Aktual24 | Text de 2.000 de ani, descifrat cu ajutorul inteligenței artificiale. A fost găsit pe un pergament carbonizat după erupția Vezuviului

Data:

Text de 2.000 de ani, descifrat cu ajutorul inteligenței artificiale. O echipă de studenți cercetători a adus o contribuție uriașă la rezolvarea unuia dintre cele mai mari mistere ale arheologiei, dezvăluind conținutul unei scrieri grecești din interiorul unui pergament carbonizat îngropat acum 2.000 de ani de erupția Muntelui Vezuviu.

Câștigătorii unui concurs numit Vesuvius Challenge și-au antrenat algoritmii de învățare automată pe scanările papirusului rulat, dezvăluind o lucrare filozofică necunoscută până acum, care discută despre simțuri și plăcere.

Această realizare deschide calea pentru ca tehnicile de inteligență artificială (AI) să descifreze restul pergamentelor în întregime, ceea ce, potrivit cercetătorilor, ar putea avea implicații revoluționare pentru înțelegerea noastră despre lumea antică.

Această realizare a aprins lumea, de obicei în mișcare lentă, a studiilor antice. Este „ceea ce am crezut întotdeauna că este un vis devenit realitate”, spune Kenneth Lapatin, curator de antichități la Muzeul J. Paul Getty din Los Angeles, California, care nu a fost implicat în concurs.

Textul dezvăluit vorbește despre surse de plăcere, printre care muzica, gustul caperelor și culoarea purpurie. „Este un moment istoric”, spune clasicistul Bob Fowler de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, unul dintre membrii juriului premiului.

Cei trei studenți, din Egipt, Elveția și Statele Unite, care au dezvăluit textul împart un mare premiu de 700.000 de dolari.

Citește și: 7 procurori anticorupție din Constanța și-au dat acordul pentru a conduce structura, după ce le-a fost schimbat șeful peste noapte

Pergamentul este unul dintre sutele de papirusuri intacte excavate în secolul al XVIII-lea dintr-o vilă romană de lux din Herculaneum, Italia.

Aceste bucăți de cenușă carbonizată – cunoscute sub numele de „Pergamentele de la Herculaneum” – reprezintă singura biblioteca care a supraviețuit din lumea antică, dar sunt prea fragile pentru a fi deschise.

Lucrarea câștigătoare, anunțată la 5 februarie, dezvăluie sute de cuvinte pe mai mult de 15 coloane de text, ceea ce corespunde la aproximativ 5% dintr-un întreg pergament.

„Concursul i-a lămurit pe toți cei care se întrebau dacă acest lucru va funcționa. Nimeni nu se mai îndoiește de asta”, spune Brent Seales, informatician la Universitatea Kentucky, Lexington, și cofondator al premiului.

Continuarea, în Aktual24.ro

Citește și: Nicolae Ciucă a fost la televizor mai des decât a condus ședințele Senatului

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Accident grav în Tulcea, între un microbuz şi o maşină de teren. Șapte persoane rănite

Accident grav în Tulcea. Şapte persoane au fost rănite...

Premiul Carol cel Mare, acordat rabinului Pinchas Goldschmidt

Premiul Carol cel Mare, acordat de oraşul Aachen, este...

Florin Piersic a fost operat. Starea actorului este stabilă

Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul de...