Încă un an cu Iliescu în libertate

Data:

spot_img

Încă un an cu Iliescu în libertate. Care este asul din mânecă pe care l-a avut mereu Ion Iliescu în epopeea fără sfârșit a Dosarului Revoluției? Cum poate un inculpat cu sute de morți pe conștiință să nu calce într-o sală de judecată timp de 34 de ani?

A mai trecut un an fără ca Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al aviației militare Iosif Rus, trimiși în judecată pentru crime împotriva umanității, să fie condamnați.

În 34 de ani care s-au scurs de la evenimentele tragice din decembrie 1989 nu a existat nici voința politică a tuturor partidelor care au guvernat de a face lumină în Dosarul Revoluției, nici proba curajului și a independenței magistraților care au avut în mână cele 3.330 de volume ale celui mai amplu proces postcomunist.

Tergiversări, strămutări, declinări de competență ale instanțelor de judecată, refacerea rechizitoriilor, toate acestea au fost ingredientele spălării pe mâini a magistraților. Dosarul Revoluției se află acum la Curtea de Apel București și e greu de crezut că procesul se va încheia prea curând. Ca simplă informație, Ion Iliescu are 93 de ani.

Datoriile unor magistrați față de fostul președinte al FSN

Care este asul din mânecă pe care l-a avut mereu Ion Iliescu în această epopee fără sfârșit? Evident că în cei zece ani (trei mandate) în care a deținut puterea a avut toate pârghiile de a amâna procesul sine die.

Magistrații în funcție au putut fi șantajați pentru trecutul lor pătat din timpul comunismului, inclusiv ca informatori ai Securității. Dar între timp, marea lor majoritate au ieșit din sistem sau au pierit în mod natural.

Cum poate un inculpat care are sute de morți pe conștiință, așa cum arată și rechizitoriile procurorilor, să nu calce nici măcar o jumătate de pas într-o sală de judecată timp de 34 de ani?

Citește și: Ciolacu susține că l-a demis pe Mihai Dodu la cererea Corpului de Control și afirmă că renunță la certificat

A avut președintele Iohannis pârghiile necesare pentru a determina judecarea cu celeritate a inculpaților din Dosarul Revoluției pentru ca în felul acesta să putem discuta despre „deplina reconciliere cu trecutul dureros?“

Sigur că le-a avut, din moment ce președintele este cel care numește procurorul șef al Parchetului General, șefii principalelor parchete, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Iliescu, între președintele României și liderul loviturii de stat

Cel mai controversat episod al epopeei Dosarului Revoluției s-a petrecut la începutul anului, când Înalta Curte și-a declinat competanța în această speță pe motiv că între 22 și 27 decembrie, când au fost ucise peste 800 de persoane, Ion Iliescu nu era președintele statului.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au făcut această „descoperire“ abia după trei ani, când au retrimis dosarul la Parchetul Militar pentru administrarea de noi probe.

Continuarea în Deutsche Welle!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Imagine: picture-alliance/dpa/Rybarczyk)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ciolacu vrea să numească direct șefii AMEPIP

Guvernul vrea să modifice prin ordonanță de urgență modul...

Cum ar putea incursiunea din Kursk să schimbe cursul negocierilor de pace între Rusia și Ucraina

Ofensiva ucraineană în regiunea rusească Kursk este un moment...

Analiză. UE întărește strategia de reducere a riscurilor în privința influenței Chinei

UE explorează noi modalități pentru a contracara influența economică...