Înfometarea nu te apără de boli. O minciună periculoasă

Data:

Înfometarea nu te apără de boli. O minciună periculoasă spune că „oamenii nu se îmbolnăveau în trecut, pentru că făceau foamea”. Este răspândită de o persoană care pretinde că este medic, deși nu are studii de specialitate.

Informații false repetate de un naturist pe TikTok

„De ce nu se îmbolnăveau oamenii pe vremuri?” este întrebarea care apare în descrierea unui material publicat la 7 decembrie 2023, pe TikTok. Răspunsul este reprezentat de informația că, cu ani în urmă, „existau perioade de foamete, așa-numitul presezon”.

„Era, pe scurt, înfometare, o lună, două, uneori trei, între primăvară și primele culturi care apăreau, și exista o autopurificare automată, sistematică, anuală a organismului”, se afirmă în clip, potrivit Demagog.

Profilul care a publicat videoclipul în cauză este urmărit de peste 122.000 de persoane pe TikTok. Videoclipul în care se vorbește despre corelarea perioadelor de foamete cu lipsa bolilor a fost apreciat de peste 11.000 de persoane.

Printre cele peste 490 de comentarii citim: „Adevărul sincer și oamenii erau sănătoși” și „Ei bine, a fost o vreme când nu existau astfel de chimicale și alimente procesate”.

Citește și: Crina Boroș: Investigația bazată pe date ajută jurnalistul să fie un câine de pază mai vigilent

Nu este un expert în sănătate

Ryszard Grzebyk, care vorbește în timpul înregistrării, este o persoană fără studii medicale. El se descrie ca fiind un „doctor în medicină naturală”.

De fapt, nu are nici un fel de specializare medicală. Ryszard Grzebyk nu poate fi găsit în Registrul central al medicilor din Polonia. Prin urmare, declarațiile sale nu ar trebui să fie tratate ca o sursă fiabilă de informații în domeniul medicinei.

Înfometarea nu te apără de boli

Textul de pe înregistrare spune: „E UN FAPT. De ce nu se îmbolnăveau oamenii pe atunci? Răspunsul la această întrebare va fi oferit de un «expert» în domeniul sănătății, Ryszard Grzebyk.

Acesta subliniază că motivul pentru presupusa lipsă de boli la oamenii din trecut erau «perioadele de înfometare, așa-numitele pre-sezoane». «Era, pe scurt, înfometare, o lună, două, uneori trei, între primăvară și primele recolte care apăreau și exista o autopurificare automată, sistematică, anuală a organismului»”, este menționat în video.

Pre-recolta este perioada de dinaintea noii recolte, care durează până la prima recoltă. Cu toate acestea, oamenii și-au făcut provizii de alimente, au pregătit conserve și au păstrat alimentele folosind metode naturale de secole.

Cu ani în urmă, în așteptarea primăverii, plantele sălbatice erau folosite și în bucătărie pentru a îmbogăți mâncărurile simple. După cum a relatat Institutul Național pentru Cultură și Patrimoniu Rural din Polonia:

„În trecut, perioada de dinaintea recoltării era sinonimă cu penuria și chiar cu foametea pentru locuitorii din mediul rural, motiv pentru care plantele de pe pajiști și din păduri jucau un rol important în completarea hranei.

Hrana de la sate nu era foarte variată, bazată pe crupe, făină, cereale, legume și leguminoase, completată de fructe care puteau fi păstrate până la primăvară.

Cartofii și cerealele se împărțeau cu moderație pentru a hrăni familia și a lăsa o parte pentru semănat. De asemenea, alimentația includea legume (varză, ceapă, morcovi și napi), leguminoase (fasole, fasole, mazăre) și fructe, în special mere. Merită subliniat faptul că calitatea fructelor și legumelor era mediocră. Erau adesea putrede, ofilite, încolțite, cu germeni”, citează Demagog.

Citește și: Cum să alegi un cadou unic și inedit pentru ocazii speciale

O dietă echilibrată este importantă pentru a avea grijă de sănătate

Ryszard Grzebyk adaugă „Cunosc bine aceste povești din vremurile vechi de dinainte de război […] dacă era varză, era pâine și cineva dădea untură sau unt, era o nuntă despre care se vorbea mult timp”. Se presupune că această dietă săracă este motivul pentru care oamenii nu se îmbolnăveau în trecut.

O dietă bine echilibrată este importantă pentru a avea grijă de sănătatea dumneavoastră. Aceasta înseamnă consumul unei varietăți de alimente în proporțiile și în cantitățile potrivite pentru a obține și menține o greutate corporală sănătoasă.

O dietă corect aleasă, combinată cu alte elemente ale unui stil de viață sănătos, poate reduce riscul, printre altele, de: obezitate, boli de inimă sau diabet de tip 2.

Înfometarea pe termen lung este un stimul fiziologic puternic care poate provoca schimbări hormonale semnificative. În cazuri extreme, poate duce la malnutriție și la pierderea nesănătoasă în greutate.

După cum subliniază Dr. Mariel Messer de la Departamentul de Psihologie de la Universitatea Deakin, dietele restrictive sunt, de asemenea, asociate cu deficiențe cognitive, dificultăți sociale și alte probleme psihologice, arată Demagog.

Înfometarea nu te apără de boli. Oamenii se îmbolnăveau și în trecut

Oamenii se îmbolnăveau și în trecut, iar istoria cunoaște cazuri de epidemii din perioada antebelică. În acest context, putem menționa, de exemplu, pandemia de gripă spaniolă din 1918-1919, epidemia de holeră din secolul al XIX-lea și Moartea Neagră dintre 1347 și 1351.

Speranța medie de viață în Polonia este în prezent de aproape 80 de ani . Datele Biroului Central de Statistică ( GUS ) arată că, în 1950, speranța medie de viață pentru bărbați era „puțin peste 56 de ani, în timp ce pentru femei era de aproape 62 de ani” ( p. 11 ).

Tabelele poloneze privind mortalitatea din 1931-1932 indică faptul că supraviețuirea medie a unui nou-născut era mai mică de 50 de ani .

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
2 COMENTARII
  1. „…presupusa lipsă de boli la oamenii din trecut…”––___–-intr-adevar, doar presupusa, practic omenirea a fost tinuta-numeric- la podea mii si mii de an*i, tocmai datorita bolilor(infectioase si parazitare), poate mai putin din cauza celor metabolice(diabet, hiperlipidemie, guta-aceasta mai frecventa la clasele „superioare”, bogate , care-si permiteau excesul de carne), care azi sunt f. raspandite…Totusi, exista cel putin o boala(„moderna”), -si anume diabetul de tip II, in care cea mai importanta parte a tratamentului consta intr-o usoara, controlata si permanenta infometare , atat cantitativ, cat si calitativ…( * explozia demografica a aparut dupa al DRM, cand s-a produs si „revolutia verde”, adica agricultura s-a tehnologizat masiv si s-au introdus fertilizantele sintetice, amandoua acestea, au dus la cresteri fabuloase de productii, si alaturi de diversitate, omenirea a avut acces la mult mai multa hrana si cat mai diversa si proaspata, factori care dupa 20-30 de ani s-au intors impotriva omenirii, prin cresterea logaritmica a bolilor „moderne”( hipertensiune, diabet, hiperlipidemie cu colesterol crescut) manifestate-vizual- prin supraponderabilitate si obezitate si -la fel- prin „obezitate centrala”(burta mare, „colacei”), care -deobicei- definesc o coexistenta a cel putin 2 din bolile amintite, formand asa-zisul sindrom metabolic…)

  2. I lost 160 pounds, dropped 7 dress sizes, and reversed my type 2 diabetes — all through diet and exercise alone
    Story by jridley@insider.com (Jane Ridley) • 1w • 4 min read
    Health Topics mentioned in this article___–___exemplu „clasic” de a tine in frau diabetul de tip II, mai ales daca nu s-a ajuns la insulina, insa asta nu inseamna ca chiar este reversibil, sau -mai bine zis- este reversibil atata timp cat stai cat mai aproape de idealul BMI(Body Mass Index)-prin dieta cantitativa si miscare si respecti si infometarea calitativa…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related