Impozitul de 10% pe concediile medicale ar putea fi eliminat

Data:

Impozitul de 10% pe concediile medicale ar putea fi eliminat, susține senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc. Parlamentara a declarat luni că a depus un amendament în acest sens.

Citește și: Fondul pentru eficiență energetică. Economii de 30% la clădiri publice, bani care se reinvestesc

„La inițiativa mea și cu sprijinul colegilor parlamentari, PNL a depus un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale. Consider că nu în felul acesta vom crește semnificativ încasările bugetare și că bolnavii au nevoie să se îngrijească de starea lor de sănătate, nu să se gândească și la acest tip de impozitare a suferinței lor”, a declarat Nicoleta Pauliuc.

Citește și: Rolul testului de vedere în menținerea sănătății ochilor

Amendamentul îndreaptă o eroare

Senatoarea a mai declarat în cadrul dezbaterii că amendamentul vine să îndrepte o eroare făcută la finalul anului.

„Acel amendament care elimină 10% impozitarea concediilor medicale vine să îndrepte o eroare făcută la sfârșitul anului.

Noi, parlamentarii facem ceea ce trebuie să face și anume în baza mandatelor pe care le-am primit și a mesajelor pe care le-am primit de la oameni, aducem îmbunătățiri textelor de lege”.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din Romania au solicitat marți eliminarea aceleași impozitări, în mod special pentru pacienții cronici și cu boli rare.

„Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice solicită public autorităților eliminarea impozitării cu 10% pentru pacienții cronici și cu boli rare”.

Coaliția spune că bolile cronice afectează din ce în ce mai multe persoane tinere și active, oameni care trebuie încurajați să lucreze și nu discriminați prin impozitarea veniturilor.

„Reglementările din România au mers multă vreme pe considerarea pacienților cronici ca fiind asistați social, pensionari, susținuți de stat.

În prezent, bolile cronice afectează tot mai multe persoane, din ce în ce mai tinere, oameni activi, cu serviciu și responsabilități. Acești oameni trebuie încurajați să lucreze, susținuți atunci când au probleme, nu discriminați prin impozitarea veniturilor”.

Impozitul de 10% pe concediile medicale ar putea fi eliminat

COPAC mai transmite că nu se poate discuta, în cazul pacienților cu boli cronice sau rare, de concedii medicale nejustificate, motiv pentru care impozitarea trebuie eliminată pentru această categorie de persoane.

„Înțelegem că decizia impozitării a venit pe fondul unui număr mare de concedii medicale, unele, poate nejustificate, dar, vă asiguram că nu este cazul pacienților cu boli cronice sau boli rare. Prin urmare, vă rugam să luați măsuri și să eliminați impozitarea pacienților cu boli cronice și rare”, arată organizația.

Guvernul a hotărât la finalul anului trecut să adauge o taxă de 10% pentru concediul medical. Acest impozit reprezintă contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Mai exact, angajații care beneficiază de concediu medical încasează venituri mai mici cu 10%. Acest lucru se întâmplă pentru că angajatorii trebuie să oprească procentul respectiv pentru CASS.

Până la finalul anului trecut, concediul medical era taxat cu 25% pentru contribuțiile la asigurările sociale (CAS) și cu 10% impozit pe venit. Acest nou procent de 10% este unul suplimentar și se aplică sumei brute din salariu. Prin urmare, contribuția totală este de 45%.

Ce prevede legea

Singurele categorii scutite de această taxă sunt persoanele care au avut un accident de muncă sau cei care au o afecțiune cauzată de expunerea unor factori de risc în timpul programului de lucru.

Concediul medical este reglementat în România prin prin OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

În baza acestei ordonanțe, angajații care beneficiază de concediu medical se numesc asigurați și pot beneficia de concediu medical din partea firmei la care lucrează, cu anumite condiții.

Legea a fost modificată începând cu 1 ianuarie 2024 prin Ordonanța de Urgență nr. 115 din 14 decembrie 2023, document ce modifică art. 155 din Legea 226/2015 din Codul Muncii.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan acuză mafia imobiliară din București, care intimidează prin procese în care cer despăgubiri uriașe

Nicușor Dan acuză mafia imobiliară din București, despre care...

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE este în România

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din...

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin, rudă cu moștenitorul lui Omar Hayssam | Aktual24

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin. Fostul primar...

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: Doar PSD rămâne același partid infect

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: „Oamenii se...