s-au numărat costurile ridicate cu resursa umană (61%), vânzările limitate care nu permit creșteri (55,8%), contracte în curs cu preț impus (30%), lipsa unor fonduri europene care să asigure creșterea competitivității (22,7%), lipsa investițiilor publice, care limitează existența contractelor pentru IMM-uri (16,2%). Alte motive invocate au fost creșterea TVA, instabilitatea politică, lipsa predictibilității etc. (7,5%).

„Dacă e ordin, cu plăcere”

Totuși, în cazul unei impuneri de către Guvern a creșterii salariului minim, 93,2% dintre antreprenori au afirmat că aceasta ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie 2024 și doar 6,8%, de la 1 septembrie 2023.

Majorarea impusă de Guvern a salariilor s-ar lăsa și cu urmări mai puțin plăcute pentru salariați. Astfel, antreprenorii ar putea recurge la creșterea prețurilor produselor și serviciilor (66,6%), diminuarea personalului (53,6%), diminuarea activității firmei (24,9%) și chiar închiderea firmei (10,2%), reducerea programului de lucru al angajaților (9,9%). Alte consecințe ar putea fi pierderea competitivității firmei, reducerea profitului, regândirea activității firmei etc. (2,5%).

Citește și Studenții eminenți de la ASE, recompensați cu… icoane, pentru notele bune

Întrebați care consideră că va fi procentul de diminuare a numărului de angajați ca urmare a majorării salariului minim, antreprenorii au răspuns în proporție de 35,8% că vor diminua între 10%-50%, 34,8% vor diminua până în 10%, 19,1% nu vor diminua personalul deloc și 10,2% vor diminua peste 50% din personal.

Măsuri dorite de antreprenori pentru creșterea salariului minim

Ca să poată majora salariile minime ale angajaților, antreprenorii au bifat, în răspunsuri multiple, mai multe măsuri de sprijin. Acestea sunt: deduceri suplimentare (reducerea sau regândirea nivelului de taxare a muncii și realizarea unui nou sistem de acordare a deducerilor personale de care beneficiază salariaţii) (64,5%); zero taxe pe forţa de muncă pentru suplimentarea realizată (55,3%); impozitare progresivă a venitului din salarii (21,8%). În proporție de 2,7%, s-a mai optat pentru reducerea masivă a taxelor și impozitelor, taxarea mai mică pentru salariile mai mici, plafoane maxime de impozitare, menținerea TVA la același nivel etc. Mai multe, în Viața Liberă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Deficitul bugetar va exploda până la finalul anului. Ce înseamnă acest lucru pentru noi

Deficitul bugetar va exploda până la finalul anului, dacă...

Amazon are probleme financiare la Iași. Este cel mai mare angajator IT din oraș

Amazon are probleme financiare la Iași. Filiala din Moldova...

Construcția de locuințe, în declin consistent. Care sunt cauzele

Construcția de locuințe este aproape de prăbușire, potrivit datelor...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...